ето и някои интересни неща за хранене на деца от лекцията днес:
менюто на детето трябва да е богато на течности,пшеница,картофи,ориз,плодове и зеленчуци.
с мярка да включва мляко и млечни продукти,месо,риба и яйца.рядко да включва маргарин,масло и олио и още по-рядко сладкиши и мазни ястия.колкото по-натурални са продуктите,толкова е по-голям е алергенното натоварване върху организмът.(домати,расли в парник не са имали достъп до полени и др.алергени в почвата )
непоносимостта към храни се дели на:
1.нормални хранителни алергии(при които организмът изгражда антитела IgE,които разпознават определени протеини от храните.този процес се нарича сенсибилизация и най-рано при втория прием на определена храна е възможна реакция.1/3 от децата с Невродермит имат такава алергия,обикновено към кокоши белтък,краве мляко,соя,пшеница,риба,ядки)
2.алергии, асоциирани от полените (обикновено хора с алергии към полени имат алергия и към някаква храна.тялото изгражда IgE антитела към определен полен и тези антитела могат да предизвикат и алергия към храна.най-известни комбинации са алергия към полени от бреза и ябълка,полени от различни треви и пшеница,полени от билки и подправки.обикновено такива алргии се проявяват повече при възрастни)
3. псевдо-алергии (не се образуват IgE антитела,но реакцията на организма наподобява алергична.често причинители са оцветителите,консервантите,натриевият глутаматът,аромати,но и натурални продукти като домати и боровинки.малки деца имат относително рядко псевдо-алергии)
при деца с по-голям риск от алергии е разумно да се направи превантивна диета като се избягват високоалергенните храни-яйца и риба да не се дават 1вата година,ядки да не се дават и 2рата година.
при кръвен тест може да се окаже,че детето не е алергично към нищо.този тест обаче проверява само има ли изградени IgE антитела.възможно е алергията да е на клетъчно ниво и реакцията да се появи до 72часа.за да се открие се прави едноседмичен тест на гърба с различни алергени .