Продукти:
3 яйца
една кофичка кисело мляко
една кофичка от кисело мляко с вода
1/2 с.л. сол
1 с.л. захар
малко сода за хляб (на върха на ножа)
брашно
олио
Приготвяне:
Разбиват се с миксер яйцата. Содата се угася в киселото мляко и се прибавя към яйцата. Добавят се солта и захарта. След това постепенно се добавя брашно, докато се получи гъста каша. Накрая се прибавя водата, с която се разрежда гъстата смес. Трябва да се получи консистенция малко по-рядка от боза. Накрая се капва в сместа малко (на око, но приблизително 1-2 с.л.)олио, но то само се разбърква, а не се разбива с миксера.
Аз пържа палачинките в едно малко тиганче, като го намазвам с олио само преди първата палачинка. Не е тефлоново, но палачинките не залепват заради олиото в самата смес. Предполагам, че са хубави и в голям тефлонов тиган, но на мен в малкия обръщането ми е по-лесно, а и така сме свикнали.
По мои наблюдения когато тестото е по-редичко, стават по-вкусни и крехки палачинките. А за солта и захарта, това са моите мерки на око. Вие съответно, може да увеличите или намалите количеството, според вкуса. Опитайте, няма да съжалявате.