Та ще започна аз с рецептата за Питка-Роза
Това е една рецепта на баба ми. Много е вкусна. Присъства винаги на Коледа, Нова Година, Великден и други големи празници на и като идеме на гости си хапваме сладко сладко.
Продукти:
1 кг. брашно
3 яйца
1 с.л. захар
3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
мая-колкото кибритена кутийка
олио
250-300 грама вода
Приготовление:
Разбиват се яйцата. Прибавят се другите работи и се замесва тесто. Разделя се на три питки. Всяка се намазва с олио и се слагат една върху друга. Навиват се на руло и се реже на 9 парчета. В електрическа тенджера се слагат 3 в средата и 6 от края на горе с рязаното. Втасва, намазва се с яйце и се пече във фурната.
Пълнени котлети(за 5 порции)
750 г. свински котлети
150 г. ориз
100 г. гъби
олио
50 г. кашкавал
2 моркова
1 глава лук
2 печени червени пиперки
50 г. брашно
1 варено яйце
1 сурово яйце
черен пипер
сол
Котлетите се разцепват от срещуположната на реброто страна във форма на торбичка и се поръсват с черен пипер и сол. В олиото се задушават нарязания на дребно лук, морковите и гъбите. След като омекнат и изстинат към тях се прибавят кашкавалът, вареното яйце и печените пиперки, също нарязани на дребно. Получения пълнеж се размесва със сурово яйце и черен пипер и сол. Котлетите се пълнят с пълнежа, пробождат се, овалват се в брашно и се пекат в умерена фурна. Оризът се сварява в 1 л. подсолена кипяща вода, отцежда се, попарва се с олио и се разпределя на порции. Върху него се поставят изпечените котлети, след което порциите се украсяват с домати, оформени като розички, краставички на спирала и сурови пиперки на колелца.
Е, за сега толкова от мен. Пишете и вие.