За киселото мляко...защо пълномаслено,а не 2 процента?

  • 2 856
  • 20
  •   1
Отговори
  • Мнения: 508
Мили мами,на нас ни е рано за кис.мляко, но не мога да си обясня- защо трябва да се дава пълномаслено такова до 2 год.на децата.Досега всички майки около мен дават 2 процента.Моля някой, който е наясно да ми обясни.Ако Блонди се включи ще й бъда благодарна,но очаквам и други мами.
  Благодаря ви...

# 1
  • Мнения: 27 524
Защото белтъчините и мазнините в млечните продукти са от особена важност за развитието на детския организъм. Срокът е до навършване на 3 годинки да се дават пълномаслени. След това може и по-малко. Не е фатално и 2 процента да се дава, разбира се, но по-добре да са си пълномаслени продуктите.  Hug
Аз в София давам На Баба кафявото, то е 4,5 процента, а тук взимам едно алпийско, което е 7 процента  Simple Smile

# 2
  • Мнения: 508
Благодаря ти за бързия отговор Peace

# 3
  • София
  • Мнения: 15 215
Ето една от многото теми, в които това е обсъждано: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=214665.msg4714191#msg4714191

Копирам си единия от постовете в нея:

Предполага се, че до навършването на 1г. бебетата приемат само кърма или АМ и едва след това започва да им се дава обикновено краве мляко-прясно или кисело.
След навършването на 1г., поне до 2 годишната възраст, на децата е препоръчително да се дават пълномаслени млечни продукти.

Знам, че в разни сайтове за детско хранене по този въпрос няма никакви противоречия. Сега ще поровя малко и ще дам цитати.

Ето първия:

От тук: http://www.eatwell.gov.uk/asksam/agesandstages/childrenandbabies/#A219842

Should children have full-fat or semi-skimmed milk?
Milk is an important part of a child's diet. It's a good source of energy and protein, and contains a wide range of vitamins and minerals. Milk and milk products are rich sources of calcium, which growing children and young people need to build healthy bones and teeth.
At about one year old, when a baby has been weaned from the breast or bottle, a switch to full-fat cows' milk can be made.
Children under two years old need full-fat milk because it gives them the extra calories and vitamin A that a younger child needs.
Children between the ages of one and three need to consume an average of 350mg of calcium a day. About 300ml full-fat milk (three–fifths of a pint) would provide this.
Semi-skimmed and skimmed milk contain at least the same amount of protein, B vitamins, calcium, magnesium, phosphorus, potassium and zinc as full-fat milk, but less fat.
Once a child is two years old, he or she can start drinking semi-skimmed milk as long as they are eating well and having a wide range of foods. However, skimmed milk isn't suitable for children under five years old. It's too low in calories and contains only very small amounts of vitamins A and D, all of which children need.
It's important to note that although milk provides a range of nutrients it doesn't contain a significant amount of iron or vitamin C, both of which are also very important for growing children.


От тук: http://www.fda.gov/opacom/lowlit/feedbby.html
When Can You Switch To Whole Milk?
You can stop feeding formula and start whole milk around your baby's first birthday. But do not give your 1-year-old reduced-fat or no-fat milk. These kinds of milk don't have enough fat and calories for your growing toddler.

Or you can continue feeding your child breast milk for as long as you want.

Warning:
Don't give your 1-year-old reduced-fat or no-fat milk!


От тук: http://www.bchealthguide.org/healthfiles/hfile69c.stm#E46E7
What about cow's milk?
Breastfeeding is recommended until your baby is 2 years-old and beyond. When your baby is 9-12 months old and taking a variety of iron rich solid foods, it is okay to start substituting whole milk for breast milk or formula.
Babies and toddlers need fat for brain development, so choose whole milk until 2 years of age. Lower-fat milk (1% and 2%) can be offered after 2 years of age. Other drinks such as soy or rice beverages may be offered after 2 years of age, but check the label to make sure they are fortified with calcium and vitamin D.
If you choose whole goat milk, make sure it is pasteurized. Most goat milk does not contain vitamin D, in which case your baby would need a vitamin D supplement.


От тук: http://www.health.gov.ab.ca/public/InfantFeedingGuide.pdf
Не мога да го копирам, заради формата, но в частта "Mealtime for baby" също е посочено, че нискомаслените млека не са подходящи за деца под 2 години.

и т.н, и т.н., и т.н.



# 4
  • Мнения: 530
Запис за темата. Ние сме на почти годинка. От 9- тия месеца давам кисело мляко с 2% масленост. Така казаха 2 педиатърки.

# 5
  • Мнения: 508
благодаря за инфото на Виви,Сияние прочети го,ако не си:peace:

# 6
  • Мнения: 872
Блонди,как го докарват до 7 процента  Shocked 

# 7
  • Мнения: 814
Блонди,как го докарват до 7 процента  Shocked 
Блонди, а краве ли е? Сигурно се "реже с нож" (малко завидях  Wink)

# 8
  • Мнения: 27 524
Блонди,как го докарват до 7 процента  Shocked 

Има, има  Laughing Изцеденото за салата Снежанка е 45 процента  Grinning

Краве е и гъсто, да, вкусът му е странен, но било пълно с калций и полезни неща  Simple Smile

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
 Shocked Shocked Shocked Това мляко 7%  трябва да е страхотно. Предполагам, че не се прави със сухо мляко и подобрители както тук.

# 10
  • Мнения: 4 621
Аз лично винаги съм давала 2% Hug

# 11
незнам колко процента давате на децата си но аз лично давам 2%.има от къде да взимаме домашно ,но е 6% и ми казаха педиатрите че трябва да го обезмаслявам.и не бих му дала повече от 2%

# 12
  • Мнения: 508
незнам колко процента давате на децата си но аз лично давам 2%.има от къде да взимаме домашно ,но е 6% и ми казаха педиатрите че трябва да го обезмаслявам.и не бих му дала повече от 2%
Да уважавам вашето мнение както и на всички други-всеки сам решава,но моля аргументирайте се Praynigза да разбера защо правите този избор,това би помогнало много на моето решение...Засега съсъгласна с мнението на Блонди  Peace

# 13
  • Мнения: 287
То малко е страни от темата, ама....
С риск да изпадна в противоречие с Блонди, а тя е доста пламенна като се ядоса Wink
И друг път съм питала някъде тук из форума, защо се дава кисело мляко "На баба". Моята педиатърка също каза да давам "На баба", 2,5%. Четох, четох в http://www.bnap.org/?p=89 и там пише, че в "На баба" се съдържат най-малко от полезните Lactobacillus bulgaricus, а основно има Streptococcus thermophilus (не че тези са вредни) newsm78 Защо да не даваме някое кисело мляко с по-голямо съдържание на Lactobacillus bulgaricus? newsm78
Лично аз давам Елена 2% и все още не съм сигурна, че давам правилното кисело мляко.

# 14
  • Мнения: 508
И педиатърката ми ми каза да давам  пълно маслено кис.- 3.6 процента.Когато я попитах ми каза че на децата до 2 год. трябва да се дава пълномаслено, защото те имали нужда от повече белтъчини и мазнини и за тях това е най-добре,също каза че не е фатално да се дава 2 процента,но това не е желателно.Това съвпада с мнението на Блонди PeaceНикой не ти налага каква марка да взимаш-това ти го решаваш Peace

Общи условия

Активация на акаунт