Тази сьомга приготвях за Нова година, рецептата си е моя, дано ви хареса!



Загрейте фурната на 300 С.

Продукти за сьомгата:

1/2 ч.ч нарязан магданоз
1/2 ч.ч смлени орехи
1/3 ч.ч счукан чесън
1 ч.ч царевично брашно
3-4 ч.л зехтин
1 ч.ч сухо бяло вино
Сол и черен пипер на вкус

Продукти за лимоновото масло
4 с.л размекнато масло
1 с.л лимонов сок
2 с.л  ситно нарязан магданоз
1 ч.л лимонова кора, настъргана
Сол и черен пипер на вкус

 Смесете магданоза, орехите, царевичното брашно и чесъна, добавете сол и черен пипер на вкус.
Вземете филетата ( с кожата надолу, ако имат кожа филетата ви, ако не приемете гладката страна за тази,която трябва да има кожа според рецептата) и притиснете добре плънката в/у страната, където е била костта. Плънката ви трябва да е поне 2 мм на дебелина. Поставете сьомгата в/у шпатула със страната, която е с плънка надолу и сложете в тиган да се запържи. Запържете в зехтина за 1-2 мин, колкото да се захване плънката, след това обърнете за няколко секунди в тигана с плънката нагоре. Преместете филетата в предварително намазнената тава с плънката нагоре. Поръсете отстрани пресен джинджифил и лимонови парченца, излейте чашата вино и сложете в печката за 7-10 мин, в зависимост от големината на филетата.
Сервирайте топло, с лимоновото масло в/у него ( пригответе маслото като просто смесите в пасатор съставките).
За гарнитура може да използвате картофена салата или ориз.

Да ви е сладко!
Снимки стъпка по стъпка, тук:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/01/this-was-our-new-ye … ain-course-i.html