200гр. брашно
1 яйце
щипка сол
50 гр. меко масло
1-2 с.л. студена вода
за пълнежа:
около 400 гр. къпини
1 голяма сладка ябълка или 2 малки
джинджифил
100 гр. захар
малко лимонов сок
от продуктите за тесто се замесва меко тесто като водата се добавя на лъжици до желаната консистенция.
покрива се с фолио и се оставя за половин час в хладилника.
къпините се измиват и почистват, оставят се добре да се отцедят.
ябълките се почистват, обелват и се режат на дребни кубчета,заливат се с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
тестото се разточва на правоъгълна тънка кора. в средата по дължината се слагат ябълките, наръсват се с половината захар и джинджифила. отгоре се нареждат къпините и се поръсват с останалаа захар.
тестото се надига, така че плънката да е загъната с тесто. отстрани отворите се запечатват, за да не изтича сока.
така полученото руло се слага в тава, като там, където кората се съединява, е отдолу.
пече се 40 минути на 200С
сервира се с разбита сметана или поръсен с пудра захар.
много лек и приятен сладкиш с леко кисела нотка добър апетит