Вкусни печени картофки в гювече
рецепта за една порция /грамажите са приблизителни, може да добавите или премахнете по ваш вкус/:
4-5 средни на големина картофа - сварени;
50 гр. сирене;
1-2 щипки къри;
1-2 щипки рустикана (подправки от мелничка), ако нямате такива по ваш вкус - чубрица, копър, червен пипер, естрагон, босилек, розмарин, сол ;
4-5 капки Унисос
50 мл. прясно мляко;
10-20 мл. вода;
50 гр. сирене;
1/2 домат;
50 гр. кашкавал;
сол на вкус, но ако слагате от готовите смесени подправки, те имат сол и внимавайте да не стане солено.
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета и се смесват в гювечето с натрошеното сирене и част от кашкавала, нарязан на кубчета или настърган. Добавят се подправките, унисоса, солта и домата нарязан на парченца. Изсипвате млякото и водата и слагате във фурната, предварително загрята до 250 гр. Печете около 20-25 мин. под капак като отвреме на време разбърквате. На финала добавяте останалия кашкавал и оставяте да се запече без капака на гювечето.
Ако желаете може да добавите и Мръвка
Добър Апетит!