За блата:
5 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
5 с.л. вода
1 ванилия/може да се сложи и есенция/ каквото имате
Разбиват се яйцата със захарта около 20 мин. След това се прибавят останалите продукти. В малки купички се слага от сместа и всяка една смес се оцветява с различни бои-готварски. Изсипва се в намаслена тавичка на ивички. :
Пече се около 30 мин. на 200 градуса. С чашка се изрязват кръгчета. :
,
ето и вече готови:
. Останалото от блата се смила с орехомелачка.
.
За крема:
1 пак. краве масло
100 гр. пудра захар
200 гр. прясно мляко
есенция
Кравето масло/омекнало/ с пудрата захар се разбиват с миксер. Млякото се слага с малка лъжичка по малко, с цел да не се пресече крема. Дори и пресечен пак може да се намаже.
С малка лъжичка или с нож се покриват топките и след нова се овалват в трохите/смлени на орехомелачката/ от останалото количество блат. Необходимо е готовите топки да се съхраняват в хладилник и преди консумация да престоят на студено минимум 6 часа.
Ето как изглеждат вече готови за консумация:
Дано да ви хареса и на вас рецептата.
п.п. Не е нужно да се слага набухвател. Пече се в толяма тава - 35-40см. Ако нямате такава може да се използва и с по-малък диаметър и след изпичането на блата да се разреже на 2 половини/ дебелината на блата в изпечен вид трябва да е от 1-2 см. висок./ и тогава да се правят топките.