Тези еклери с ТАКЪВ крем ги правя за първи път след като най-после открих крема който толкова много търсех...
Крема не е млечен а е комбинация от мляко+сметана..и се получи като ванило-сметанова леко разтопен сладолед. Просто връх!!!
Продукти за тестото.
250 гр вода
2-3 капки оцет
1 щипка сол
70 гр масло
1 ч.ч брашно
4 яйца+1 белтък
За крема
125 гр пр. мляко/ 1/2 ч. чаша/
1/2 ч чаша захар
парче масло колкото половин кибритена кутия
2 с. лъжици с връх брашно
1 ванилия
1 жълтък
течна сметана/ без захар /150 гр
100 гр захар
ТЕСТОТО...Сложете водата в тенджера и като заври прибавете маслото, солта и 3-те капки оцет. Когато маслото се разтопи напълно, намалете огъня и изсипете всичкото брашно наведнъж като бъркате енергично на средно-слаб котлон.
Бъркайте винаги с дървена лъжица ....докато се получи гладка смес и докато тестото започне да се отделя от стените. Някъде около 5-6 минутки.
После дръпнете тенджерата и изсиспете тестото в друг съд...целта е да изтине по-бързо.
Внимателно прибавяте яйцата едно по едно като бъркате постоянно след прибавянето на всяко яйце...докато сместа стане гладка.
Тестото трябва да стане гладко, лъскаво и да не е редко, но не и прекалено гъсто. Предгрейте фурната на 220 C.
В плитка тава постелате хартия за печене...
С лъжичка оформяте средно големо топки...разделени на около 2 см една от друга, понеже се надуват и за да не залепнат една за друга.
Печете в началото на силна фурна първите няколко минути докато порозовеят...послр намаляте фурната на 175-150 С.
Когато са готови еклерите не ги изваждайте веднага! Отворете фурната наполовина...и нека да постоят там около 10-15 минутки.
Има възможност да спаднат ако ги изкарате изведнъж от фурната.
След като ги извадите ги оставете да изстиват....
Ако искате шоколадова глазура ... става много хубаво .Аз разтопих един млечен шоколад...с който после ги мазах.
КРЕМА... В тенджерка завирате 125 грама прясно мляко, като заври се сипва захарта. Като се разтопи захарата се прибавят маслото и ванилията и накрая се изсипва бавно брашното като се бърка с тел за да те стане на топчета.
Накрая като се сгъсти, махате от котлона и добавете жълтъка и ванилията. Отсватя крема да изстине.
Изспивате течната сметана в стъклена купа и добавяте захарта..и бъркате с МИКСЕР докато се получи много гъсти пухкав бял крем.
Като истине вниловия крем го смесете със сметановия...като бъркате леко и внимателно с лъжица.
Взимате изстналите вече еклри и леко правите разрез от едната страна..отваряте като портмоне..и пълните с крема.
Накрая мажете отгоре в разтопения шоколад .,...и ги сложете веднага в хладилник, за да се стегнат. Може да се консумират след 3-4 часа