Ягодова сладоледена торта   ПО РЕЦЕПТА НА ИВАН ЗВЕЗДЕВ
за блата:
160 - 180 г бисквити
100 г маргарин
50 г орехови ядки
4 с.л. захар
за ягодовата марината:
500 г ягоди
4 с.л. захар
1 ч.л. лимонов сок
за сладоледа:
125 мл прясно мляко
50 мл студена вода
3 яйца
1 пакетче сметана
1 пакетче желатин
8 - 9 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Ягодите се разполовяват, поръсват се със захарта и се поливат с лимоновия сок. Престояват 1 час.
2. Бисквитите се натрошават и се смесват със смелените орехови ядки и захар. Налива се разтопеният маргарин. Разбърква се и се изсипва във форма за печене с пръстен /22 см./. Разпределя се добре. Пече се в предварително загрята на 150С фурна, 10 минути.
3. Желатинът се полива с водата и се оставя да набъбне. Изсипват се леко разбитите жълтъци, както и ягодовия сироп. Леко се нагрява на слаб котлон колкото да се разтопи желатина. Наливат се пасираните ягоди. Поръсват се 2 с. л. захар. Оставя се в хладилник да стегне. Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг. Сметаната се разбива с прясното мляко /1-2 с. л. се запазват за декорация/, смесва се с изстудените ягоди и белтъците. Всичко се налива върху охладения блат. Преди консумация трябва да престои поне 6 часа във фризер и де се декорира със сметана и пресни ягоди.