Сварете 200-250 гр. спагети по познатия начин (в подсолена вода и да останат леко твърди, al dente, тези неща си ги знаете ).
Отцедете ги добре и ги разстелете по дължина върху равна повърхност, аз ползвах дъската за рязане, оставете ги поне 15 минути да изсъхнат допълнително (през това време пригответе плънката).
Покрийте с алуминиево фолио дъното и стените на кръгла форма (моята е откопчаваща се с диаметър 26 см., но не е задължително да е такава, може просто по-малка кръгла тавичка). Фолиото намажете добре с олио, за да не се втвърдят спагетите при печенето и за да се отдели после по-лесно тортата от фолиото.
Разбийте едно яйце и с четка намажете спагетите (яйцето ще служи за лепило ).
Оформяне на тортата:
Вземете няколко спагети и започнете да ги навивате на спирала от центъра на формата, след това още няколко, като започнете от края на първите спагети и т.н. докато се запълни дъното. След това облепете със спагети и стените на формата (това мислех, че ще е трудно, но се оказа, че не е). Изсипете плънката, заравнете я добре и отгоре навийте пак на спирала спагети, като започнете от центъра (същата процедура като на дъното). Покрийте с фолио, пак добре намазнено, и печете 30 - 45 минути в предварително загрята на 200º фурна.
Махнете покриващото фолио и обърнете тортата в подходяща чиния, внимателно махнете и останалото фолио. Реже се, естествено, като торта .
Нямам навика, за съжаление, да правя снимки „стъпка по стъпка”, а в този случай щеше да е добре, но се надявам, че е разбираемо. Всъщност обясненията са доста по-сложни от изпълнението .
Видях това оформление в една книга за вегетарианската кухня, плънката беше нещо от варени моркови с тофу, но това у нас посмъртно няма да се яде, така че моята плънка далеч не е вегетарианска, както се вижда .
Плънка:
Запържих (на сух тиган обаче) до почти пълна готовност 500 гр. кайма (смес) с 1 глава нарязан лук, добавих 2 варени картофа намачкани. Свалих от огъня и добавих 1 разбито яйце и подправки на вкус (сол, черен пипер, пресен магданоз).
Получи се много вкусно, успях само това парче да отърва за снимане, а и като цяло ми допадна идеята как от обикновени продукти може да се получи ястие с по-празничен вид. За съжаление аз съм ужасно леворъка и неща, които изискват по-висока степен на сръчност хич не ми се отдават, но много се надявам някой да подхване идеята и да покаже по-добро изпълнение.
С плънките, разбира се, може да се експериментира на воля, но е са важни два момента: плънката преди печенето да е в почти пълна кулинарна готовност, защото се пече кратко (предполагам заради спагетите, да не станат твърди) и второ - да не е много течна. Може да се сервира с предпочитан сос (моят беше доматен).