Хачапури (грузински хляб)
anamaya
50 гр. мая (или 2 ч.л. суха мая)
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. захар
200 гр. маргарин
3,5 ч.ч. брашно
Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята в него. Добавете и захарта и оставете да почива докато пресеете брашното. Настържете маргарина, сложете солта и прибавете прясното мляко с маята. Омесете добре докато престане да лепне по ръцете. Пропорциите са подбрани много добре и тестото се замесва бързо. Желателно е да не се добавя още брашно, дори да ви се струва, че трябва. След това тестото се покрива с домакинско фолио или се прибира в полиетиленов плик и се оставя най-малко за 4 часа в хладилника. Добре е съда или плика да са малко по-големи, защото тестото се надува с около 2/3 (На снимката по-долу се вижда съда, в който съм поставила тестото. След 3 часа трябваше да го преместя в по-голям понеже този "преля".).
В рецептата пише, че така тестото може да се съхранява до 2-3 месеца. Аз лично го изпробвах - 3 седмици, просто така се случи, и трябва да ви кажа, че наистина си беше все едно току що замесено.
След като извадите от хладилника го разточете върху набрашнена повърхност и може да се използва за абсолютно всичко: пици, пирожки и дори...
Хачапури
От горното тесто си вземате късче малко по-голямо от топче за пинг-понг. Разточвате върху набрашнена повърхност. (Тестото е мното меко и позволява да се разточи на 1-2 мм.) В средата на питката слагате сирене и затваряте или като плик за писмо или като топче. Обръщате питката и с точилката нежно разточвате докато получите дебелина от 4-5 мм. Когато приготвите всички питки нагорещявате тиган с незалепващо покритие и слагате в него 3-4 питки, колкото събира, покривате с капак и печете така около 7-8 минути, през което време ще забележите, че питки леко се издуват. (При мен котлона беше на 4 от 6 възможни степени.) След това махате капака и обръщате от другата страна за около минута. Изваждате и ако желаете да ги запазите свежи и меки за по-дълго време, намажете с масло от страната, от която сте запечатали хляба. Похлупете с капак докато станат готови всички питки.
Може да звучи малко сложно, но всъщност не е, а пък е толкова вкусно и лесно, че си заслужава да опитате.
Аз правих и друга плънка понеже не всички у нас се радват на безмесни закуски. Пробвах с
настърган кашкавал +/- топено сирене
бекон с кашкавал
шунка с варени яйца, кашкавал и маслини
задушени гъби с лук...
anamayagotvetesmen