Ако попитате някой диетолог кое месо е най- полезно и питателно, той ще ви отговори без колебание- пилешкото. Особено пък пилешките гърди. Трябва да запомните обаче едно- става дума за пилешко месо б е з к о ж а!! Защото в кожата на хвъркатите се съдържат най- много мазнини. Отстраним ли кожата обаче, предпазваме себе си от огромни количества вреден холестерол. Напоследък много хора започнаха да избягват пилешкото, уплашени от страховитата болест, наречена “птичи грип”. Опасенията им са напразни, защото вирусът, който причинява това заболяване, загива при топлинната обработка на месото. Японците ядат сурова риба, но досега не съм чул някой някъде да яде сурово пилешко месо...
Ще ви запозная с няколко рецепти, приготвени с пилешки гърди, т. е. с хваленото и прехвалено в нашата кухня “бяло месо”. Всички съвременни проучвания потвърждават, че то действително е най- пълноценно и същевременно най- здравословно.
Ще започна с предпочитаната от мен италианска кухня.
ПИЛЕШКИ ГЪРДИ “БОЛОНЕЗЕ”
Постaвяме пилешките гърди в един найлонов плик и ги начукваме внимателно, като започваме да чукаме от средата към краищата. След това ги поръсваме с прясно смлян бял пипер.
Поставяме ги в измазан със зехтин тиган скара. Запичаме от двете страни по 5- 6 минути на умерен огън.
След като месото придобие златист цвят и от двете страни, го осоляваме внимателно с диетична калиева сол. Заливаме го с лъжица пилешки бульон и лъжица бяло вино. Поръсваме с настърган кашкавал, покриваме тигана с капак и задушаваме още 5- 6 мин. на много тих огън. Сервираме с ризото.
ПИЛЕШКИ ГЪРДИ СЪС СОС ОТ СИНЬО СИРЕНЕ
Филетата се начукват по гореописания начин. Подправят се само с бял пипер и се изпичат до златисто от двете страни. След това в един тефлонов тиган разтопяваме малко масло. Прибавяме 100 грама натрошено синьо сирене. Бъркаме с дървена лъжица, докато получим гладка смес. Прибавяме 100 грама растителна сметана и пак разбъркваме. След като сосът заври, го оставяме да покъкри десетина минути на слаб огън. Заливаме с този сос изпечените пилешки филета и ги сервираме с ризото.
Ето една рецепта за панирани пилешки гърди, които по изключение не са пържени и именно поради това са доста здравословни.
ПАНИРАНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ НА ФУРНА
Изготвяме смес за паниране като смиламе в кухненски робот 100 гр. орехови ядки. Прибавяме сол, бял и червен пипер на вкус, както и една чаша галета. Включваме отново уреда и разбиваме сместа добре. Изсипваме я в голяма купа. В друга купа разбиваме 2 яйца.
Начукваме пилешките филета под найлон, потопяваме ги в яйцата, а после в сместа за паниране. Поставяме ги върху скарата на фурната, под която се намира тавичка, в която наливаме малко вода. Печем при 180 градуса по 15 минути от двете страни.
Изготвяме сос от 100 гр. синьо сирене, което натрошаваме в кастрон и смачкваме добре с вилицата. Прибавяме чаша кисело мляко, лъжица горчица, бял пипер и сол на вкус. Разбиваме с миксера, докато получим гладка смес. Сервираме хрупкавите филета с този сос, гарнирани с ориз или варени картофи. Можем да прибавим грах или зелен фасул.
ПИЛЕШКИ КНИЖЕН КЕБАП
Гърдите се нарязват на ивици и се подправят от вечерта с една от трите подправки по избор- счукан кимион, чубрица или джоджен. На другия ден ги подправяме и с бял пипер и ги поставяме върху намаслено алуминиево фолио, върху което предварително сме поставили няколко резена лук. Върху месото пък поставяме нарязани печурки.
Загръщаме много добре фолиото от всички страни, така че отникъде да не може да излиза въздух. Поставяме отделните пакетчета фолио в тава, в която наливаме малко вода.
Печем близо два часа на умерена фурна. Сервираме с картофено пюре или ориз.
ПИЛЕШКИ ГЪРДИ ПО ПАРИЖКИ
Французите имат подобна рецепта. Ето го и техният вариант...
След като измажете фолиото, начуквате филето и го подправяте с бял пипер и сол. Измазвате го най- напред с дижонска горчица, а след това и с коняк. Върху него поставяте резенче от лимон, измит много добре с четка под топла течаща вода (корите на лимоните са пръскани, затова те трябва много старателно да се измиват!).
Загърнете плътно фолиото и изпечете като в предходната рецепта.
Сега вече искам да ви запозная с няколко феноменални български рецепти. Големите кулинари твърдят, че готварското изкуство започва с изобретяването на глиненото гърне. Не знам дали това е така, но мога да ви уверя, че българските ястия, приготвени в глинен гювеч си остават ненадминати. Впрочем, повечето от вас го знаят.
Ето какво можем да направим обаче с пилешките гърди и глинения гювеч...
ПИЛЕШКИ ГЪРДИ В ГЪРНЕ
Нарязваме 500 гр. пилешки гърди на хапки. Изсипваме в гърнето 1 лъжица зехтин и поставяме месото на дъното. Върху него изсипваме 500 гр. обелени, измити и нарязани картофи, 3 глави лук, нарязани на полумесеци, 1 глава обелен чесън, малко лют пипер, лъжичка червен пипер, 2 дафинови листа и 5- 6 зърна чер пипер. Заливаме с чаша бяло вино, в което сме разтворили 2 лъжици доматено пюре. Течността трябва да покрие продуктите.
Разбъркваме сместа много добре и покриваме с капак. Препоръчва се капакът да се замаже с тесто, но това не е задължително.
Поставяме гърнето на печката или във фурната и задушаваме на тих огън около 2 часа и половина.
ПИЛЕ ВРЕТЕНО
Филетата се начукват по познатия начин в найлонов плик. Подправяме ги със сол, бял пипер, бяло вино, лимонов сок и малко масло.
Изготвяме плънка от нарязани на кубчета кисели краставички (за едно филе- половин краставичка), кашкавал, нарязан на ивици, сварен грах и леко задушени нарязани печурки.
Разпределяме сместа върху филетата така, че да останат свободни по 2 пръста отстрани. Навиваме плътно вретената и изтъняваме краищата им. Потапяме ги в смес от зехтин и соев сос и ги поставяме върху нагорещена и измазана скара. Обръщаме всяко вретено през 5 минути- общо по 3- 4 пъти. След около 15 мин. ястието е готово.