можем ли да си приготвим сами каша от небелен ориз?

  • 2 769
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 472
в диетичния магазин намерих небелен кафяв ориз и си помислих дали немога да го смеля и да приготвям с него и някакъв плод и мляко кашите на малкия?има ли някоя мама с опит в това:)чувала съм че точно в люспите се съдържат витамините които влияят за оформяне на нервната система при бебенцата...

# 1
  • Мнения: 27 524
Можеш и е много полезно така.

Домашна каша се приготвя, след като решите как искате да я направите - изцяло сами, или с полуготови продукти. Ако искате да я приготвите съвсем сами, купете избраният продукт - ориз или елда на зърна. Измийте и изсушете за около час на слаба фурна (около 80*С), като разбърквате от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.

# 2
  • Мнения: 3 376
Кафявия ориз е много по-полезен и спокойно можеш да го готвиш на детето.Аз съм правила каша на детето.

Само не разбирам защо с плодове искаш да го смесваш...?

# 3
  • Мнения: 472
педи ни спря пюренцата а той много ги обича и ни каза че можем да правим кашата с плод

# 4
  • Мнения: 1 449

Каша с брашно от кафяв ориз т.е. неполиран белен ориз - една изпитана технология за приготвяне (с малки допълнения към описаното в Библиотеката):

Технология на приготвяне
- оризът се пече т.е. суши във фурната за около 1.5 час (на 80-100 градуса)
- най-добре в широк и плитък съд, за да бъде на тънък слой
- разбърква се от време на време (за равномерно сушене)
- смила се с кафемелачка или блендер
- слага се в добре затворен съд
- щом е от кафяв ориз, препоръчително е брашното да се накисне преди варене (8-24 часа)
- вари се в съотношение вода-брашно е 3:1 (след накисване се слага по-малко вода, около 1:1)
- вари се поне 10 мин. (иначе кашата изглежда готова след 3-4 мин.)
- може да се остави под капак, за да набъбне (5-10 мин.)

Съхранение
Може да се приготви по-голямо количество оризово брашно. Държи се в плътно затворен съд. Съхранява се без проблеми 1-2 месеца.

Полезен, но…
Кафявият ориз, вкл. брашното от него, е безспорно полезен:
- съдържа повече минерали (калций, магнезий, желязо, цинк и др.)
- има регулиращо действие (не запича)

Но тъй като е пълнозърнеста храна, трябва да се отчитат следните факти, особено през първите месеци от захранването:
- избягва се при чувствително стомахче (заради фибрите)
- би могъл да бъде алерген (заради обвивката на зърната)
- приготвя се по определена технология (накисване + варене), за да бъде максимално полезен

Накисване
Накисването е силно препоръчително за пълнозърнестите продукти – независимо дали са под формата на зърна или брашно. Целта е да се усвоят по-ефективно минералите, съдържащи се в обвивката на зърната (т.е. в най-външния слой на неполираното зърно, не в люспата).
Именно в този най-външен слой се съдържа фитинова киселина. Тя е проблем, тъй като се свързва с минералите и не позволява те да бъдат усвоени. Чрез накисване или ферментация фитиновата киселина може да се разгради.
 
Каша с плод – да или не
Кашата може да се смеси с плод – пресен или от пюре. Добавеното мляко повишава хранителната и енергийната стойност на кашата.
--> От една страна, добавянето на пресен плод подпомага усвояването на някои ценни минерали като желязото например, тъй като съдържат витамин С. Освен това, каша наполовина с плод не е толкова калорична и не товари стомахчето, което я прави по-подходяща за следобедна закуска или последно хранене преди вечерното мляко.
--> От друга страна, тъй като въглехидратите се разграждат по-бавно от плодовете, комбинирането на каша с плод не се счита за удачно. Но тези правила невинаги са валидни за дечица, при които храносмилателните ензими все още не са напълно развити преди 18 м. и които имат доста специфичен (различен от възрастните) метаболизъм.

Общи условия

Активация на акаунт