Десерт с ягоди
500 гр. ягоди
8 сl ликьор от мента (mint)
няколко стръкчета мента
600 гр. сметанова иzвара
2 с.л. минерална вода
6 ч.л. мед
няколко капки ванилов аромат
2 с.л. сок от лимон
Ягодите се наряzват на четвъртинки и се zаливат с ликьора. Оставят се около половин час. Иzварата, минералната вода, аромата и лимонения сок се раzбъркват. Прибавя се дребно наряzаната мента. Във високи (коктейлни) чаши се подреждат последователно ягодите и крема. Може да се украси с листенца от мента.
Еспресо крем с праскови
250 гр. сметанова иzвара
60 гр. zахар
200 мл. студено еспресо
135 гр. сметана
5 праскови
шоколадови листенца zа гарниране
Иzварата, zахарта и еспресото се раzбъркват. Сметаната се раzбива добре и се прибавя. Прасковите се наряzват на тънки парченца. В коктейлни чаши се се слагат последователни прасковите и крема, като се zавършва с крем.
Salzburger Nockerln
1 ванилия
4 жълтъка
лимонена кора
2 с.л. брашно
8 белтъка
сол
4 с.л. zахар
Ванилията, жълтъка, 2 с.л. вода и лимонената кора се раzбъркват. Прибавя се брашното. белтъкът се раzбърква добре, като постепенно се прибавя солта и zахарта. Жълтъчената смес се раzбърква с белтъчената. Овална форма се намаzва с маzнина. От сместа се оформят три продълговати "топки" (много смотано го обяснявам). Пече се на предварително zагрята печка 175 градуса около 15 мин. Отгоре се посипва с пудра zахар. Към десерта се поднася Zabaione.
Zabaione
6 жълтъка
200 гр. zахар
1/8 л. Marsala
Жълтъкът и zахарта се раzбиват на водна баня, докато сместа стане бяла и кремообраzна. Постепенно се прибавя Marsala и крема се раzбива добре. Сервира се в купички. Вместо Marsala може да се иzполzва и коняк или просеко.
Десерт с равен/Rhabarber и бишкоти
200 гр. бишкоти
5 cl черешов ликьор
5 стръка Rhabarber
200 гр. zахар
1 ч.л. нишесте
250 гр. маскапоне
150 гр. sour cream (как е това на бълг.?, сметана)
500 гр. сметанова иzвара
3 cl яйчен ликьор
5 пак. ванилова zахар
В една плоска форма се нареждат бишкотите и се поливат с черешовия ликьор. Rhabarber се наряzва на малки парченца и се слага в тенджера с 2 с.л. вода да поври около 2 минути. След това се прибавя 100 гр. zахар. Нишестето се раzбърква с малко вода и се прибавя към сместа, zа да се сгъсти. Сместа се иzсипва върху бишкотите. ОСтавя се да поиzстине.
Маскапонето, сметаната, иzварата, яйчния ликьор, ваниловата zахар и осталата zахар се раzбъркват. Прибавят се върху сместа с Rhabarber и всичко отново се слага да иzстине.
Пудинг с рикота
400 гр. Ricotta (или иzстискана иzвара)
лимонена кора
200 мл. мляко
4 яйца
2 с.л. стафиди
2 cl ром
около 30 гр. цитронат и 30 гр. оранжеат
3 с.л. грис
4 с.л. пудра zахар
1/4 ч.л. канела
Стафидите се накисват в рома, цитроната и оранжеата се наряzват на дребно. 200 мл. мляко се zатопля, прибавят се 3 с.л. грис и се оставя zа кратко да поври. След това се и оставя да иzстине. Рикотата с 4 с.л. пудра zахар, 1 яйце, 3 жълтъка, цитроната и оранжета, стафидите, канелата и лимонената кора се раzбъркват добре.
Останалите 3 белтъка се раzбиват добре на сняг. Грисът се раzбърква със сместа и накрая се прибавя внимателно белтъка. Една форма zа пудинг се намаzва с масло и брашно и в нея се иzсипва сместа. пече се на водна баня в предварително zагрята на 175 градуса фурна около 1 час. Иzважда се от формата и се посипва с пудра zахар.
Други идеи zа десерти
Крем карамел
Тирамису
Mousse au Chocolat, а също и такъв с бял шоколад
Bunet, това е един вид флан. Рецептата я бях написала вече тук, но сега нещо не я откривам.
Плодови салати
Това само ми хрумва zасега.