източник: сп. "Кулинарен туризъм"
1 к. кисело мляко
1 к. заквасена сметана
150 гр. фруктоза /в оригиналната рецепта е със захар/*
1 лимон
100 гр. кайсии
20 гр. желатин
10 гр. желатин разтваряме в 1/2 ч.ч. хладка вода и изчакваме да набъбне. Междувременно разбъркваме добре половината кисело мляко, половината сметана и половината плодова захар/захарта. Добавяме пюрираните кайсии. Когато желатинът готов го стапяме на водна баня, като не допускаме да заври , добавяме го към млечно-плодовата смес, изсипваме във формата /може и във малки формички или в чашки за крем/ и оставяме да стегне за час в хладилника.
Като стегне кайсиевият крем, приготвяме и лимоновият:
С останалите продукти процедираме по същия начин, като лимонът, разбира се не пюрираме, а изстискваме сока му и настъргваме кората. Добавяме го върху кайсиевия и изчакваме да стегне.
Украсяваме с парченца кайсии.
*по принцип фруктозата е по-сладка от захарта, но моите кайсии не бяха много сладки, затова не намалих количеството. Ако и вашите не са, а използвате захар, ще е добре да сложите 1-2 с.л. повече.