Много е свежо и си отива с бяло вино и бира .
Особеното е че не е с обикновено тесто за пица, не стои жилаво и не се къса като хляб, по-скоро е хрупкаво като бисквита. А отгоре тестото се намазва с вкусен бял сос, извънредно необичайно . В тестото има масло, ето рецептата :
1/3 ч. (75г) топла вода
1л. (5-8г) суха мая
1л. захар, 1/2 л. сол
1 яйце
1 1/2 ч. брашно
3 л. ( 50 г.) размекнато масло
Водата със захарта и маята шупват за 10 мин. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да почине на топло 20 мин.
През това време се прави соса : 2л. брашно, 2л. масло, 1 ч. мляко, 1/2 ч. сметана, сол и пипер на вкус. Тестото се разстила в набрашнена тава и се намазва обилно със соса. Върху него се нареждат задушените за 2 мин. аспержи ( 200-300 гр.), аз сложих и малко оранжева чушка, броколи, тиквичка ... Най-отгоре се настъргва или накубчва 250 гр. кашкавал, по рецепта е талегио или гриер, но аз имах само моцарела . Запича се 15-20 мин. на 250 градуса.
Става божествено ...