Малай

  • 8 421
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 607
Предлагам ви една идея за една бърза, икономична, лесна и интересна рецепта с царевичен грис. Само това подчертавам - царевичен грис, а не царевично брашно. Освен така известния качамак или мамалига, с царевичния грис аз правя и малай.

Продукти:

2 ч.ч. царевичен грис
2 ч.ч. вода(+щипка сол)

Водата(+щипка сол) завира и с нея се залива гриса. Оставя се да изстива.

Към изстиналия грис се прибавят:

3-4 яйца
1 кофичка кисело мляко, като в него е загасена 1ч.л. соба бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар

С миксер се разбиват всички продукти. Маже се с олио тава и се изсипва сместта. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. До зачервяване. Може би около 30-35мин.


Да си добавя бележките. Тази вечер бях сложила малко повече грис и вода. И нямах време да го чакам да изстине много. Но не беше и горещ. И сложих едно яйце повече, а млякото ми бе много рядко(купих от евтините Embarassed). Сложих по-малко олио отколкото в рецептата, и използвах кафява захар. Честно - не стана много гъсто, но за сметка на това после се получи много пухкаво. Содата беше също малко повече. Смятам,че продуктите леко могат да варират, но все пак в поносими граници. Когато започнах да бъркам, включих фурната и после колкото се бе загряла - толкова. Не ползвах вентилатор.

Ето го и резултата:

# 1
  • Мнения: 229
Мами,това нещо като кексче ли е на това ми прилича?Дали може да се сиропира?

# 2
  • Мнения: 11 607
Мами,това нещо като кексче ли е на това ми прилича?Дали може да се сиропира?

Не! Не се сиропира! Ще се разпадне кекса.......

Идеален е малая с кисело мляко(айранче)........

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 4 575
А като се залее с врялата вода, бърка ли се или не?

# 4
  • Мнения: 11 607
А като се залее с врялата вода, бърка ли се или не?

Да, водата трябва навсякъде да напои грика......

# 5
  • Мнения: 5 026
Благоадря за рецептата!   bouquet

# 6
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Мама цоцоланка и баба ми правеше такъв малай като бях дете. Много е вкусен отдавна търся рецептата му. Много ти благодаря!  bouquet

# 7
  • Мнения: 2 018
Добро попадение, Мама Цоцоланка. Точно като за моите лакомници.   bouquet

# 8
  • Мнения: 1 906
Вкусничко изглежда. Заслужава си да се пробва Simple Smile

# 9
Много вкусно,
майка ми правеше като бяхме малки (рецептата е добруджанска, по-точно добричка)
Но тя го приготвя от равни количества царевично брашно и обикновено брашно, не слага захар в тестото, а натрошено сирене. Превъзходна вечеря или съботна закуска с кисело мляко или компот

# 10
  • Berlin
  • Мнения: 11 257
на баба малая е с обикновено брашно, мнооооого яйца и сирене (домашно) и без захар. става много мекичък и пухкав, но трябва да се яде топъл. наистина с айрян става страшна комбинация.

# 11
  • Мнения: 229
Много интересна рецепта и побързах да я пробвам малко ми е странен на вкус имах чувството че нещо му липсва;следващият път ще му сложа и сирене

тавичката ми беше май по голяма и стана по тъничък

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 4 575
Заедно със захар ще бъде ли добре?
Или ще трябва да се пропусне при този вариант  newsm78

# 13
  • Мнения: 229
Ами то захарта не е много -половин чаена чаша и като се сложи и малко сиренце ще е супер
поне по мой вкус.

# 14
  • гр.Варна
  • Мнения: 217
Благодаря за вниманието и рецептата!  bouquet  bouquet  bouquet
Непременно ще я изпробвам!  chef

Общи условия

Активация на акаунт