Лимоново Парфе
Блат(може купен) :
2 яйца
1к.ч. захар
1к. ч. брашно
Пече се в намазана с олио и поръсена с брашно тава на 180 около 15-тина мин.
Крем
1л прясно мляко се загрява с 5 с.л захар до разтапянето и.
Отделя се 1к.ч за сиропиране на блата.
3 пак. желатин се накисват в 15с.л. вода; след набъбване се разтваря на водна баня.
Отделят се 6 жълтъка, прибавят се 7 с.л. брашно+малко от млякото до получаване на изливаща се смес.
Смесва се с останалото мляко и се вари до сгъстяване.
Сваля се от котлона и се прибавя 1пак. краве масло.
Оставя се да изстине.
Разбиват се белтъците с 1ч.ч. захар до получаване на твърд сняг.
Прибавят се към жълтия крем.
Слага се желатина. Разбърква се добре.
Сместта се разделя на две части-в 1-та се настъргва кората на един лимон, в др. се слагат 3-4 с.л. какао.
Сипва се във форма с отлепящо се дъно като се сипва в средата на формата една лъжица от жълтата смес, след това в/у нея отново в средата от какаовата и така се редува изсипването на по една лъжица от двете смеси. Престоява докато се стегне в хладилник.
На нестресналите се от многословните ми обяснения : "Bon appetit!"