Рукола

  • 2 130
  • 7
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 6 999
Може ли да ми дадете рецепта за салата от рукола или за нещо друго с въпроцната зеления?

Моя клиентка /немкиня/ ме е гощавала с рукола и ми харесва много, но незнам как да я приготвя аз, а вече и в БГ се продава.

Мерси

# 1
  • Мнения: 1 770
Ето:

Зелена салата с рукола, домати, ливанско сирене и пъдпъдъчи яйца, поръсена с мак и дресинг от балсамов оцет и зехтин.

ВЕРДУРЕ
свежа рукола, пресни: зеле, домати, краставици, моркови на ивици, италианско сирене пармезан, пресен босилек, италиански зехтинов сос

РУКОЛА
свежа рукола, пресни домати, италианско сирене пармезан, прясно изцеден лимонов сок, зехтин

МОНТЕ КРИСТО
прясна рукола, гъби, крутони, черни домати и сирене пармиджано

КОТЛЕТИ С РУКОЛА

необходими продукти:
4 телешки котлета, 2 с.л. масло, 2 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 1 с.л. оцет, 2 накълцани ситно глави лук, половин чаша бяло вино, 1 чаша пилешки бульон, сол, щипка розмарин, 2 стръка рукола

приготвяне:
овкусете котлетите със сол и черен пипер. Загрейте в тиган лъжица масло и лъжица зехтин. Запържете котлетите до златисто от двете страни. Прехвърлете в тава в предварително загрята фурна и печете около 10-15 минути. Пригответе паста от счуканата скилидка чесън, половин супена лъжица оцет, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер.

Намажете котлетите с половината от тази смес, малко преди да ги извадите от фурната. Прехвърлете соса от печеното месо в тенджерка и задушете накълцания ситно лук и остатъка от чесновата паста. Долейте виното с лъжица оцет, а 5 минути по-късно бульона и розмарина. Свалете от огъня, добавете 2 с.л. масло, сол и черен пипер на вкус. С приготвения сос залейте котлетите и нарязаната отстрани рукола.



Това не са изпробвани рецепти, само ги намерих.

# 2
  • Мнения: 1 290
какво представлява и на какво наподобява това чудо (простете невежеството ми)?

# 3
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Ами руколата е неЩо като салата и аз съм я яла най_4есто в такъв вид като обикновенно я гарнират с малки пар4енца пармиджано/пармезан и заливат със зехтин.Може да се приготви съЩо смесена с обикновена салата или пове4е видове салати, настъргани моркови,царевица,риба тон,пастърма. СъЩо така се прави пица с рукола и пармиджано. Ще погледна да видя,сигурно има и други рецепти и ако намеря Ще ти ги постна.  Grinning

# 4
  • София
  • Мнения: 6 999
Yvette,

Мерси за рецептите Simple Smile Ще ги приложа малко изменени, за да ни отговарят на вкуса, но явно като салатки с зеленчуци просто.

Иначе руколата има много специфичен вкус, яла съм я и в сандвичи.

# 5
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Руколата е тревисто растение.МожеШ да видиШ как изглежда ТУК

# 6
  • Мнения: 750
Цитат на: Gvendolin
какво представлява и на какво наподобява това чудо (простете невежеството ми)?


Рукола-та всъщност е глухарчето. Листата ме се използват в много рецепти от италианската кухня. Обикновено е в пресен вид в комбинация със сирена.

Ето и една рецепта за "луксозна" и супер проста салата:

Рукола със сирене Пармиджано или Гран Падано

(сиренето Гран Падано прилича много на пармиджаното, но не е така твърдо и може да се реже на лентички. Има и т.нар. младо Пармиджано, което също е по-меко и може да се реже)

400 г рукола
150 г сирене Пармиджано или Гран Падано
сол на вкус
зърна черен пипер
40 мл зехтин
20 мл балсамов оцет

Приготовление:

Зехтинът и балсамовият оцет се разбиват с вилица.

Руколата се измива и се подсушава с кърпа.
Сиренето се нарязва на тънки лентички.
Руколата се разпределя в чинии, залива се със соса и се покрива с лентичките сирене. Отгоре се ръсват зърната пипер (може и млян).


А ето и още една:

РУКОЛА С ДОМАТИ

150 г рукола
4 средни домата
50 г пармиджано
кедрови ядки (намират се трудно, но ги има по будките за ядки)
2 суп. л. зехтин
1 суп. л. балсамов оцет (може да се замени с пресен сок от лимон)
сол и млян черен пипер на вкус


Руколата се измива и подсушава.
Доматите с режат на кръгли филийки.
Кедровите ядки леко се запичат на тефлонов тиган.
В чинии се нареждат доматите, отгоре листата рукола, подправя се със солта и пипера и се полива със зехтина и балсамовия оцет.
Отгоре се поръсва с мляно пармиджано и кедровите ядки.


Рецепта за основно ястие от сп. ЕВА (не съм я пробвала!)

ТЕЛЕШКИ КОТЛЕТИ С РУКОЛА

необходими продукти:
4 телешки котлета, 2 с.л. масло, 2 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 1 с.л. оцет, 2 накълцани ситно глави лук, половин чаша бяло вино, 1 чаша пилешки бульон, сол, щипка розмарин, 2 стръка рукола

приготвяне:
овкусете котлетите със сол и черен пипер. Загрейте в тиган лъжица масло и лъжица зехтин. Запържете котлетите до златисто от двете страни. Прехвърлете в тава в предварително загрята фурна и печете около 10-15 минути. Пригответе паста от счуканата скилидка чесън, половин супена лъжица оцет, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер.

Намажете котлетите с половината от тази смес, малко преди да ги извадите от фурната. Прехвърлете соса от печеното месо в тенджерка и задушете накълцания ситно лук и остатъка от чесновата паста. Долейте виното с лъжица оцет, а 5 минути по-късно бульона и розмарина. Свалете от огъня, добавете 2 с.л. масло, сол и черен пипер на вкус. С приготвения сос залейте котлетите и нарязаната отстрани рукола.

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
И ние много обичаме, ще се възползвам и аз от рецептите, че досега импровизирах Grinning . Още една идея за руколата - много си отива заедно със спанак, задушено-запържена с пресен чесън и лук.

Общи условия

Активация на акаунт