Продукти
4 яйца /единият жълтък е за намазване/
около 250 мл. топличка вода
/1 сл .олио
1 равна сл. сол
1 сл. оцет
1 сл. захар
2 пакетчета суха мая /или едно- прясна/
около 180 гр. масло
сирене/ количеството е на вкус/
брашно -колкото поеме /около 1 кг./
Не давам точните количества ,защото зависи от големината на яйцата ,от брашното и тнт....
/Работи се с продукти със стайна температура/
Приготовление
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят всички продукти, без маслото и сиренето.
Омесва се меко тесто,което се дели на 5 равни части.
Точат се 4 кори с дебелина около половин сантиметър, всяка се маже с меко масло и се троши сирене върху цялата повърхност.
Поставят се една върху друга и внимателно се притискат с точилката /горната кора не се маже/
С помощтана чаша и нож се изрязва кръг в средата и този кръг се поставя в центъра на тавата, в която ще се пече питката.
Останалата част се нарязва на 16 парчета ,всяко от които се навиват като кифлички от широката към тясната страна.
Нареждат се на малки разстояния около кръгчето/ като лъчи/.
Петото топче се дели на 3 части, оформят се фитилчета ,от които се плeтe плитка.
Тази плитка се поставя между кръга и кифличките.
Така подредената питка се оставя на топло ,докато втаса /около 1 час./
Намазва се с останалото масло и разбития жълтък и се пече в умерена фурна.
Става много вкусна и пухкава.
Надявам се да ви хареса .
Ето моето творение: