Minestrone brianzolo
продукти:
100 г.ориз, 100 г бял зрял фасул (от консерва или предварително сварен), 100 г.нарязана сланина или бекон, 1 тиквичка ,нарязана на кубчета, 2 нарязани моркова, 1 нарязана глава лук,целина,половин малка бяла зелка ,нарязана финно, 3 обелени и нарязани на кубчета домата, 1 картоф ,обелен и нарязан на кубчета, 2 листа салвия, 1 стръкче розмарин, 1 малка връзка магданоз, 1 скалидка чесън, ако има телешки кокал (за аромат,после се маха), парчета от формаджо - грана падано (настъргани на рендето ,като чипс!).Сол на вкус.
В тенджера с около 2,5 литра студена вода се поставя сланината,телешкия кокал и предварително смачканите заедно чесън и магданоз.Добавете всички останали зеленчуци (без зелето ,ориза и фасула)и започнете да варите на тих огън за около час.Пробвайте заленчуците и когато са сварени ,добавете зелето и фасула и варете още около час.Добавете ориза и след около 20 мин (зависи от вида ориз).Посолете на вкус.Когато супата е готова се добавят парченцата грана падано.
Това е преди всичко зимно ястие.
От зоната на Ломбардия е и Ratatuia
продукти:
500 г.нарязан лук, 500 г.месестата част на доматите 4 нарязани чушки, 4 нарязани тиквички, ситно нарязана целина, 60 г.масло, половин кафена чашка винен оцет (от бяло вино), сол и черен пипер на вкус.
В гювеч запържете маслото с лука.Когато стане стъклен добавете чушките,тиквичките,доматите и целината,оцета и добавете сол на вкус.Оставете да се готви на слаб огън за около час.
Сервирайте топло.
Фриттата на фурна
Каквито имате и предпочитате сварени и нарязани на парченца (които могат са се режат естествено )зеленчуци (зелен или зрял фасул,грах,тиквички,картофи ) се разбъркват с няколко яйца (зависи за колко души ,по яйце на човек),добавя се моцарелла на кубчета ,сол, риган,около супена лъжица зехтин и се изсипва върху хартия за фурна в тавичка. Пече се на 180 градуса за около 15 мин.
Солена торта
Продукти:
2 средно големи картофа, една опаковка Pasta Sfoglia, бутканче с Pesto alla Genovese ,
една лъжичка настъргана грана падано или пармиджано, един жълтък, една лъжичка
сметана за готвене, 1 тиквичка, зехтин, сол.
Приготовление:
Нагрейте фурната до 200°.
Върху поставенато в тавичка тесто (обикновено е сложено върху карта за фурна) и го
набодете на няколко места с вилица.Разбъркайте жълтъка,граната ,сметаната и малко
сол.Намажете върху тестото.Предварително сварете за около 15 мин,
картофите,обелете и нарежете на парченца.Нарежете и тиквичката на парченца и
гарнирайте със зеленчуците отгоре.
Добавете малко зехтин отгоре върху зеленчуците.
Печете за около 20 мин,,докато се зачерят тиквичките и тестото се надигне.
Като се извади от фурната още топло се намазва с песто и е готово за сервиране.
Супа от Павия
12 триъгълничета, изрязани от бял хляб,масло,1500 грама месен бульон(добре е да се направи у дома като се свари телешки кокал с моркови и целина),4 яйца,настърган пармезан,магданоз
Тази супа има няколко варианта ,аз правя следния
Изпържвам хлебните хапки в масло, разпределям врящия бульон в отделни огнеупорни гювечета за супа.Чуквам във всяка чиния по 1 яйце, прибавям хлебните хапки, поръсвам супата
с настърган пармезан и я поставям за малко в гореща фурна или под грил(докато се
стегне яйцето). Накрая поръсвам със ситно нарязан магданоз и поднасям.
Осси Буки (телешко коляно)
Продукти:
4 порции телешко месо от коляното с костите,1 малка глава лук,1 малък морков
1/2 стръкче целина (или парченце целина),80 г масло,брашно,1 малка консерва домати (или 3-4 средни добре узрели домата,обелени на парченца),200 гр. месен бульон (може и от 1/2 кубче)
парченце лимонова кора,1 лъжица ситно нарязан магданоз,черен пипер,сол
Приготовление:
Изпържваме нарязаните на кубчета зеленчуци в 60 г масло, прибавяме порциите месо с костите и изпържваме от двете страни. Посоляваме, поръсваме черен пипер, прибавяме 20 г масло, разбъркано с (брашното, доматите , смесени с бульон и задушаваме на много тих огън около 1/2 час. Десет минути преди края прибавяме тънко нарязаната лимонова кора и ситно нарязания магданоз. Отстраняваме лимоновата кора от готовото ястие и поднасяме в собствен сос, към който обикновено може да се прибави миланско ризото.
Макарони с картофи и зелен фасул
Продукти
скалидка чесън
малка главичка лук
2 сварени средни картофа
100гр.сварен зелен фасул
зехтин
сол на вкус
Запържва са скалитка чесън и се маха от олиото,добавя се ситни нарязана малка главичка лук,после се слагат нарязани на кубчета сварени 2 средни картофа и предварително сварен зелен фасул (около 100 гр.).Поръсва се с риган.
Сварените в посолена вода и отцедени макарони се разбъркват в соса.
По същата технология се приготвят и
Макарони със зрял фасул или леща
Запържва са скалитка чесън и се маха от олиото,добавя се ситни нарязана малка главичка лук,после се слагат нарязан на кубчета, обелен домат или 2 лъжици доматена салса.
Добавя се около 100 гр.предварително сварен или от консерва зрял фасул или леща .
Поръсва се с риган.
Сварените в посолена вода и отцедени макарони се разбъркват в соса.
Канелони а ла Сичилиана
сварените канелони се пълнят с риба, морски дарове,зеленчуци(каквато комбинация ви харесва) заливате с "Бешамел" и печете на фурна, обилно поръсени с пармиджано.
между другото може да използвате и кори за лазаня ,сварявате ги леко и огъвате във формата на цилиндър,после реда на приготовление е като на канелоните ...вкуса е същия
Gnocchi al gorgonzola (Ньоки със синьо сирене-горгондзола)
700 гр.сварени в студена посолена вода ,картофи
200 гр.брашно
100 грама синьо сирене - gorgonzola dolce
1 яйце
масло и сол на вкус
Сварените,обелени ,охладени и пасирани картофи се смесват с около 50 гр.от сиренето,яйцето и сол на вкус. Върху набрашнен плот от тестото се оформят тънки рулца, нарязват се на малки парчета – ньоки (дълги около 2 см), които се варят във вряща вода.
Веднага щом изплуват на повърхостта на тенджерата са готови и се слагат в тиган,в който предварително в стопено маслото и останалото сирене.Разбъркват се добре и се поднасят веднага.
Ако обичате по-течен сос,може да се добави към соса малко сметана за готвене.
Може да се поръсят с грана падано по желание.
Ньоки могат са се приготвят и с доматен сос,с извара ,карбонара,изобщо комбинациите са много.