Рукулата

  • 5 774
  • 30
  •   1
Отговори
  • Мнения: 126
Винаги съм се чудила какъв вкус има рукулата и освен за салати в какво друго се слага ThinkingВие използвате ли я и в какви ястия?А рукулата не са ли листата на глухарчето или греша Rolling Eyes

# 1
  • Мнения: X

Да, листа на някакво глухарче са. На мен твърдо не ми харесват. Горчат.

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 213
Продаваха ги преди в едни пликове. Ядът се до колкото знам само като салата, но може и да греша newsm78. За да не горчат им се прави сос от лимон, зехтин/олио, ситно нарязан стар лук и задължително горчица. Много добре се комбинира със зелена салата - къдрави зелени или кафяви марули.

# 3
  • София
  • Мнения: 461
Аз ще кажа само, че ми мирише на мръсни чорапи тази рукола, само веднъж съм пробвала и даже я изплюх Sick. Явно не ми понася този славен деликатес hahaha

# 4
  • Мнения: 126
Ясно,така и аз мислех,че горчи Close Кой ли го яде това newsm78
Е и то си има сигурно почитатели(като дивият чесън например-аз го обичам)...Значи само на салата става.Мисля да го пробвам от любопитство и ще направя соса на rolela  Simple Smile

# 5
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Да, листа на някакво глухарче са. На мен твърдо не ми харесват. Горчат.
Хм на мен не ми горчат  Shocked яла съм и харесвам, но намирам че е неоправдано скъпа и консумирам главно по ресторанти, ако има в някоя салата  Flutter

# 6
  • Мнения: 3 268
Рукулата е за снобите.Много полезна била,казват.Яла съм няколко пъти в ресторант.Само веднъж ми хареса като салата.Много свежа беше.Но не съм фен.

# 7
  • София
  • Мнения: 10 825
На мен не ми горчи newsm78
яла съм рукола не само на салата, а и в разни плънки. Ето една рецета от нета:

омлет с плънка от рукола, домати и синьо сирене.

Необходимите продукти за него са:

3 яйца за 1 омлет
сол

Продукти за плънката за 3-4 омлета:

100-150 грама рукола (при преобладаваща рукола в плънката може леко да нагарча, така че за несвикнали може да се наблегне на доматите)
100 грама синьо сирене
2 средни домата
2 стръка пресен чесън
сол
пипер смес, може и черен

Омлетите приготвям, като избивам с вилица или пружина три яйца (за 1 омлет, процедурата се повтаря преди всеки) в купичка с малко сол. В силно нагорещен тиган слагам малко мазнинка, аз предпочитам зехтин, и изсипвам яйчната смес. Веднага слагам отгоре вестник и след 4-5 минути омлетът е готов - пухкав и добре изпечен.

За плънката слагам на нагорещения котлон по-дълбок съд, може и тиган и загрявам малко зехтин. Добре е съдът да има капак, или поне с какво да се захлупи. В него слагам нарязания на ситно чесън и бъркам, докато се зачерви леко и тогава добавям нарязаните на тънки филийки домати.
Оставям да покъкри леко, докато доматите намекнат. Може да се сложи и капак, за да се задушат зеленчуците, но не е задължително.
Като постигна необходимата консистенция, слагам нарязаната на едри късове рукола и затискам с капак, за да може да се слегне и задуши съвсем леко.
Не е необходимо да се вари продължително време, особено ако е съвсем прясна.
Накрая добавям синьото сирене на едри парчета, като оставям да поври само колкото сиренето да се поразтопи, но така, че да не изчезнат напълно парченцата.
Поръсвам с пипер и свалям от котлона, след което плънката е готова за сервиране.

В готовия вече омлет се слага от сместа в едната половина и се прегъва на две.
С останали домати и малко чесън и зехтин, особено ако има босилек, може да се направи салата, която да се поднесе заедно с омлета, комбинацията е невероятна.

# 8
  • Мнения: 126
Така като чета явно добро съчетание на рукулата е със домати,сирене,лук и маруля

п.п.незнам дали заглавието ми е грешно,т.е. дали се пише рукула или рукола(и двата варианта ги срещнах в нета) newsm78

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 523
На мен ми харесва - яла съм я на салати по ресторанти, дори и вкъщи си правя. Любимата ми е: накъсаната рукола се овкусява със зехтин, малко оцет и сол, прибавят се нарязани домати и отгоре се настъргва пармезан. Става много вкусно!

# 10
  • Мнения: 1 951
Аз много харесвам рукола, но наистина има специфичен вкус и не се учудвам че не на всеки му допада. Яла съм я само в салати или в пици, но и в пиците е била винаги сурова.

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 580
На мен ми харесва - яла съм я на салати по ресторанти, дори и вкъщи си правя. Любимата ми е: накъсаната рукола се овкусява със зехтин, малко оцет и сол, прибавят се нарязани домати и отгоре се настъргва пармезан. Става много вкусно!
        И на мен това съчетание страшно ми харесва. И другата салата, в която съм я яла е: рукола, зелена салата, домати, краставици, червено зеле и моркови, овкусени със зехтин, лимон и сол.

# 12
  • Мнения: 131
Руколата не горчи,но не се харесва от всеки.Аз лично много я харесвам,ям я основно в салати,но може и в разни плънки...Някъде в мексико,където расте в изобилие, я ядат само много бедните хора,когато нямат какво Wink .НО тука все още е скъпичка.Ако я съчетаеш в салата с различни листни зеленчуци, става много вкусно.Ако искате рецепти,ще ви напиша после една-две,защото нямам време сега Simple Smile

# 13
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Горчи ми и не я използвам. В Германия я слагат на всичко - като се започне от салати, мине се през пици та до определени ястия...пфу!

# 14
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Рукулата не мен определено ми харесва, но наистина не се съ4етава със вси4ко.Харесва ми върху пица, в салата (пилешки флейки върху скара нарязани на дълги ивици, марули и домат4ета 4ери, зехтин, сол и лимон),но например в4ера си правих омлет и преди да го прегъна на две в тигана наредих отгоре къс4ета рукула, не ми хареса, нагар4аше.

Но гор4ивият вкус на рукулата наистина може да придаде страхотен вкус на ястие, което само по себе си няма кисел или гор4ив вкус...тогава е вкусна. Peace

Общи условия

Активация на акаунт