Това е първото нещо, което сготвих от този форум. На мен ми хареса особеното съчетание на блата от кокосово брашно с ананаса. Околомен много хора харесаха тази торта и изразявайки благодарността си към Mma Ramotswe (тук е линка към нейната тема) публикувам рецептата в любимите си рецепти, за да не ми се губи от погледа.
Искам да благодаря и на Лабрекс, която беше така добра да ми каже как да си кача смотаните снимки от телефона, тъй като тогава и фотоапарат нямах под ръка.
Ето и рецептата:
КАРИБСКА АНАНАСОВА ТОРТА
http://www.recepten.se/recept/tahititaarta.html
Блат:
* 100 масло
* 2 яйца
* 150 мл захар
* ½ чл бакпулвер
* 400 мл кокосови стърготини (аз слагам към 300гр кокос и 100 гр брашно иначе е още по ронлива)
* 50мл брашно
крем:
* 300 мл бита сметана
* 1консерва ананас на парчета- 225 g
* 1 консерва ананас на шайби - 200 g
Аз ползвам 1 кофичка заквасена сметана на Данон, и една голяма консерва – мисля че е към 800 гр цялата със сока, и часто от шайбите ги слагам отстрани, тези които ми останат си ги нарязвам и ги слагам средата, за да не купувам 1 консерва на шайби, пък 1 на парчета, като че ли не мога да си ги нарежа )
разтопете маслото
разбийте яйцата със захарта, кокосовите стърготини и брашното с бакпулвер. Добавете маслото
Изсипете сместа във форма, диаметър около 24см, предварително намаслена и посипана с кокосови стърготини и печете в долната част на фурната около 35 мин при 175град.
Оставете блатът да изстине във формата преди да го извадите и сложите директно на чинията за сервиране. Надупчете го с вилица, полейте обилно със сока от консервите ананас. Оставете да престои така поне 1 час.
разбийте добре сметаната и разпределете като венец по външния край на тортата, отвътре по средата сложете парченцата ананас.
украсете с шайбите ананас
ВНИМАНИЕ: блатът е хрупкав и чуплив, затова може да правите тортата директно във формата или ако го местите, то това да стане много внимателно.
сложете повече сок, ако обичате по-сочни сладкиши, иначе става доста сух
Това е оригиналната рецепта (с малко коментари), и горе от линка може да видите от къде е преведена.
А, тук по-долу са моите снимки, за улеснение.
Стъпка по стъпка:
Това е изпечения блат.
.
предпоследен етап
и готовата торта