Половин кубче прясна мая - 21гр.
1 чаша от 250мл. кисело мляко
1 чаша течна готварска сметана за готвене - чашата е същата от 250мл.
около 370мл. вода
може да се сложи 1 яйце, може и да не се сложи
около 60гр. масло, леко разтопено
непълна 1 с.л. сол
Чесън на прах, шарена сол, мащерка, чубрица и други ароматни подправки по избор и вкус - аз обикновено слагам поне по 1 чаена л. от всички изброени
брашно - на мен лично ми отиде около 1кг. - 1кг. и 100гр. бяло брашно
2-3 бучки кафява захар(предполагам,че може и с бяла,а може и без викаква захар)
Допълнително - малко зехтин+подправки на вкус
В чаша сложих киселото мляко и захарта, разбърках за да се разтвори захарта и сложих маята. Докато маята се разтваря, в контейнера на хлебопекарната, сложих всички подправки. Добавих млякото с маята. След това в чашата сложих до горе вода (за да измия един вид чашата) и нея я добавих в контейнера. Сложих и сметаната, като с половин чаша вода измих и остатъците от сметаната по стените, добавих и тази вода. Сложих маслото(не съм си играла да го разтопявам, то сега е топло и малко да стои навън е достатъчно, колкото - толкова, в процеса на работа маслото се смесва идеално в тестото). Имах 1 яйце и защото така или иначе нямаше да ми свърши никаква работа - го добавих и него. Първия път яйце не сложих! Пуснах без брашното за около 3-4 мин да се разбърка сместта. След това постепенно добавях брашното, като пусках отначало машинката няколко пъти, докато се образува много меко тесто. Оставих в машинката да втаса около 15-20 мин. След втасването, отново пуснах машинката за 3-4 мин. месене. Използвах програма за месене и втасване на машинката.
Зехтин + подправки на вкус си направих в една купичка и с омазнени с тази смес ръце, оформях фитилчета, които завързвах леко и слагах в тава с хартия за печене. Но общо взето офомянето може да се остави на въображението ви. Оставих ги да втасат около 50 мин. И в загрята фурна на 200 градуса пекох около 30-40 мин. като накрая включих за малко и вентилатора.
Да ви е сладко!