тъй като вчера ги направих, реших да пусна рецептата, но преди това искам да благодаря на Rumya за превода, който беше пуснала в Коледната тема
Основа:
20 шоколадови чаени бисквити (използвах един пакет чаени бисквити от 150 гр.)
3 с. л. разтопено масло (спокойно може да се добавят още 1, 2 или 3 с.л. разтопено масло, по преценка, за да се спои по-добре сместа )
1 с.л. захар
1/2 ч.л. смляно кафе
1/4 ч.л. сол
Пълнеж:
8 унции /=240 гр./ полусладък шоколад (натурален, с невисока стойност на какао примерно на Своге), разтопен
8 унции /=240 гр./ крема сирене на стайна температура
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. заквасена сметана
2 големи яйца на стайна температура
Глазура:
4 унции /120 гр./ горчив шоколад /натурален с високо съдържание на какао – 90%/, нарязан на парченца
2 с.л. /=30 гр./ масло
1 ч.л. царевичен сироп (corn syrup) - заменяме с глюкоза
2 с.л. заквасена сметана, на стайна темепратура
1/2 ч.ч. натрошени захарни бонбонки
Загрейте фурната на 160 градуса. Застелете тавата си /20 см. квадратна/ с хартия за печене. (използвах кръгла откопчаваща се форма за торта)
За основата: В кухненския робот смелете бисквитките и ги смесете с останалите продукти. Разпределете равномерно върху дъното на тавата. Запечете за около 15 мин.
За пълнежа: Разтопете шоколада. Разбийте крема сиренето, захарта и заквасената сметана до гладкост. Добавете яйцата и разбийте отново. По малко добавете и шоколада и отново разбийте до еднородна смес.
Изсипете пълнежа върху основата, разпределете равномерно и печете около 25-30 мин. – краищата да се отделят от тавата, а центърът все още да е леко отпуснат. Охладете леко.
За глазурата: Разтопете шоколада, маслото и глюкозата на водна баня или в микорвълновата печка. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Разпределете равномерно върху все още топлия сладкиш и поръсете с натрошени захарни бонбонки. Охладете напълно и после поставете в хладилника до следващия ден.
Нарежете на малки квадратни хапки и сервирайте на стайна температура.
Може да съхранявате до 5 дни в хладилника.