Телешки ребра-идеи за приготвяне

  • 10 241
  • 8
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 353
Момичета, кажете как готвите телешките ребра. Изчетох готварската книга, навсякъде пише само за месото.

# 1
  • Countryside
  • Мнения: 11 617
Хм за пръв път чувам за телешки ребра  Thinking
Като свинските или като агнешките ги искаш? Незнам специална рецепта за телешки ребра  newsm78 можеш да ги направиш като свински само в марината да добавиш мазнина, че телешкото е по-сухо месо  newsm78 а агнешките котлети са ясни  Mr. Green

# 2
  • Мнения: 2 199
с картофи като яхния няма ли да стане  Rolling Eyes

# 3
  • София
  • Мнения: 4 294
Вкусотийка която трябва да се опита  Peace

# 4
  • София
  • Мнения: 353
Благодаря за идеята, Дудинка. Peace
Айля, може и да стане на яхния, просто никога не съм готвила телешки ребра и за това питам.

# 5
  • NY
  • Мнения: 209
Телешки ребра преди около месец готви мъжа ми. Рецептата беше френска, съответно готвенето беше дълго. Сега ще го питам за рецептата.......а ето и снимки на ястието ,той си фотографира постиженията  Simple Smile
http://public.fotki.com/biro/favorites/p1090965-1.html
http://public.fotki.com/biro/favorites/img0019.html

това са продуктите

телешките ребра 5-6 бр. всяко се връзва с памучен/готварски/ конец ,за да не се разпадне при готвенето
2 стръка розмарин
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
1 стебло целина, разрязано на две
2 ч.л млян черен пипер
3 с.л олио
3 моркова,на парчета по около 3 см
3 средно големи глави лук
5 слилидки чесън
3 с.л доматена паста
3 с.л брашно
1/2 чаша порто
4 чаши вино
6 чаши пилешки или телешки больон

ребрата се осоляват с сол и пипер. Слага се олиото в голяма тенжера/ по възможност чугунена/ и ребрата се запържват по 3 мин от всяка страна. Изваждат се от тенжерата.Огъня се намалява. В тенж. се слагат морковите,нарязания лук и чесъна и се задушават за 5 мин. Добавя се доматената паста и се готви още 5 мин. После се сипва и брашното и се разбърква. Налива се портото,виното и преджарително заедно вързаните целина,розмари,мащерка и дафинов лист. Огъня се увеличава и всичко ври още 20 мин. докъто течноста се намали с 1/3. Ребрата се връщат в тенж.,добавя се больона и 1 л сол. Завира отново и след това тенжерата се поставя  в загрята фурна за 3 часа. Често се отваря фурната и се разбърква. Готово е когато месото се отделя лесно от реброто.
Ребрата се слагат в голяма чиния и се маха от тях памучния конец.  Каквото е останало от морковите,лука,връзката целина се изваждат от соса. Соса на свой ред бавно ври още около 1 час на котлона докъто остане на половина . После ребрата пак се връщат в тенжерата и още 10 мин на огъня.....последни  Simple Smile
Сервира се със задушени моркови, парченца цвекло, картофи,карамелизиран лук или каквото друго ви дойде на ум ......Bon Apeti!

лично аз не бих се хванала да го готвя, много дълга и широка е за моето търпение,  но ако някой иска да го направи няма да сгреши......страхотно вкусно е  Peace

Последна редакция: вт, 25 сеп 2007, 02:05 от Eklere

# 6
  • Мнения: 5 001
Може и като гювеч,или яхния...... Simple Smile

# 7
  • София
  • Мнения: 353
 Eklere , страхотно изглеждат! Това си е направо майсторско изпълнение! smile3501
Доста време отнема, но дано някой ден намеря такова и непременно ще пробвам!

# 8
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Скоро правих овчи ребра - разделих ги по едно ребро, за да се обработят по-добре, наредих ги в тавичка и между тях сложих цели малки картофчета. Поръсих с черен и червен пипер и малко джоджен. Сипах олио и вода, колкото да стигне до средата на тавата, покрих с фолио и пекох 3 часа - станаха невероярно вкусни. Предполагам, че и с телешки ребра също ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт