Охлювчета:
Продукти за тесто(и за двете тестото е едно и също):
250 г маргарин(аз предпочитам Бела)
250 г кисело мляко
ванилия
1 пакетче бакпулвер
брашно за меко тесто (Важно е!Да не се прекали с брашното,защото има риск изделията да станат твърди.)
Пълнеж за пирожки:
зеле + лук(или друго....например ,кайма или картофи,или извара+сирене,или яйца+лук,или даже варен и подправен ориз,или ябълки,за сладки пирожки)
сусам за поръсване(по желание)
Приготвяне на пирожките:
тестото се разточва до дебелина около 0.5 см(може и малко по-дебело).С чаша за уиски се изрязват кръгчета.В средата на всяко кръгче се слага пълнеж и се покрива с друго кръгче.Залепваме добре кръгчетата,поръсваме,ако решим със сусам.Слагаме пирожките в намазана с олио тава и печем в сгорещена фурна.
Много е вкусно,пирожките със солен пълнеж да се консумират с кисело мляко.
Пълнеж за охлювчета:
пакетче стафиди
канела
орехи
пудра-захар (или обикновена захар )
Приготвяне на охлювчета:
тестото се разточва по-тънко,поръсва се с канела и предварително набъбнали във вряла вода стафиди.Завива се на руло.Рулото се нарязва на колелца с дебелина 1.5 -2 см.Колелцата-охлювчета се слагат в намазана с олио тава.Във всяко охлювче мушкаме отгоре по едно(или половинка) орехче.Печем в сгорещена фурна до порозовяване.Готови охлювчета се поръсват обилно с пудра-захар.
Друг вариант:преди да се сложат в тавата,всяко охлювче се топва с горната си страна в захарта(аз предпочитам този вариант ).