Отговори
Широкоразпространеният хранителен оцветител, използван при производството на наденици и кюфтета за хамбургери, може доведе до развитието на раково заболяване. Това са показали последните изследвания на базираната в Парма Европейска агенция за безопасност на храните (European Food Safety Authority; EFSA), съобщава Reuters.

Вредната съставка, известна с името Red 2G, фигурира на опаковките на хранителните продукти като оцветител E 128. Тестовете, проведени върху животни, показали, че след попадането в организма Red 2G се преобразува в канцерогенното вещество анилин, което освен тумори, предизвиква и вредни генетични изменения в клетките на организма.

След направеното откритие Научният съвет на EFSA е анулирал всички действащи норми, определящи безопасната концентрация на Red 2G в хранителните продукти. Въпреки това, към момента Агенцията се въздържа от призива за пълна забрана на употребата на оцветителя в хранителната промишленост.

С резултатите от изследванията е била запозната Европейската комисия, която заедно с националните правителства на държавите-членки на ЕС ще трябва да реши въпроса за евентуалното извеждане от употреба на Red 2G.

# 1
  • Мнения: 4 678
Абе ,да ти кажа че си прегледах всъчки вакуумирани продукти(кюфтета,кебапчета,наденици)
Разгледах и 6 вида салами и др. местни
За радост тва Е 128 го няма .Дано само да не го крият #2gunfire
Може пък да се ползва рядко newsm78

# 2
Абе ,да ти кажа че си прегледах всъчки вакуумирани продукти(кюфтета,кебапчета,наденици)
Разгледах и 6 вида салами и др. местни
За радост тва Е 128 го няма .Дано само да не го крият #2gunfire
Може пък да се ползва рядко newsm78

Абе дано да са ги спрели.

Общи условия

Активация на акаунт