Коприва

  • 2 998
  • 5
  •   1
Отговори
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Копривена мусака със сирене

Продукти:
1 кг картофи
200 г сирене
4 - 5 шепи коприва
3 - 4 стръка пресен лук
2 печени червени чушки
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1 щипка копърово семе
1 к.ч. олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1.Копривата се почиства и наситнява.
2. Нарязаните на колелца картофи се бланшират във вряла,посолена вода за 5-10 минути или докато омекнат леко. В края се добавя копривата, която се поставя в гевгир и ври още 2 минути. Изцеждат се и се охлаждат.
3. Нарязаниятна колелца лук се запържва в предварително загрятото олио за 1 минута. След това се ароматизира с копърово семе. Смесва се с наситнените чушки и коприва. Посолява се. Наливат се разбитите на пяна белтъци.
4.Жълтъците се разбиват с киселото мляко, посолява се.
5.Половината от картофите се нареждат плътно по дъното на подходяща, намаслена иенска тава. Отгоре се поставя плънката и се покрива с картофи. Настъргва се сирене. Залива се с разбитите жълтъци и кисело мляко.
6.Пече се в предварително загрята на 180С фурна, 15-20 минути или докато се зачерви.

# 1
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Крем супа от коприва с пъдпъдъчи яйца

Продукти:
5 - 6 шепи коприва
5 пъдпъдъчи яйца
20 г масло
1 ч.ч. прясно мляко
2 стръка пресен лук
2 - 3 клонки девесил
за белия сос:
30 - 40 г масло
2 с.л. брашно
2 кубчета пилешки бульон
Начин на приготвяне:
1. Копривата се измива и залива с вряла вода. Наситнява.
2.Нарязаният на колелца лук се запръжва в предварително загрятото масло, за 1 минута. Добавя се копривата. Бърка се непрекъснато, като се долива постепенно 1 ч. ч. гореща вода. Трябва водата да кипне. Ври 10 минути.
3.Брашното се запържва в предварително загрятото масло, като непрекъснато се бърка. Щом стане като крем, се долива 1,2-1,5 гореща вода. Щом се сгъсти се стриват бульоните. Налива се в копривата. Ароматизира се с наситнения девесил. Супата ври още 10 минути. След това се застройва с прясното мляко.
4. Пъдпъдъчените яйца се сваряват за 3-4 минути. След това се заливат със студена вода и се обелват.
5. Супата се сервира, като във всяка порция се слага по 1 пъдпъдъчено яйце.

# 2
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Разядка от сирене със зелени чушки и коприва
Продукти:
150 г сирене
2 зелени чушки
1 шепа коприва
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
5 с.л. цедено кисело мляко
3 с.л. едро смляна лютеница
Начин на приготвяне:
1. Копривата се попарва с вряла вода за няколко минути. След това се охлажда.
2. Нарязаните на дребно чушки се поставят в купа, добавят се наситнените чесън и лук, лютеницата и цеденото кисело мляко, натрошава се сиренето и се прибавя наситнената коприва. Разбърква се.

# 3
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Копривена чорба със сирене

Продукти:
100 - 150 г сирене
5 - 6 шепи коприва
2 моркова
1 картоф (50 г)
4 - 5 стръка пресен лук
4 - 5 стръка магданоз
1 к.ч. олио
1 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
2 щипки девесил
сол на вкус
сокът от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
1. Наситненият лук се поставя в тенджера, добавят се настърганите моркови и картофа. Налива се 1 литър студена вода. Посолява се. Ври 15 минути.
2. Копривата се залива с гореща вода и се оставя да се охлади. След това се наситнява и се добавя в чорбата. Ври още 10-15 минути.
3. В сгорещеното олио се запържва брашното за около една  минута. Поръсва се с червен пипер, едновремено се налива 3-4 черпака от чорбата. Бърка се, докато стане хомогенна смес и се налива в супата. Подправя се с девесил. Къкри 5 – 10 минути. Налива се лимоновият сок, натрошава се сиренето. След 1-2 минути тенджерата се оттегля от котлона. При сервиране се поръсва с наситнения магданоз.

# 4
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Ейййй, как ми се хапва коприва  newsm45
Ама откъде по това време бе smile3518

# 5
  • София
  • Мнения: 4 423
Супер звучат тези рецепти,но и аз не мога да се сетя, от къде коприва по това време? Rolling EyesБлагодаря за рецептите! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт