Великден

  • 4 430
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 320
Доколкото знам на Великден се приготвя агнешко.  Grinning
Много ми се иска тази година и аз да направя нещо интересно , дайте някакви идейки .... ама да не са много сложни  Wink , че с бебо нямам много време за игри по кухнята  Embarassed

# 1
  • София
  • Мнения: 3 328
Агнешко се приготвя за Гергьовден...както с всяко нещо напоследък обаче, и тук преиначихме традицията. Все едно да ядеш козунаци цялата седмица преди Великден.
А за идеи - колкото щеш: агнешко със спанак, агнешко с пресен лук, агнешко с пресни картофи, агнешко магданозлия, пълнено агнешко бутче...

# 2
  • Мнения: 1 320
Ок ..... може пък  азда  съм в грешка .......... Embarassed  Confused  
Кажете традиционни рецепти за Великден!! Grinning

# 3
  • Мнения: 42
Наистина традицията е да се приготвя агнешко 3а Велик ден , но това не о3на4ава 3а цялата Страстна седмица ,така 4е а3 не ра3брах примера с ко3унака  Simple Smile

А дали и на Гергъов ден ,моята баба пе4е агне и на Атанасовден ,това не о3на4ава 4е не пе4е и на Велик ден . Simple Smile

# 4
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Агнешко в гювеч

1кг агнешко нарязано на порции
2с.л. масло
1/2ч.ч. бяло вино
2ч.л. доматено пюре
2 домата
бахар,канела,карамфил по една щипка
сол
брашно

Месото се осолява и овалва в брашно.В тиган се разтапя маслото и месото се подпържва.Вади се от тигана,а в него се сипва виното, дом.пюре и смлените домати.Оставя се да заври.Месото се слага в глинен съд,поръсва се с подправките и се залива със соса,добавя се една чаша вода.Пече се на умерена температура.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: Anastasia77
Наистина традицията е да се приготвя агнешко 3а Велик ден , но това не о3на4ава 3а цялата Страстна седмица ,така 4е а3 не ра3брах примера с ко3унака  Simple Smile

А дали и на Гергъов ден ,моята баба пе4е агне и на Атанасовден ,това не о3на4ава 4е не пе4е и на Велик ден . Simple Smile

За петровско пиле и гергьовско агне съм чувала, но за великденско и атанасовденско такова - тц.

# 6
  • Мнения: 1 873
Печено агнешко

Продукти:
агнешко бутче и плешка
100 гр. масло
1 връзка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен
сол, черен пипер, червен пипер
ориз
агнешки комплект

Агнешкият комплект: черен и бял дроб, сърце, момици се измиват и се кипват. После се нарязват на дребно. Лукът, джодженът и магданозът се задушават в малко олио, прибавят се и нарязаните дреболии, разбърква се и се прибавя и една чашка ориз, пържи се докато оризът стане прозрачен, прибавя се сол и черния пипер.Прибавяте малко вода за да може оризът малко да омекне, като изври водата сваляте от огъня.

Агнешкото се измива добре и се осолява. С помощта на нож правите нещо като джоб, който пълните с приготвените дреболии.Зашивате добре с конец. Отгоре месото се намазва с червен пипер и масло, за да се получи хрупкава кожичка. Поставя се в подходяща тавичка с малко вода. При печенето е необходимо от време на време да се полива със соса от тавичката, също така може и да се обърне, за да се пече равномерно. Когато се запече отгоре може да сложите станиол. Пече се около 2 часа.

Безотказна рецепта и много вкусна!

# 7
  • Мнения: 6 155
Ето  линкове с рецeпти за агнешко:
http://kulinar.gbg.bg/listrec.php?sid=4&kind=3

http://gotvarstvo.hit.bg/

# 8
  • Мнения: 702
Karimma Точно за Великден се приготвя агне друг е въпроса че през комунизма нещата бяха преиначени а и някой така са си свикнали и така са останали да празнуват
Тогава трябваше да празнуваме деня на овчаря или Гергьовден а беше забранено да се празнува Великден някой сме старички и още си спомняме тези времена

# 9
  • Мнения: 3 927
Разбира се, че се приготвя за Великден агнешко. И да бъда по-точна ярешко.
Но не мога да ти предложа рецепта, че това месо ми намирисва и не го готвя...

# 10
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Ако искате да премахнете миризмата на агнешкото и ярешкото накиснете месото в прясно мляко или във вода с една чаша оцет Wink и го оставете да престои поне 6 часа

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 694
Цитат на: Karmen_mery
Печено агнешко

Продукти:
агнешко бутче и плешка
100 гр. масло
1 връзка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен
сол, черен пипер, червен пипер
ориз
агнешки комплект

Агнешкият комплект: черен и бял дроб, сърце, момици се измиват и се кипват. После се нарязват на дребно. Лукът, джодженът и магданозът се задушават в малко олио, прибавят се и нарязаните дреболии, разбърква се и се прибавя и една чашка ориз, пържи се докато оризът стане прозрачен, прибавя се сол и черния пипер.Прибавяте малко вода за да може оризът малко да омекне, като изври водата сваляте от огъня.

Агнешкото се измива добре и се осолява. С помощта на нож правите нещо като джоб, който пълните с приготвените дреболии.Зашивате добре с конец. Отгоре месото се намазва с червен пипер и масло, за да се получи хрупкава кожичка. Поставя се в подходяща тавичка с малко вода. При печенето е необходимо от време на време да се полива със соса от тавичката, също така може и да се обърне, за да се пече равномерно. Когато се запече отгоре може да сложите станиол. Пече се около 2 часа.

Безотказна рецепта и много вкусна!


Правя го по същия начин с единствената разлика, че го завивам с фолио и пека 2-3 часа и накрая за половин час го отвивам и три четири пъти поливам от соса. Месото става като мозък и коричката си става супер. Веднъж съм правила обратното/завих накрая / и месото стана доста сухо.

Общи условия

Активация на акаунт