Около 1кг телешки език(може и свински,но с телешки е по-вкусно)
1/2глава цлина
4-5 глави лук
2-3моркова
1 корен пъщърнак
40-50гр краве масло
2с.л доматено пюре
2с.л печено брашно
1с.л гочица
1ч.ч бяло вино
1скилидка чесън
чер пипер,сол,2-3зърна бахар
Езикът се сварява в подсолена вода,с малко от целината,пъщърнака,глава лук и един морков.Най-добре е в тенджера под налягане за около час.Обилате езика,докато е горещ и нарязвате на шайби от по 1.5см.Прецеждате бульона.
В маслото задушавате останалите моркови, лук,пъщърнак и целина,добавяте доматеното пюре и брашното, като доливате част от бульона.Пасирате.Така получения гъст сос добавяте към останалия бульон,слагате нарязания език,чашата вино и горчицата,пюрираната скилидка чесън,черния пипер и бахара и отново връщате на котлона да поври за около 20-30 минути.
Когато ястието е готово миже да гарнирате с ситно нарязани кисели краставички,картофено пюре или сварен ориз.
Да ви е сладко