родопски клин
за тестото:
1.ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
омесва се меко тесто и се оставя да отлежи 30 минути, покрито с влажна кърпа
пълнеж:
1 к.ч. ориз
200 гр. сирене
2 яйца
2 стръка праз (в оригиналната рецепта е без, но на мен така ми харесва повече. ако не слагате, се увеличават другите продукти)
оризът се сварява, празът се реже на колелца и се задушава в олио с малко сол, добавя се ориза. охлажда се и се слагат яйцата и натрошеното сирене.подправя се с чубрица
тестото се разделя на 2, като едната част е по-малка.
разтеглят се 2 кори. долната трябва да излиза от съда.
слага се голямата кора, разстила се плънката, слага се втората, по-малка кора и се загръща с краищата на по-голямата кора.
пържи се на среден огън с малко мазнина.
при обръщането се ползва чиния или дъска.
добър апетит!