Гъба Кладница

  • 27 008
  • 8
  •   1
Отговори
  • Мнения: 8 769
Здравейте мами кулинарки!
Днес купих някаква нова за мен гъба-КЛАДНИЦА! Много ми хареса как изглежда, къдравка една такава, та си взех 300  г. Не знам как точно да я приготвя, така че да е по-различно ...някоя от вас знае ли рецепта с тази странна гъба?

# 1
  • Мнения: 2 543
Много чудесна гъба!
Правя следното с нея - запичам я с картофи и малко мазнина. Обикновено го правя в йенска тенджера, защото гъбките се задушават и омекват. Подправям само със сол и черен пипер. Звучи не особено апетитно, но е невероятно вкусно!
Другото, което съм правила с кладница е да я панирам. Също много вкусно!

# 2
  • Мнения: 6 472
Мммммм, много са вкусни Grinning Ние обикновено я мариноваме и консервираме на салатка, но и прясна става страхотна!
Аз я предпочитам за ястия без месо - някак си повече и изпъква вкуса. Не я готви прекалено дълго. Според мен е най вкусна, като си остане лееееко жилавка.

# 3
  • Мнения: 8 769
М, колко интересно звучат тез рецепти... а знаете ли, дали мога да я направя в гъбен сос към пилешки бутчета? Има ли някаква по-специална рецепта, или да действам по стария метос-с брашно и масло?

# 4
  • Мнения: 2 784
Слагаш малко масълце,подправка,отгоре бекон,после кашкавал и запичаш в намаслена тавичка-става супер!!!Ама кашкавала се слага малко преди да извадиш,колкато да се позапече леко,когато гъбата вече се е свила,иначе рискуваш да изтече в тавата.Пънчетата може да ги нарежеш с малко пресни картофчета и масло в иенската тенджерка.Кладницата е много ароматна гъба,а е и голяма и позволява да се пълни .Да не говорим,че цялото приготовление е 10-тина минути,през останалото време просто я наглеждаш...

Последна редакция: пн, 13 юни 2005, 07:35 от Tsvety

# 5
  • Мнения: 2 784
Гъбен сос аз правя така.Маринатата в която съм киснала бутчетата-бяло вино,малко соев сос,подправка,малко зехтин,или олио.Запържвам гъбки в масло,прибавям лъжица брашно,докато стане златисто,след което разреждам с маринатата и оставям на бавен огън,като разбърквам леко да се посгъсти.Една приятелка прави сметанов сос,ако искаш мога да я попитам как,но сякаш става мааалко тежък.

# 6
Туфинце, аз правя гъбената каша (единият вариянт де) така.
В бучка масло запържвам гъбите, посолявам ги леко. Заливам ги с вряла вода. Предварително си разбивам 1 с.л нишесте в малко студена вода. Изливам го към гъбите. Добавям малко сметана и сирене Бри (едно такова кремообразно обвито в бяло нещо си Embarassed - обяснение да искаш от мене Laughing). То се разстапя и това е.....Отгоре поръсвам с малко черен пипер.

# 7
  • Мнения: 1 289
Гъбата е доста месеста и позволява и да се панира. Пробвала съм при приятели, много е вкусна.

# 8
  • Мнения: 781
Едно време нашите я беряха тази гъба в огромни количества и да ти кажа става много вкуста и само печена на фурна с масло .

Общи условия

Активация на акаунт