Продукти:
за блата -
1 пакет бисквити "Захаринки"
50 г. масло
за крема
1 кофичка кисело мляко "На баба" 4,5 % масленост (400 г.)
300 мл. течна подсладена сладкарска сметана
1 1/2 пакетче желатин "Д-р Йоткер"
1 пакетче "Танг" - ягода
за украсата
разбита течна сметана
ягоди
Бисквитите се натрошават и смесват с разтопеното масло, а след това се изсипват във форма за торта. (аз я покрих с алуминиево фолио, по идея на Биби за Лунната торта, така се вади най-лесно). С помощта на купа с плоско дъно добре пресовам бисквитите, за да се получи стегнат блат.
В купичка от алпака или друг огнеупорен съд се поставя желатина с малко вода да набъбне. След това се загрява на слаб котлон или на водна баня до разтваряне на желатиновите гранули. След като се получи течност, веднага се отнема от огъня и се оставя за 3 - 4 мин. да се охлади.
В голяма купа се разбива с миксер киселото мляко, пакетчето "Танг" и течната сметана до получаването на пухкав крем. Добавя се вече поохладения желатни и добре се разбърква. Получената смес се изсипва върху блата и се захлажда със сладкарска шпатула или широк нож.
Добре е да престои 1 нощ в хладилника, след което се украсява, сервира и изяжда. Да ви е сладко!!!