Сладък салам - други рецепти

  • 24 086
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 520
Питането ми е за ей този сладкиш от снимката.

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/8/1766_146.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/8/1766_146.JPG

В нашата сладкарница го продават под звучното "сладкиша на леля Сийка".
Страшно вкусен е, и имам спомен, че и мама го е правила преди. Сладък салам ли го наричахме, що ли. Rolling Eyes


Търсих сега из нета и намерих тази рецепта.
Продукти:

500 г бисквити
100 г смлени орехи
50 г сушени плодове (локум)-*
125 г масло
1 яйце
3 с л горчиво какао
1 ч л ванилова есенция

Приготвяне:

• Поставете бисквитите в купата на кухненския робот и ги смилете (в режим на пулс).
• Преместете смлените бисквити в голяма купа.
• Сложете орехите и сушените плодове в робота или в блендера. Смелете ги до ситно състояние.
• Добавете ги към бисквити.
• Разтопете маслото.
• Добавете какаото, ликьора и ваниловата есенция.
• Смесете течните съставки със сухите
• Разделете сместа на две.
• Оформете салам от всяка част и го завийте със свежо или алуминиево фолио.
• Поставете в хладилник или фризер.
• Преди сервирането по желание посипете с пудра захар или какао.
• Съхранява се в хладилник или фризер.

Но ако някой знае и други методи и тайни, моля да сподели. Simple Smile

Многооо вкусен, беее.  Blush Много.


Последна редакция: пт, 26 окт 2007, 09:57 от SmaRt

# 1
  • Мнения: 1 117
смлени бисквити, масло, какао, смлени ядки, такива работи. аромати. може шоколад.
няма голяма философия. смесваш всичко, оформяш на салам и слагаш в хлад., после режеш. готово

# 2
  • Русе
  • Мнения: 410
Само една забележка, ако ми позволите - бисквитите не се смилат, а се начупват, за да стоят на парченца, както е на снимката   bouquet

# 3
  • Русе
  • Мнения: 1 193
Майка ми го прави често.Навремето са го наричали "Дипломат" този сладкиш,голяма вкусотия е една щафетка я изяждаме на едно сядане Grinning
   На мястото на сушените плодове  в нашата рецепта има локум(от най-обикновенния)нарязан на дребни парченца
Орехите ги правим на крокан(карамелизираме ги),не слагаме шоколад,и вместо Амарето ползваме ром(ама хубав-Хавана,Бакарди и понякога малко Калуа)
  Не загряваме на водна баня,тъй като не ползваме шоколад,просто затопляме млякото и маслото и прибавяме към сухата смес.Всичко останало е като в твоята рецепта.
    Честно,по-хубав от този вариант не съм опитвала,не че си хваля рецептата,но наистина тази ми допада най-много.

# 4
  • Мнения: 149
моята рецепта е следната:
 2 кут. обикновени бисквити /от твърдите/
1 кут. обикновен  локум
1 пак краве масло
1 чаша слени орехи
1 чаша захар
ванилия или други аромати
натрошавам  б-ти  на водна баня разтопявам локума и маслото
и ги прибавям към сместа от б-ти захарта и смлените орехи.
 всичко се омесва добре и се прави на руло. оставя се да се охлади.

# 5
  • Мнения: 187
Аз пък добавям и  нарязани желирани бонбони.   Laughing

# 6
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 639
Страхотни рецепти  bouquet

# 7

Общи условия

Активация на акаунт