Разделно хранене-рецепти/3/

  • 11 949
  • 46
  •   2
Отговори
  • София
  • Мнения: 3 787
Заповядайте в новата тема Hug

Нека да я напълним с нови и интересни разделни рецепти Laughing

А ето я първата тема с рецептите:Разделно хранене-рецепти

Това е втората:Разделно хранене-рецепти/2/

Разделната Готварска книга   Grinning

Текущата тема за Разделното хранене-част 25 в Красива мама с линкове към всички предходни теми Wink

Таблица за съчетаване на храните при разделно хранене

Искам да допълня,че повечето рецепти са събирани от този форум.Благодаря на мамите,които са ги пускали   bouquet Някои са преправяни от мен,за да отговарят на разделното хранене,други са в оригинален вид.
Има и доста рецепти,съобразени с разделното хранене, от други готварски форуми и сайтове Wink


Успех в разделното хранене,момичета  Hug

# 1
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Ориз с тиквички по китайски

рецепта за любимото ястие - тиквички с ориз, приготвено с китайски привкус

250 г ориз
3–5 с. л. соев сос
3 с. л. олио
за зеленчуците:
1 тиквичка
1 морков
2 - 3 скилидки чесън
1/2 ч.л. джинджифил
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 глава лук
4 с. л. олио

Оризът се сварява във вода, след това водата се отцежда, налива се 1 с. л. олио, разбърква се и се похлупва, за да остане топъл.
Нарязаните на ситно лук и чесън се запържват в загрятото олио в голям тиган.
Тиквичката и морковите се нарязват на пръчици и се добавят в тигана. След още минута се добавят нарязанати също на пръчици зелена и червена чушка.
Оризът се запържва в прадварително загрятото олио. Прибавят се зеленчуците, разбърква се и се поднася със соев сос.
Получава са много красив на цвят ориз, който може да бъде самостоятелно ястие или да бъде поднесен като гарнитура.

# 2
  • София
  • Мнения: 3 787
Пилешко:

Пиле с тиквички

    2 пилешки бутчета (или 2 пилешки гърди)
    100-150 г пресни печурки
    1 зелена салата
    1 тиквичка
    1 морков
    1 ч.л. джинджифил на прах
    1/2 ч. ч. пилешки бульон
    4 с. л. соев сос
    1 с. л. ябълков оцет
    олио за пържене

Пилето се обезкостява, кожата се отстранява и месото се нарязва на хапки. Хапките се поливат с 2 с. л. соев сос и се поръсват с джинджифил, разбъркват се добре и се пържат 2-3 минути в предварително загрятата в уок мазнина, като се разбъркват. Изваждат се в купа.
Нарязват се зеленчуците – тиквичката на ивици, морковите на колелца, гъбите на филийки.
В предварително загрято в уок/или дълбок тиган/ олио (1 с. л.) се изсипват тиквичката и морковът. Пържат се 2 минути и се връща пилешкото месо, добавят се печурките.
Ястието се овкусява с 2 с. л. соев сос. Налива се пилешки бульон, ври 2-3 минути и се поръсва с оцет. Оставя се на котлона, докато течността се изпари (около 5мин)
Пилешките хапки се сервират върху листа от зелена салата. Всяка порция се поръсва с наситнен магданоз.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Оризова корона

2 с.л. зехтин
1 гл. лук, нарязан на ситно
2 ч.ч. дългозърнест ориз (басмати)
3 ч.ч. вода
1 с.л. каперси /може и без тях/
3 с.л. нарязани маслини
1 червена чушка, нарязана на кубчета
1 жълта или зелена чушка, нарязана на кубчета
1 ч.л. пресен или сушен риган и мащерка
черен пипер на вкус

За зеленчуковия тартар:
600 г домати
1 бр. червена чушка, нарязана на малки кубчета
50 г соеви кълнове
3 с.л. лимонов сок
4 с.л.
зехтин
4 с.л. пресен лук, нарязан на ситно
2 капки сос табаско
4 листа зелена салата

За соса:
1 к.л. настъргана кора от лимон
1 с.л. лимонов сок
4 с.л. зехтин
4 обезкостени маслини

Оризът се приготвя, като в зехтина се задушава лукът, докато омекне, прибавят се каперсите, маслините и чушките, слага се измитият и подсушен ориз и подправките, разбърква се 1 мин. и се добавя водата. Оризът къкри 13-15 мин докато омекне. В намазана със зехтин тавичка за кекс с форма на пръстен се изсипва оризовата смес, добре се изравнява и притиска и се обръща в кръгло плато, върху листа зелена салата.

Доматите за тартара се обелват, изваждат им се семките и се нарязват на малки кубчета, смесват се със соевите кълнове, чушката, сол, пипер, лимоновата кора, 4 с.л. зехтин и сосът табаско. Всичко се оставя за 30 мин. в хладилника да се охлади. Тартарът се слага в центъра на оризовата корона.

Приготвя се сос от зехтина, сол, лимонов сок, маслините и лимоновата кора, който се поръсва върху тартара.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Тиквички на фурна

Необходими продукти за рецептата:
2 тиквички (около 500гр.)
1/2 пакетче краве масло
1 връзка копър
1/2 чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне на рецептата за тиквички на фурна:

Тиквичките се измиват, остъргват се с остър нож, изплакват се и се нарязват на парчета - два пъти по дължина и после напречно. Слагат се в подходяща тавичка и се прибавят маслото, солта и една кафена чаша вода. Фурната се загрява предварително. След като се разтопи маслото, тиквичките се разбъркват и се пекат на по-силен огън 20-25мин. Поръсват се с изчистеният и нарязан копър и тавичката се похлупва за известно време.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Гъби със зеленчуци

 1 глава лук
 250гр. моркови
 500гр. картофи
 1/2 л. зеленчуков бульон
 500гр. гъби
 половин връзка магданоз
 сол и мазнина (олио)

Начин на приготвяне на рецептата:
В предварително загрятата мазнина се запържва лука. Зеленчуците се подготвят и нарязват на малки парченца. Бульона се посолява и се смесва с останалите продукти. След като заври, ястието се оставя на слаб огън. Тогава се добавят и нарязаните на дребно гъби. След около 15мин. се дърпа от огъня и се посипва с магданоз.

# 6
  • София
  • Мнения: 3 787
Тестени:

Пица с пресен лук и тиквички

За тестото:
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. морска сол
около 300 г хладка вода

За плънката:
2 с.л. зехтин
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 тиквички, нарязани на кръгчета
босилек,копър или друга подправка на вкус
черен пипер

Начин на приготвяне:

В купа се смесват брашното и солта. Прави се кладенче и се слага водата. Бърка се с дървена лъжица, докато се оформи топка. Меси се около 5 мин., докато се получи гладко тесто, което не лепне. Разделя се на четири, увива се във фолио и се оставя да почине 20 мин.

Плънката се приготвя, като зехтинът се загрява и в него се слагат нарязаните лук и чесън. Разбъркват се 1-2 мин. и се добавят тиквичките и подправките. След като се разбъркват 2-3 мин., се подправя с черния пипер.

Тестото се разточва тънко, покрива се с плънката и се пече за 10 мин. във фурна загрята до 240°С.

# 7
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:

Пастет от тиквички

Необходими продукти:

4-5 средни по големина тиквички
1/2 ч.ч. смлени орехи
2-3 скилидки чесън
9-10 маслини
подправки

Начин на приготвяне:

Тиквичките се настъргват, изстискват се, колкото е възможно и се слагат да се задушават в мазнина.
Оставят се, докато водата изври и вече се запържват леко.
През това време се пасира чесъна, маслините се нарязват на много ситно.
Към вече поизтиналите тиквички се прибавят орехите, чесъна, маслините, сол на вкус и копър.

# 8
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Тиквички със сос бешамел

Необходими продукти:
4-5 средно големи тиквички
2 моркова
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2-3 лъжици царевица
подправки според вкуса

Начин на приготвяне:

Тиквичките се разрезват по дължина и се издълбават.
Вътрешността им и морковите се настъргват и се слагат да се задушават в малко мазнина.
Когато вече са поомекнали се добавят ситно нарязания чесън, лук и царевицата.
Подправят се по ваш вкус-сол, черен пипер, копър или стрит зеленчуков бульон.
С тази смес се пълнят тиквичките и се слагат във фурната да се запекат.
В тавичката, освен мазнина  се слага и вода, за да омекнат тиквичките.
Когато се позапече леко и водичката поизври, ястието се залива със сос бешамел и се връща във фурната до пълното запичане.

# 9
  • София
  • Мнения: 3 787
Една дюкянска рецепта Laughing:

Салати:

Зелена салата с тиквички

1 тиквичка
1 салата, маруля
сокът от 1/2 лимон
3-4 с. л. кисело мляко 0,1 %
копър
чесън
четвърт краставица
зехтин

Тиквичката се нарязва надлъжно на нетънки филийки и се запича на тефлон от двете страни до леко покафеняване. След това се нарязва на кубчета. Салатата се нарязва в купа. Прави се винегрет от: лимона, чесъна, копъра, зехтина и краставицата (аз краставицата я рендосах на едно супер дребно ренде и ефектът беше като след пасиране, но ако нямате такова, всички продукти просто се пасират). Тиквичките се слагат при салатата, залива се всичко с винегрета и се сервира с киселото мляко.

# 10
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Салата от зелен фасул/asyalein/

зелен фасул от кръглия
сол
майонеза или заквасена сметана
копър
лук

фасулът се сварява, после сеохлажда в студена вода.
от останалите продукти се прави дресинг и се обърква с фасула
става супер

Салата от зелен боб/Jotoo/

Бланиширам зелен боб, после го оставям да изстине, подправям с чесън и накълцан на ситно копър, сол, олио и оцет

# 11
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Пържени пиперки със сиренен сос/Bodrovsky/

4 порции пържени пиперки
• 100 гр. извара
• 50 гр. сирене дунавия
• 1 с.л. лютеница

Смесват се старателно изварата, сиренето, лютеницата и мазнината от пърженето на пиперките (добре е в случая това да са 3 с.л. зехтин). Пиперките се подреждат в 2 чинии (по 6 в порция) и се гарнират с получения сиренен сос. Може да се консумират топли или със стайна температура

Пържени пиперки

12 зелени пиперки с тънка ципа (Сиврия)
• олио
• сол на вкус

Пиперките се пържат от две страни в тиган с капак. Когато се обръщат, тигана се маха от огъня и капака се маха когато спре пръскането (иначе има реална опасност да напръскате цялата кухня с олио). Посоляват се и се поднасят като гарнитура или в състава на салати

# 12
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Зелен фасул по селски/Bodrovsky/

1 кг. зелен фасул
• 7 - 8 скилидки чесън
• 1 с.л. брашно
• 5 с.л. зехтин
• 1 ч.л. сол
• магданоз

Зеления фасул се почиства, отстраняват се връхчетата, измива се и се нарязва на едри парчета. Поставя се в тенджера, заедно със солта и около 750 мл. вода и ври до пълното му омекване. Скилидките чесън се нарязват на ситно и се запържват в зехтина за около 30 секунди. Добавя се брашното и се запържва до златисто. Запръжката се изсипва в тенджерата с фасула, тя се разклаща и се сваля от огъня. Ястието се поднася топло, поръсено с нарязан на ситно магданоз

# 13
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Зелен фасул с топено сирене/Sissa/

Зелен боб една консерва (или предварително сварен, ако е пресен) се слагат с 1:1 зехтин и топено серене в съд за микровълнова и се пуска за 20 мин. на пълна мощност. Същото може да се направи и на котлон разбира се. Подправя се с черен пипер

# 14
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Зелен фасул със сметана и къри/asyalein/

Фасулът се реже на парченца и се попарва
в тиган с много малко мазнина се запържва наситнен лук,
добавя се чесън, сол.
Добавя се заквасена сметана с малко нишесте или брашно да се сгъсти.
Подправя се с черен пипер и къри и се добавя фасулът.
котлонът се изключва и се оставя да почине за около 10 мин

Общи условия

Активация на акаунт