продукти:
1 л прясно мляко
1 ч ч захар + 5 с л захар
5 с л брашно
5 яйца
1 ванилия
4 пакетчета желатин (с на др. Йоткер става най-добре)
3 с л какао
1 ч смлени орехи
1 краве масло (малко)
1 компот
1 пласт
1/2 от сока от компота се сварява с едно пакетче желатин и се оставя да изстине. Във формичка от кекс се нареждат плодовете от компота. Залива се със сока и се слага в камерата да се стегне.
(Аз разтварям желатина както е описано на пакетчето, но с по-малко вода като добавям малко захар за вкус и използвам различни пресни плодове)
2 пласт
Сварява се прясното мляко с 1 ч захар. Отделят се белтъците от жълтъците. Към жълтъците се прибавят 5 с л брашно. 1 ч мляко се прибавя към жълтъците. Разбива се с миксер и се прецежда. Останалото мляко се загрява до кипване и към него се добавят жълтъците, за да стане крем.
3 пласт
Към готовия крем се прибавя кравето масло и предварително разтворените 3 пакетчета желатин в останалия сок от компота. Разбиват се белтъците с 5 с л захар на сняг и се прибавят към крема.
Готовия крем се разделя на 3 части: първата остава жълта
втората - добавят се орехите
третата - добавя се какаото
След като се стегне най-горния пласт с плодовете, се слага жълтия, в камерата да се стегне, после се добавя пласта с орехите, да се стегне и накрая с какаото, след като и този пласт се стегне вече може да се сложи в хладилника.
Една малка хитрост за изваждане от формата - като е постояла тортата в хладилника, да не е замръзнала вече, да може да се реже, отрязвам едно парче, изваждам го и после като обърна формата тортата се отлепя много лесно.
Дано не се повтарям и да ви е сладко