210 г горчив шоколад, натрошен
10 с л или 2/3 ч ч масло
4 яйца
1/2 ч ч финна захар
2 ч л ванилия
1 ч ч печени смлени орехи - аз сложих повече
2 ч л канела
Глазура
120 г шоколад
ч л масло
2 ч л мед
щипка канела
Загрявате фурната на 180 градуса. Намазнявате 20 сантиметрова тавичка и слагате пекарска хартия отдолу и отстрани. Обличате тавичката отвън с алуминиево фолио, защото десерта се пече на водна баня. Стопявате шоколада и маслото на слаб огън с бъркане. Разбивате яйцата, захарта и ванилията и добавяте шоколада. Накрая се добавят орехите и канелата, изсипва се в тавичката и се пече 30 мин. като малката тавичка е сложена в по-голяма тава с 1,2 пръста вода. Центърът ще изглежда мек, но се вади, за да изстине на стайна температура.
За глазурата всичко се стопява на водна баня и се залива, когато десерта е охладен.
Ето снимка от книгата -
Ето и моят - аз го разделих в 2 много малки форми и глазурата ми не стана добре, но пък е много вкусен.
Сицилиански десерт
Нарязвате един пандишпанов блат на ленти и обличате дъното и стените на една тортена форма. Аз лично ползвах форма за пай, защото ми е по-лесно.
Пълнеж
1 1/2 ч ч извара
2 с л мед
1/4 ч л ванилия
зеста и сока от 1/2 лимон
3/4 ч ч захаросани плодови корички на дребни парченца - аз сложих захаросани плодове
1/2 ч ч шоколадов чипс/парченца
Разбива се изварата с меда, ванилията, лимона и 1 с л Марсала. Това е сладко вино и аз по случайност имах и сложих, но сигурно може и без него. Добавят се малко трохи от блата ( аз забравих), плюс захаросаните корички и шоколадовите парченца и се запълва тортената форма. Покрива се с тънко парче блат и се оставя да се стегне за някалко часа в хладилник.
Оригинално покритие
1 1/2 ч ч смлени бадеми
6 с л финна захар
3/4 ч ч пудра захар, пресята
1 белтък, леко разбит
1 ч л лимонов сок
2 капки бадемова есенция
3 с л кайсиево сладко
Бадемите и захарите се смесват. Прави се кладенче, слага се белтъка, лимона, есенцията и се меси като тесто. Може да се оцвети. Разточва се и се покрива тортата.
Ето го резултата от книгата - А това е моята, покрита с шоколад, за пестене на време