Как да си сготвя коприва?

  • 16 537
  • 55
  •   1
Отговори
  • у дълбоката провинция
  • Мнения: 125
Свеки ми  я донесе да я сготвя на малката и като я попитах как да я приготвя ми предлага нещо от рода на брашнена каша с пасирана коприва и нещо не ми вдъхва доверие!Айде помагайте вие!!!!

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
като спанак  Peace
на супа, на яхния, с ориз, с яйца....

има тема за спанака виж там за идеи.
аз най-обичам на супа  Simple Smile

# 2
  • Мнения: 5 001
Крем супа,ако е за детенце.Иначе аз специално коприва ям само на салата....  Peace
Умирам за копривена салата!!!

# 3
  • Мнения: 122
като спанак  Peace
на супа, на яхния, с ориз, с яйца....

има тема за спанака виж там за идеи.
аз най-обичам на супа  Simple Smile
Аз я приготвям също като спанак или лапад, с ориз. Много я обичаме и малката я яде, батко и се мръщи малко повече. Peace

# 4
  • Мнения: 498
Аз я готвя така:
Сварявам копривата ,отделям я от водата и я пасирам.Във водата,където е вряла копривата добавям ориз,няколко скилидки чесън нарязани на ситно....оставям да ври...после добавям натрошено сирене и чуквам едно яйце вътре бъркайки/да се пресече/.Прибавям пасираната коприва и оставям пак малко да покъкри.След това сгъстявам до желаната от мен степен с брашно,разтворено в студена вода и пак малко да покъкри.Добавям масло на финала и махам от огъня.Количества не мога да дам,защото винаги готвя на око и нямам предства от грамажи...всичко според исканията ти.Ако искаш да е по-гъсто може да сложиш повечко ориз примерно.При мен става като яхния. Peace

# 5
  • Мнения: 1 655
Аз я правя само на супа. Както се прави супа от спанак.

# 6
  • Мнения: 27
Според мен да не се вари повече от 5 минути - става много мека и си губи вкуса...

# 7
  • София
  • Мнения: 614
Аз я правя на каша със сирене и яйца, както баба ми ме е учила. За мен няма по-вкусна от нейната коприва Heart Eyes Точно днес си взех и ще я готвя за довечера - като стане, ще я покажа и ще напиша рецептата Peace

# 8
  • Мнения: 506
аз предлагам на кюфтета,намерих скоро рецептата в една книжка и от тогава през вечер си правя:
,500гр коприва/попарена,изцедена и нарязана/
2яйца
1филийка накиснат и изстискан хляб
2,3 скилидки чесън
кашкавал
малко масло
от тези неща се прави смес и се правят кюфтета,които се овалват в брашно и хоп в тигана.Аз сервирах с лъжица кисело мляко,а и кашкавала е от мен не по рецепта Peace

# 9
  • Мнения: 2 199
Супичка ми е любима.
Яла съм подобни на кюфтенцата на янамед.
Яла съм и кюфтенца с картофи и коприва.Рецепта незнам, но много ми харесаха.Аз съм си зеленоядно по принцип...  Whistling

# 10
# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
току що направих разядка от коприва, стана много вкусна.

ок. 50 гр.коприва (я измих и попарих, после изцедих добре,накълцах на на много ситно )
                               (ако е повече може и да се пасира, но моята беше малко)
50 гр. извара,
малко сол, черен пипер и на ситно орехи.

стана много вкусно Wink

# 12
  • Мнения: 2 199
току що направих разядка от коприва, стана много вкусна.

ок. 50 гр.коприва (я измих и попарих, после изцедих добре,накълцах на на много ситно )
                               (ако е повече може и да се пасира, но моята беше малко)
50 гр. извара,
малко сол, черен пипер и на ситно орехи.

стана много вкусно Wink

За колко човека е това  newsm78
Че като гледам няма да ми стигне  Blush

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076


За колко човека е това  newsm78
Че като гледам няма да ми стигне  Blush

ми за мен бе  Blush
на филийка го мажа, повече коприва не намерих, какво да правя  newsm78

# 14
  • Мнения: 134
Ако е за детенцето не рискувай дай му да опита от това което си наготвила но не го насилвай Naughty

# 15
  • Мнения: 1 802
Само на супа я ядем у дома.  Peace Много обичам

# 16
  • Popovo, Bulgaria
  • Мнения: 559
Шницели
Попарвам копривата и я нарязвам на дребно.
Разбивам кофичка кисело мляко с 2-3 яйца, прибавям брашно до гъстота малко по - гъста от палачинковата, 1/2 ч.л. хлебна сода, сол на вкус и прибавям копривата. Вземам с лъжица и пържа в сгорещено олио.
Така всички в къщи я хапват. Иначе аз я обичам и на супа и с ориз.

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

# 17
  • Мнения: 5 001

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....

# 18
  • Popovo, Bulgaria
  • Мнения: 559

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....
не ти ли пари на езика...

# 19
  • Мнения: 5 001

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....
не ти ли пари на езика...
Нали е претрита със сол(претриването става между дланите на ръцете)...Не пари изобщо.Аз затова я написах ,защото почти бях сигурна,че никой не предполага,че може да се направи салата и от сурова коприва.А вкуса е уникален!!!

# 20
  • Мнения: 8 949
Много ме заинтригува тая салата от сурова коприва  newsm12  Ще трябва да я изпробваме.

Аз пък правя копривата само на фурна. Пробвала съм с ориз, но малко й се губи вкуса с ориза.
Моята рецепта е следната :
Една средно голяма найлонова торбичка коприва. Измива се.
Запържвам глава лук, малко червен пипер и добавям 2-3 чаши вода. Като заври, пускам копривата. 
Сварената коприва вадя в тава и нарязвам с нож. Към бульона, в който е вряла прибавям чаша прясно мляко, 2-3 яйца и 2-3 лъжици брашно. Ако бульона ви се стори прекалено много, сложете част от него. Така получената смес залейте върху нарязаната коприва в тавата. Сложете малко сол и чаша натрошено сирене.  И слагате да печете в загрятата фурна, докато се стегне е запече хубавичко отгоре.    chef
Добре е да се сервира студено с кисело мляко.

Добър апетит!  1dating

# 21
  • у дълбоката провинция
  • Мнения: 125
Много ви благодаря за рецептите.На обяд като легне малката ще запретна ръкави и после ще пиша!

# 22
  • Мнения: 8 949
Успех!
Каквото и да избереш!  Simple Smile

# 23
  • Мнения: 5 001
Много ме заинтригува тая салата от сурова коприва  newsm12  Ще трябва да я изпробваме.


Да,няма да сбъркате!Имам много приятели,колеги,познати,които вече са влюбени в тая салата.

# 24
  • Мнения: 2 708
Снощи си сготвих копривена каша, аз поне така я обичам с яйчице, сирене и чесънче. Без чесън не може Laughing
Та ако бях видяла TheNMaster  какво си написала, със сигурност щях да пробвам, ама днес вече няма коприва ooooh!
Дано пак се разходим из някои баири, та да си понабера и смятам да пробвам, но това дето казваш за заливането с лимон и зехтин, смятам да разджуркам в тях и малко чесън смачкан с преса и така като дресинг да го залея. Или няма да му отива чесън? newsm78

# 25
  • Мнения: 5 001
Та ако бях видяла TheNMaster  какво си написала, със сигурност щях да пробвам, ама днес вече няма коприва ooooh!
Дано пак се разходим из някои баири, та да си понабера и смятам да пробвам, но това дето казваш за заливането с лимон и зехтин, смятам да разджуркам в тях и малко чесън смачкан с преса и така като дресинг да го залея. Или няма да му отива чесън? newsm78
Aаа що да не му отива.Щом обичате....Аз на коприва не слагам,за да мога да си усетя вкуса по-добре,но всеки може да си овкуси салатката както му харесва.   bouquet

# 26
  • Русе
  • Мнения: 2 354
Обожавам я с ориз

# 27
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 289

Аз също. На фурна, мммм.
Правим я и на супа.

# 28
  • София
  • Мнения: 614

 Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....

TheNMaster , сигурна ли си, че така всичко жилещо и парещо се неутрализира? Много харесвам аромата на суровата коприва, но имам алергия от "ужилването" й и само да се докосна, пламвам цялата /Когато приготвям коприва, си слагам ръкавици до лактите.... Confused/

# 29
  • Мнения: 5 001

 Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....

TheNMaster , сигурна ли си, че така всичко жилещо и парещо се неутрализира? Много харесвам аромата на суровата коприва, но имам алергия от "ужилването" й и само да се докосна, пламвам цялата /Когато приготвям коприва, си слагам ръкавици до лактите.... Confused/
Да,Цеце,когато се претрие със сол през ръцете няма никакъв проблем.Тези жилещите власинки изчезват(смачкават се) и салата става божествена.Не жили изобщо(то иначе как ще се яде?)

# 30
  • у дълбоката провинция
  • Мнения: 125
Направих разядката с коприва,а отделих малко и запеках със ориз!Мъжо си дойде на обяд и омете всичко!Благодаря на всички за идейте!  chef  bouquet

# 31
  • Мнения: 1 849
Никой не е написал кашата на моята баба.
Тя си има и малко смешна история, защото свекървата не искала да казва цялата рецепта, а майка ми всеки път все не успявала да я направи така вкусна и всеки път свекървата  допълвала "Ти яйчице слагаш ли, щото аз слягам... Ти млечице слагаш ли, щото аз слагам...."
Та не знам след колко опита се получила и цялата рецепта:

Копривата се попарва, накълцва на дребно, слага се в олио и две лъжици брашно, запържва се до златисто. после се залива постепенно с вода и се прави на каша, слага се и прясно мляко (аз на око го слагам, поне една кафяна чаша), кашата се бърка да поври малко и се чупят едно, две яйца. Сипва се в чинийки и се поръсва с настъргани орехи. На мен лично кашата не ми е вкусна без орехите, мъжът ми не ги харесва, та въпрос на вкус...

# 32
  • Мнения: 1 318
Салатата я правя така:
Почистените листенца на копривата се начукват в хаванче (аз ползвам едно дървено за целта). Прехвърлям в салатиерата, а в хаванчето счуквам чесън, после и орехи. Слагам сол на вкус и цедено кисело мляко, след като разбъркам добавям и малко зехтин. Разърквам и поднасям - изяжда се много бързо Mr. Green

# 33
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Кашичка или пък с оризче на фурна!  Peace

# 34
  • Мнения: 3 537
Копривата я правя обикновенно по два начина.Единия е на супа -задушавам ситно нарязан лук и морковчета, добавям ситно нарязаната предварително кипната коприва, доливам бульонче зеленчуково или пилешко, ориз/става и с фиде/Накрая застройвам със яйце+кисело мляко + сока от половин лимон.Начупвам и сиренце на око около 100-200 гр. Подправям с чер пипер.Става супер.
Другия начин е пак така ,само,че на яхния с повече коприва ,без ориз обаче,повече сирене вътре.
Прочетох един вариант за разядка с извара, благодаря за идеята, ще го направя непременно Wink

# 35
  • Мнения: 800
Месник от копривазамесва се тесто (брашно, мая, олио,хладка водичка, капки оцет, лъжичка сол, щипка захар) Докато втасва тестото се задушава нарязаната коприва, с лук, гъбки, джоджен (и повечко да е), черен пипер, малко оризче, масло или олио. Тестото се разтяга леко, на ръка или с точилка, полива се обилно с мазнина, слага се плънката и кращата се събират. Пече се на умерена фурна. И е много вкусно, всички го харесват bowuu

# 36
  • Мнения: 8 949
TheNMaster , снощи се пробвах да направя от твоята салата. Наистина вкуса на прясната сурова коприва е страхотен, но момента с претриването никак не ми допадна. Колкото и да я държах със сол, тя продължаваше да си пари. Цяла вечер ме боляха ръцете.  ooooh! Може би е късно за въпроса, но доколкото разбрах  с голи ръце ставаше дума...  newsm78

# 37
  • Мнения: 5 001
TheNMaster , снощи се пробвах да направя от твоята салата. Наистина вкуса на прясната сурова коприва е страхотен, но момента с претриването никак не ми допадна. Колкото и да я държах със сол, тя продължаваше да си пари. Цяла вечер ме боляха ръцете.  ooooh! Може би е късно за въпроса, но доколкото разбрах  с голи ръце ставаше дума...  newsm78
Оооо горкичкото  Sad Когато е млада копривата я претривам с ръце.Иначе слагам ръкавици и после няма проблеми.Сега поне  си си направила лечение против ревматизъм..... ooooh!

# 38
  • София
  • Мнения: 1 163
не ми харесва на супа  и каша, единствено на салата и панирана, без да се вари.

# 39
  • Мнения: 8 949
не ми харесва на супа  и каша, единствено на салата и панирана, без да се вари.

Панирана??? Дай рецепта, де!  Simple Smile

# 40
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Панирана??? Дай рецепта, де!  Simple Smile

правиш паста патафри (яйце, бира, брашно), взимаш едно връхче коприва, топваш го в пането и после в сгорещена мазнина... и така всички...

на мен ми става много мазно и се губи вкуса на копривата.
гледах скоро и рецепта за шницели от коприва, но аз я предпочитам задушена или варена, отколкото пържена  Wink

# 41
  • Мнения: 8 949
И аз си мисля, че ще е мазно.
По принцип избягвам да пържа и панирам често.
Но не бях чувала за панирана коприва!  Thinking

# 42
  • Мнения: 728
И аз си мисля, че ще е мазно.
По принцип избягвам да пържа и панирам често.
Но не бях чувала за панирана коприва!  Thinking

Панираната коприва е страшно мезе за бира. Не става толкова мазна, ако се сложи върху салфетка да попие малко мазнината. За мен задължително е още топла да се хапва, иначе си губи вкуса.
Наистина обаче, вкусът на копривата почти не се усеща, когато е панирана.

# 43
  • Мнения: 506
Шницели
Попарвам копривата и я нарязвам на дребно.
Разбивам кофичка кисело мляко с 2-3 яйца, прибавям брашно до гъстота малко по - гъста от палачинковата, 1/2 ч.л. хлебна сода, сол на вкус и прибавям копривата. Вземам с лъжица и пържа в сгорещено олио.




аз пробвах шницелите,станах вкусни,но тези които останаха най-отдолу бяха супер мазни  и ги изхвърлих,може би трябва да се слагат на салфетка.Добавих и чесън,защото коприва и кис.мляко не вървят без чесън Laughing

# 44
  • София
  • Мнения: 1 163
рецептата е на Kalinkata, от тогава само така я приготвям, става много вкусна, после я режа като парчета за торта, и така е по- лесно вместо всяко стръкче поотделно да се панира. То по-скоро не е точно панирана, ами повече прилича на омлет   newsm78, панировка и коприва в едно. Но гледам копривата да е повече отколкото панировката, че много "тестено" седи някак си.
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=182977.0

# 45
  • Мнения: 22 867
рецептата е на Kalinkata, от тогава само така я приготвям, става много вкусна, после я режа като парчета за торта, и така е по- лесно вместо всяко стръкче поотделно да се панира. То по-скоро не е точно панирана, ами повече прилича на омлет   newsm78, панировка и коприва в едно. Но гледам копривата да е повече отколкото панировката, че много "тестено" седи някак си.
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=182977.0

sillsav, благодаря, че ме подсети за рецептата на Kalinkata, наистина става бързо, лесно и вкусно! Ще я направя за вечеря!  bouquet

# 46
  • Мнения: 22 867
Толкова вкусно, че още един такъв омлет можех да омахам. Embarassed По рецептата на Kalinkata, загънат със сирене вътре и кисело мляко. Голяма вкусотия!   bouquet  bouquet  bouquet на Kalinkata и  sillsav, че ме подсети! Grinning

# 47
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
labrex, пак се изяви отлично!  Peace

# 48
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
И аз правя салата от сурова коприва, но използвам кухненския робот - измивам копривата, сипвам я в робота и за 1 минута е накълцана на мнооооого ситно. След това я разбърквам или с катък или със заквасена сметана, като задължително добавям счукан чесън и смлени орехи.
Друг вариант на салата със сурова коприва (също ситно смляна) е като я добавя към картофена салата.
Може и да се овкуси само със сол, оцет и олио и нарязан на ситно лук или счукан чесън.

# 49
  • Мнения: 1 949
Да напиша и аз моята любима копривена каша:

ок.100-150г корпива
1ч.ч. счукани орехи
лук
1 зрял домат
сол
червен пипер
олио или зехтин
вода

Копривата се попарва с вода, след което се накълцва на ситно.
Орехите и лукът се запържват в мазнината заедно с червения пипер.
Прибавя се копривата и се сипва вода до гъстотата на каша.
След като поври малко на слаб огън се слага настърган (пасиран) домат.

Ако се наложи, може да се сгъсти с брашно.

 Hug


# 50
  • Мнения: 1 679
супа от коприва
друг вариант е да си направиш зелник - баница с различни зелении

# 51
  • Мнения: 22 867

Руло с коприва

Тестото е по рецептата на ЧервеноВинце   , а плънката -  от леко задушени ситно нарязана глава лук, рендосан морков и коприва. Към тях прибавих яйца, разбити с  прясно мляко и малко брашно + сирене и джоджен. Получи се вкусотия!

# 52
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
родопски клин със коприва, сирене и марокански кус-кус

корите направих от пълнозърнесто брашно със слънчоглед, затова са по-тъмни  Peace

# 53
  • Мнения: 936
Днес правих копривена супа с пресен лук, ориз и подправки. Малкият даже много я хареса и изяде 2 купи4ки, добавих му и кисело мляко.
Намерих рецепта на Звездев за таратор с коприва и смятам утре да я изпробвам. Прави се както класическият таратор, само копривата е предварително попарена, и тогава се реже. А орехите предварително се запи4ат според тази рецепта.
Непремено ще опитам и салатата със сурова коприва, звучи много вкусно.  bouquet

# 54
  • Мнения: 2 241
Досега само каша бях правила от коприва, днес направих шницелите на jessif, благодаря за рецептата   bouquet , добре се получиха, за сина ми и мен беше супер вечеря. Е, мъжът ми се върна от тенис озверял от глад и след шницелите се наложи да си дояжда с наденички, но това е друг въпрос Simple Smile
Направих ги със сосче с кисело мляко, чесън, копър и орехи, добре се съчетаха.




Моите са силно зелени, защото копривата я пасирах. Забравих да кажа, че ги пържих със съвсем малко мазнина в тефлонов тиган, не станаха мазни.

# 55
  • Мнения: 463
Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  Joy  Joy  Joy
 Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....
Оооо знам я, и аз така я обичам, но прибавям и нарязан пресен лук и става страхотна.
Правила съм я и с домати и пак е много вкусна и няма начин да "пари".
Честно суровата е много по-вкусна от сготвената според мен Wink

Общи условия

Активация на акаунт