Пак се провалих...

  • 7 861
  • 39
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 802
Момичета вече ще се откажа да правя кексове. Винаги ми се пукват отгоре и изглеждат грозно като изсипана херния. На вкус добре, ама вида им...  Sick
Къде бъркам? Във разбиването, във печенето? Къде? На вас случва ли се така? Казвали са ми, че щом се е пукнал значи е хубав, ама аз не мисля така,  най-вероятно ми го казват за да ме успокоят. Ако е така, защо във магазините няма такива грозни кексове като моите?  newsm78
Помогнете ми да разбера къде бъркам...

# 1
  • Мнения: 187
Не го казват за да те успокоят. И аз съм  чела в някаква книга точно това,  че хубавият кекс се напуква при печене. Grinning Не му мисли толкова, а се радвай!

# 2
  • Варна
  • Мнения: 815
Не се притеснявай. Почти винаги, когато правя кеск, се пуква отгоре. От баба ми знам, че щом се е пукнал, значи е хубав, но доколкото я познавам, едва ли ми го е казвала за да ме утеши - строга и справелива  Laughing

# 3
  • Мнения: 3 036
Кекса само ако се пукне е добре.
Видът му можеш да пооправиш с пудра захар.

# 4
  • варна
  • Мнения: 1 830
Това, че кекса ти се е пукнал може само да те радва Peace.

# 5
  • Мнения: 1 802
 Shocked Благодаря ви много! Дано не ме успокоявате обаче!  Sunglasses
Мъжа ми сега гледа снимките на кекса и вика ''Пусни го, пусни в Интернет да те видят каква си майсторка''  Twisted Evil Пък аз точно това мислех да направя, да ви показвам провала си.
Е, много е грозен, вашите със сигурност не са такива точно!  Rolling Eyes


 Rolling Eyes  Rolling Eyes  Rolling Eyes

# 6
  • Мнения: 25 610
Хубав ти е кексът, само че защо се е надул само от едната страна?  newsm78
Или фурната ти не нагрява равномерно, или не си загладила тестото добре. Нищо, може да срежеш излишното, така или иначе е отдолу и няма да се вижда.
За по-добър вид го поръси с пудра захар или може да го залееш с някаква глазура.
И да, наистина хубавият домашен кекс трябва да се пукне, това означава, че е бухнал добре, а не е спитен.  Wink Grinning

# 7
  • Мнения: 1 802
Как` Сийка, ми то това надуване става от пукването. Пуква се, излива се и така си се излива вътрешното още доста време и и накрая така се опича и става изсипан... Де да знам, май не е от фурната, защото и в друга фурна става така. Винаги!  Confused А бе, грозна работа.
А какво значи че не съм загладила тестото добре? Аз досега не съм правила нещо подобно? Може би във това заглаждане е тайната на хубавия кекс, а?  Flutter Ще ми обясниш ли?  Praynig

# 8
  • Мнения: 22 867
Кексът ти си е екстра! Просто е трябвало да не го обръщаш, а да го поръсиш с пудра захар или малко шоколадова глазура да му пръснеш тук -там отгоре и ще си изглежда чудесно даже. А другият вариант е да изрежеш това бухналото и да го изравниш, както е написала и Как` Сийка . Я не се кахъри, изглежда чудесно изпечен кейка. Възможно е да се получава от фурната ти. И е за предпочитане пред един равен длетав кекс. Mr. Green

# 9
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Здравей Елеонора_76!

Аз пък като Как' Сийка си мисля, че проблема е във фурната ти.
Да, добре е кекса да се пукне, но съвсем малко и в никакъв случай да не изтича. Според мен го печеш на силни градуси и като започне да "работи" бакпулвера става изригване. Така ми ставаха кексовете във старата фурна, която нямаше градуси и освен това печеше неравномерно. Докато и хванах цаката, си купих нова.

Кажи сега в каква фурна печеш, на колко градуса (степени)?

# 10
  • Мнения: 1 802
labrex благодаря!  Hug Да той от вътре си става много хубав, ама от вън ... нали виждаш  Rolling Eyes

natalyna фурната ми е DIPLOMAT. Загрявам я на 250 градуса, слагам кекса и намалям на 200. И така до края пека на тези градуси. Грешно ли е печенето?  Rolling Eyes

# 11
  • Мнения: 25 610
Аз загрявам и пека на 200 градуса, но то си е и до фурна. Майка ми пече кексовете си на максимална температура и винаги стават превъзходни.
И при мен се пукат, но е точно по средата и е равномерно за целия кекс. А твоето е само от едната страна, което навява мисълта, че е от неравномерно загряване.
Друго, което се сещам е, как слагаш набухвателя? Гасиш ли в киселина или го разбъркваш предварително в брашното? Ако не правиш нито едно от двете, може да се концентрира част от него и затова да бухва толкова само на едно място.  newsm78

# 12
  • Мнения: 6 029
Аз пека на 180 градуса и не се пука, равномерно се вдига...

# 13
  • Мнения: 1 802
Как` Сийка ами бакпулвер сложих, смесих го със брашното, смятам че го разбърках добре във тестото. Ако слагам хл.сода я гася във киселото мляко.
Лелее, остава да е от фурната ми... Ама и във другата ми фурна така става. Не знам май си е в мен грешката някъде.

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Като питах каква фурна нямах предвид марката, а дали е с вентилатор или долен и горен огрев?
И защо загряваш на 250, след като печеш на 200? Според мен би могла да намалиш градусите на около 170-180. А ако питаш мен не е нужно дори да загряваш предварително.
Но, ако фурната ти е с вентилатор  - 160 -170 градуса са достатъчни - 60-70 мин.

Общи условия

Активация на акаунт