Торта с касис
за блата:
200 гр масло
200 гр захар
4 яйца
1/2 пакетче бакпулвер
300 гр млети орехи или бадеми, може и микс
за плънката:
около 250 гр касис, става и с черен и с червен
пакетче желатин
250 мл сок от касис
100 гр захар
400 мл течна сметана
Разбиваме маслото със захарта до получаване на пухкав крем. Добавяме яйцата, последно добавяме смлените ядки с бакпулвера. Пече се в предварително загрята фурна на 170С за около 30-35 минути. За по-лесното отлепяне на блата, хубаво е да сложите хартия за печене на дъното на тавата.
Като се изпече се поставя върху кухненска решетка да изстине напълно, след което го натрошаваме на трохи.
Заливаме желатина с 2-3 супени лъжици студена вода да набъбне. Загряваме сока от касис, добавяме захарта и желатина, бъркаме непрекъснато, докато захарта се разтопи.
Сметаната се разбива, докато се сгъсти, охладения сок се добавя внимателно към сметановата смес. Последни се добавят плодовете касис.
Сглобяване:
На дъното на поднос се поставя обръча от форма за торта. Изсипва се половината натрошен блат и се заглажда:
Следва сметановата смес, изсипва се и се подравнява:
Върху сметаната се наръсва останалата част от натрошения блат:
Престоява около 4 часа в хладилник да се охлади и стегне и тогава се маха обръча, резултатът е това: