Моля всички ,които имат горепосочената машина и вече са изпекли поне един хубав хляб ,да споделят тайната на успеха.
Идеята ми е тук да обсъждаме само този вид машина,функциите й ,както и възможностите й за различни видове хляб ,предвид оскъдната брошура...
Ето превод на цялата книжка на машината ,благодарение на труда на SUN :
МАШИНА ЗА ХЛЯБ МТЕС ХВМ1008
ПРЕДИ ПЪРВАТА УПОТРЕБА
Разопаковайте машината и се уверете, че всяка от частите й е в добро състояние.
Прочетете внимателно всички инструкции в настоящото ръководство, като се съобразявате с указанията за употреба и сигурност. Запазете това ръководство и го предоставяйте на потенциалните ползватели на уреда.
Преди първата употреба почистете вътрешността на съда и на капака с с мека гъба и с препарат за чинии. Изплакнете добре с вода и подсушете.
Не използвайте агресивни препарати и абразивни гъбички, за да не повредите уреда.
ВНИМАНИЕ: Никога не потапяйте уреда във вода или друга течност.
ХАРАКТЕРИСТИКИ:
- Електрическа машина за хляб
- Захранване: 230 V ~ 50 Hz 530 W
ОПИСАНИЕ:
1. Контролен панел
2. Отстраним съд за печене
3. Капак
4. Кука
5. Мерителна лъжица
6. Дозатор
7. Бутон за избор на програма MENU
8. Пусков бутон Включено / Изключено
9. Бъркалка
УКАЗАНИЯ ЗА СИГУРНОСТ
- Този уред е съобразен с нормите за този тип продукти.
- Уверете се, че напрежението на мрежата съответсва на 230 V.
- Винаги включвайте уреда към заземен контакт.
- В случаите, когато е необходима употреба на удължител, използвайте заземен удължител, като вземете необходимите мерки някой да не се спъне в него.
- Използвайте стабилен и сух плот за работа.
- Не поставяйте уреда или кабела върху гореща повърхност.
- Не поставяйте никога уреда върху или близо до електрическа или газова готварска печка или до фурна.
- Не включвайте уреда да работи под стенен кухненски шкаф, етажерка или плътно долепен до стена или в близост до запалими материали, като завеси, тапети, тапицерии и т.н.
- Никога не покривайте уреда с кърпа или друго покривало. Парата и топлинаа трябва да могат свободно да излизат от уреда по време на работа, за да се избегне рискът от пожар.
ВНИМАНИЕ: печенето се прави единствено в отстранимия съд за печене (2).
Не печете нищо директно в подгряващата кухина.
Не използвайте уреда за нищо друго, освен за печене на хляб.
Не използвайте уреда като фритюрник.
Не пипайте нагревателите.
- Използвайте само аксесоарите в комплект с уреда.
- Не използвайте уреда без отстраняемия съд за печене или ако той е празен.
- Никога не подменяйте указаните количества тесто с по-големи. Ако се случи това, хлябът няма да се изпече равномерно или тестото ще излезе от съда.
- Не местете уреда по време на работа, както и след употребата му, за да избегнете риска от изгаряне.
- Не пипайте горещите части: винаги хващайте уреда, отстраняемия съд и капака само за предвидените дръжки или използвайте кухненски ръкавици.
- Не използвайте уреда на открито.
- Не местете уреда докато работи.
- Не оставяйте уреда да работи без надзор.
- Изключете уреда от контакта, ако не работи нормално, ако трябва да го преместите или докато го почиствате.
- Елементите на уреда не са подходящи за употреба в обикновени фурни и в микровълнови фурни.
- Този уред не е играчка, не го оставяйте на разположение на деца.
- Никога не използвайте уреда, ако електрическият кабел е повреден, защото това представлява опасност. В този случай трябва да бъде поравен от производителя или от квалифициран за това специалист.
- Забранено е да слагате в уреда метални листи (например алуминиево фолио) или други материали, тъй като съществува риск от късо съединение, което може да провокира пожар.
- Този уред е конструиран единствено за домашна употреба, всяка професионална, несвойствена или неподходяща за модела употреба не обвързва нито отговорността, нито гаранцията на производителя.
- Този уред е маркиран със знака DEEE (рециклиране на електрическо и електронно оборудване), който означава, че след края на живота на уреда, той не трябва да се изхвърля в контейнер за битови отпадъци, а да се остави в местен център за разпределяне на отпадъци. Рециклирането на отпадъците позволява да допренесем за запазването на нашата околна среда.
ПРЕДИ ПЪРВАТА УПОТРЕБА
- Пуснете уреда да работи празен за 10 мин. на програма 5 – Cuisson (печене).
- Уредът може да замирише, леко да задими или да издаде малко шум. Това е нормално по време на първата употреба.
- Оставете го да се охлади, след което го почистете.
- Подсушете всички части отделно и ги сглобете. Уредът е готов за употреба.
УПОТРЕБА
1 – Проверки
- Уверете се, че уредът не е включен в електрическата мрежа.
- Уверете се, че отстраняемият съд (2) е добре закрепен в гнездото си: сложете го и след това го завъртете по посока на часовниковата стрелка, докато се чуе щракване, указващо, че съдът е добе закрепен.
- След това закрепете бъркалката (9) върху оста и я завъртете по посока на часовниковата стрелка, докато се чуе щракване, указващо, че бъркалката е добе закрепена.
- Намажете бъркалката (9) с някаква мазнина по избор, за да избегнете залепване на тестото за нея и за да се извади по-лесно хлябът от съда.
- Поставете уреда в средата на масата или на разстояние минимум 30 см от всички вертикални повърхности (стени и др.)
2 – Съставки
- Сложете съставките в съда за печене (2), като спазвате указанията на рецептата.
- Водата и течностите трябва да се слагат първи, след това захарта, солта и брашното и последно добавете маята за хляб. За някои брашна, като ръженото брашно например, които правят по-тежки теста, съветваме да обърнете реда на изсипване на съставките – първо сложете брашното и маята, след това солта и захарта и завършете с течностите.
- Направете дупка с пръст в брашното от едната страна, след това излейте в нея маята.
ВНИМАНИЕ: Солта и маята не бива да вкизат в контакт, докато пълните съда.
3 – Пускане
- Затворете капака на уреда.
- Включете в заземен контакт.
- След като включите уреда в контакта, ще се чуе звуков сигнал и ще светнат индикаторите на бутона MENU (7) в позиция BASIQUE: това е позицията за включване по подразбиране, докато ползвателят не направи друг избор.
- За да пуснете програма: натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8: ще се чуе звуков сигнал, указващ началото на програмата.
Забележка: Когато е започнала програма, всички бутони на уреда са неактивни, с изключение на пусковият бутон Мarche / Arret 8.
За да спрете програма, натиснете бутона Мarche / Arret 8 за 3 секунди: ще се чуе звуков сигнал, указващ спирането на програмата.
4 – Избор на програма
- Натиснете бутона за избор на програма MENU (7), за да изберете една от петте програми: BASIQUE (основна), BLE COMPLET (пълнозърнести), RAPIDE (бърза), PATE (тесто), CUISSON (печене).
- При всяко натискане на бутона се чува звуков сигнал и светва съответният индикатор на всяка от програмите, за да се укаже избраната програма.
1. BASIQUE (основна)
Продължителност: 3,00 часа
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба.
2. BLE COMPLET (пълнозърнести)
Продължителност: 3 часа и 40 мин.
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба.
Тази програма има по-голяма продължителност на подгряването, за да се абсорбира водата и да втаса тестото.
3. RAPIDE (бърза)
Продължителност: 1 час и 38 мин.
Бъркане, втасване на тестото и печене на хляба с мая за хляб или със суха мая. Хлабът, направен с тази програма по принцип е по-малък с по-сбита структура.
4. PATE (тесто)
Продължителност: 1 час и 30 мин.
Бъркане и втасване на тестото без печене.
След като втаса тестото, може да се разточи и да се използва за сладкиши, пици и др.
5. CUISSON (печене)
Продължителност: 30 мин.
Програма само за печене (без бъркане и втасване).
Използва се за удължаване на печенето на хляб, изпечен на друга програма.
5 – Край на програма
- След като хлябът е изпечен, се чува звуков сигнал за около 10 сек.
- Натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8 за повече от 3 сек. , за да спрете работата на уреда и да извадите хляба.
ВНИМАНИЕ: Хлабът, както и отстраняемият съд за печене (2) могат да са много горещи. Работете внимателно. Използвайте кухненски ръкавици.
- Оставете отстраняемия съд за печене (2) да се охлади преди да извадите хляба.
- Отлепете внимателно хляба с помощта на дървена шпатула.
- Оставете хляба да изстине за 20 мин. преди да го нарежете.
ВНИМАНИЕ: Преди да нарежете хляба, извадете бъркалката (9) от хляба с помощта на куката (4). Бъркалката остава в хляба при изваждането му от съда.
Бъркалката е много гореща. Никога не я вадете с голи ръце.
6 – Поддържане на топлината
- След изпичането, ако пусковият бутон Мarche / Arret 8 не бъде натиснат за повече от 3 сек., уредът продължава да работи и така хлябът може да се поддържа топъл за 60 мин. (след което уредът се изключва автоматично).
В този случай и четирите светлинни индикатора на пусковия бутон Мarche / Arret 8 мигат.
- За да дезактивирате функцията за поддържане на топлината и да извадите хляба, натиснете пусковия бутон Мarche / Arret 8 за повече от 3 сек.
ПРИМЕРНА РЕЦЕПТА
Селски хляб:
Съставки:
- 250 г брашно
- 5 г сол
- 10 г мая
- 2 г захар
- 150 мл хладка вода
БЕЛЕЖКИ ЗА СЪСТАВКИТЕ
Брашно с глутен
Съдържа много глутен и съответно протеини.
Много добра еластичност, която позволява да се запази формата на хляба след печенето.
Пълноцветно брашно
Това е брашно от смес от пшеница и твърда пшеница.
Използва се за сладкиши или захляб на бързата програма.
Пълнозърнесто брашно
Пълнозърнестото брашно е брашно от смилането и съхранението на брашно с обвивката на смляното зърно. Хлябът, направен с такова брашно е по принцип с по-малък размер.
В по-голяма част от рецептите се смесват пълнозърнесто брашно с брашно с глутен.
Брашно от черна пшеница
Това брашно е с много фибри, близко е до пълнозърнестото брашно.
Смесва се с брашно с глутен.
Брашно за торти
Смесете брашно от мека пшеница със зърнени протеини.
Използва се основно за торти и сладкиши.
Мая
За предпочитане е да не се използва химическа мая, която се използва само в сладкарството.
Единствено маята за хляб кара хляба да втаса добре. Жива или суха, дори втората е по-практична, няма нужда да се рехидратира и следователно позволява предварително да се програмира хляба.
Живата мая трябва да се разтвори в хладка течност преди да се прибави в съда при другите съставки.
Захар
Захарта също играе важна роля. Тя в действителност стимулира действието на маята и придава приятен златист цвят на коричката на хляба. Трябва точно да се дозира, за да не стане твърде дебела кората и за да не спадне хлябът в края на печенето.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ
Мляко
За предпочитане е да се използва мляко на прах.
Яйца
Имайте предвид, че трябва да ги смятате в общото количество на течностите.
Масло
Прави тестото меко и фино.
Сухи или пресни плодове, ядки, парченца шоколад и др.
Добавяйте ги след фазата на бъркането, за да не станат на каша.
СЪВЕТИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ
Памет в случай на спиране на електричеството
- Ако токът спре за по-малко от 15 мин. по време на приготвянето на хляба, след пускането му, процесът автоматично ще се поднови (няма нужда да включвате отново от пусковия бутон Мarche / Arret 8.
- Ако спирането надвиши 15 мин., паметта се изтрива и уредът трябва да се включи отново при пускането на електричеството.
- При всички случаи, ако процесът на приготвяне на хляба е бил във фаза разбъркване на тестото в момента на спирането на електричеството, може да се натисне отново пусковият бутон Мarche / Arret 8, за да се стартира програмата отначало.
Предупреждение!
- Ако петте светлинни индикатора на бутона МENU (7) мигат и се чува звуков сигнал, това означава, че температурата вътре е твърде висока и / или термосондата е разкачена.
В такъв случай процесът трябва да се спре: Отворете капака и оставете уреда да се охлади за 10-20 мин. или закачете отново термосондата.
СЪВЕТИ
Появяват се големи кухини в хляба
Това може да се дължи на температурата на водата - твърде топла или съвсем студена вода или на липсата на вода, както и на солта.
- Ако коричката на хляба е съвсем тънка и / или цветът й е твърде кафяв, това се дължи на количеството захар, което е твърде голямо.
Хлябът не е втасал достатъчно
Възможно е да няма достатъчно мая. Добавя се ¼ к.л. на 450 г брашно. Ако не е това причината, веоятно има твърде много сол.
Хлябът спада след изпичането
Значи, че тестот не е имало добра текстура. Ако е твърде сухо, добавете течност (по 1 лъжица наведнъж). В противен случай, ако е много течно, добавете 1 лъжица брашно. Също така е възможно тестото да съдържа твърде много захар. Забележка: като добавяте плодове, общата захарност нараства. В крайна сметка, проблемът може да идва и от прекалено много мая или от липса на сол.
Следователно, тестот ще се надигне много бързо и бързо ще спадне след това.
Хлябът има странен вид
Вероятно липсва глутен в тестото. Внимателно следете за максимално допустимото количество на брашно, от което не се прави хляб. Или пък има твърде много добавки (стафиди, маково семе и т.н.). В този случай трябва да компенсирате, като увеличите дозата течност.
ПОДДРЪЖКА И ПОЧИСТВАНЕ
Съд за хляб
Почиствайте вътрешността на отстраняемия съд за печене (2) с влажна кърпа.
Не използвайте абразивни материали. Съдът трябва да е идеално сух преди да го поставите в уреда.
Бъркалка
Ако бъркалката (9) се вади трудно от съда, поръсете я с топла вода.
Използвайте влажна кърпа, за да почистите бъркалката.
Уред
- Винаги изключвайте уреда от мрежата и го оставяйте да изстине преди да го почистите.
ВНИМАНИЕ: Никога не потапяйте уреда във вода или друга течност.
Използвайте влажна кърпа, за да почистите уреда отвън. Не използвайте абразивни материали.
СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ Н АЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ КАБЕЛ
Ако електрическият кабел е повреден, той трябва да се смени от производителя, от неговия сервиз са следпродажбена поддръжка или от квалифициран специалист.
ИЗХВЪРЛЯНЕ НА СТАРИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДИ
Европейската директива 2002/96/ЕС за Оползотворяване на електрическа и електронна екипировка (DЕЕЕ), изисква всички стари домашни електроуреди да не се изхвърлят в общите контейнери за битови отпадъци. Те трябва да се съпират отделно, за да се оптимизира преработката и рециклирането на материалите, вложени в тях и да се намали влиянието им върху човешкото здраве и околната среда.
Знакът със задраскания контейнер е поставен върху всички продукти, за да напомня задълженията за разделно събиране.
Потребителите трябва да се свържат с местните власти или с техни представители за информация относно правилното изхвърляне на старите си електроуреди.