Продукти: 1/2 пиле или 2 пилешки бутчета, 15 малки глави лук, 1.5 кафени чаши олио или 0.5 пакетче краве масло, 1 кафена чаша бяло вино, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. червен пипер, 1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер.
Начин на приготвяне: Лукът се изчиства, измива се и се слага заедно с нарязаните на порции месо (бутчетата се срязват на 2 части в ставата) в тенджера. Прибавят се солта, червеният и черният пипер, дафиновият лист, мазнината, бялото вино и 1 кафена чаша вода. Разбърква се и се вари около 50 минути на по-слаб огън, без да се отхлупва. Няколко пъти тенджерата се разклаща.
Бележка на Вълкът: четири пилешки плешки също е добре, а ако някой обича тлъстичко, добавя се шепа трътки. Ако е домашно пиле, се вари час и петнайсет минути. Домашното пиле е спортна натура, със съответно по-стегната мускулатура. Вместо тенджера е по-добре в гърне на котлона, или в гювеч във фурната, без разклащане. Дребният лук се нарича балучки. Може и повече от 15. Ако пилето е домашно и сте видели, че краката му са жълти, а не бели /такива са на всички черни и яребични пилета и на някои шарени/, вместо бяло вино да се сложи червено.