Глутен в ориза?!

  • 4 807
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 192
Винаги съм си мислела, че оризът е безглутенов...

Обаче се натъкнах на ето това http://kulinar.gbg.bg/foodview.php?spid=25

Късозърнест /кръгъл, перлен/ - ниско съдържание на глутен и Дългозърнест ориз (long-grain rice) -
високо съдържание на глутен  Shocked

Вярно ли е или човек не трябва да се доверява на подобни източници?

# 1
  • Мнения: 27 524
Много странно...  Thinking

# 2
  • В заешката дупка
  • Мнения: 4 885
Не е вярно.
Гугълнах по въпроса, за да видя от къде може евентуално да идва това объркване. Излезна, че има някакъв вид ориз (късозърнест), който се нарича още "glutinous rice", което на английски може да означава както "глутенов ориз", така и "лепкав ориз".  Изрично е обяснено, че не е първото, защото оризът не съдържа глутен, а се нарича така, защото е  лепкав и мек.

# 3
  • Мнения: 192
Този го има в линка, който дадох.

Глутенов (glutinous rice, sushi rice, sweet rice) наричан още японски ориз или сладък ориз. Въпреки името си, този ориз не е сладък и не съдържа глутен. В замяна на това той е много слепващ се, късозърнест ориз. Затова широко се използва в азиатската кухня за приготвяне на суши и различни десерти.

Въпросът продължава да стои за първита два.

# 4
  • В заешката дупка
  • Мнения: 4 885
При положение, че в много страни, включително и тук, където живея, оризът  се препоръчва като първа храна за бебета,  един такъв факт едва ли би бил непознат. Напротив, навсякъде се подчертава, че оризът не съдържа глутен. В сайтове, статии за захранване - също. Иначе и гугъл дава доста инфо катоа се напишв short-grain rice, round grain rice, pearl rice, long-grain rice...

Общи условия

Активация на акаунт