ще ми е интересно да науча дали имам право за една моя теория.
Летните бебета най-често биват захранвани около петия-шестия си месец, тоест късна есен и зима, когато, разбира се, няма особено изобилие от плод-зеленчук.
Някои предвидливи майки замразяват по-отрано различни зеленчуци за бъдещото захранване, но повечето не го правят и се сещат когато дойде време да въвеждат разнообразни храни в менюто на бебето, а такива (освен консервирани и замразени) няма особено много.
Повечето майки се притесняват от замразените зеленчуци - дали нямат пестициди, консерванти, обработващи препарати... и се чудят дали са подходящи за децата им.
Това, което си мисля аз, е:
Зеленчуците, които се продават (независимо на коя марка) най-вероятно са брани и консервирани в периода, когато са били най-евтини, съответно най-изобилни, а може би - и най-малко подложени на химически обработки (когато им е сезона, а не са парникови, може би се обработват по-малко? не знам). Те се замразяват шоково в общия случай, тоест не губят особено много от качествата си.
Следователно, ако горните ми разсъждения са верни, замразените зеленчуци са подходящи за бебета (въвеждани според възрастта на детето, което няма отношение към въпроса всъщност).
Имам ли право или греша?
П.с. питането, пак да кажа, е за замразените зеленчуци по принцип, не на конкретна марка.