Ето нещо и от мен

  • 2 109
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 29
Тази рецепта е от етърва ми , дано да ви хареса
Лимонови бисквити
Количество: 50 броя
 Подготовка: 10 мин.
 Печене: 10-12 мин.
Продукти: 225 г брашно, 125 г захар, 175 г маргарин, настъргана кора и сок от 1 лимон, 1 жълтък, пудра захар, едро настъргани иви¬ци от кората на 1 портокал.
Смесете брашното и захарта в купа. Разбийте вътре марагарина до образуване на маса във вид на хлебни трохички. Добавете лимоновата кора и 1 с.л. лимонов сок, и жълтъка. Омесете до получаване на гладка маса. Оставете тестото на хладно за 30 мин. Затоплете фурната до 180"С. Разточете тестото и изрежете в желаните форми. Сложете ги в намазана тавичка и печете 10-12 мин. След като изстинат, ги поръсете с пудра захар и ги украсете с ивици настъргана портокалова кора

Последна редакция: ср, 17 дек 2008, 13:12 от melbi

# 1
  • Мнения: 29
 А я погледнете и това дами, много вкусно ставало защото не ям месо и не съм го опитвала но на всички в къщи и м хареса
Печена кокошка (пуйка) с чесън и глазура от мед-

За 6 порции ,
Време за  подготовка:30 мин.
За готвенето: около 2 часа (за пуйката - около 3 часа)
Глазурата от мед и чесън дава на кокошката изключителен вид. Ако тавата, в която я печете, е достатъчно голяма, добавете в нея и картофи. Те ще придобият невероятен вкус.
Продукти: една голяма кокошка (пуйка).
За пълнежа: 60 г разтопено масло, сол, пипер, 1 кг нарязани картофи, 6 скилидки чесън, 3 с.л. зехтин или олио, 2 с.л. мед, 1 с.л. брашно, 600 мл бульон.
Затоплете фурната до 180°С. Напъхайте 1/3 от пълнежа в кокошката и я зашийте. Сложете я в тава¬та за печене, наръсете я с маслото и солта и я покрийте добре с фо¬лио. Печете в умерена фурна. Половин час преди края на печенето нарежете картофите и ги сложете около и под кокошката. Междувременно счукайте чесъна с малко сол, добавете пипера и внимателно го смесете с меда и зехтина. 20 мин преди края на печенето махнете фолиото и намажете кокошката с глазурата. Печете до образуване на кафява коричка. Преди да я сервирате, оставете я да почине на топло за 20 мин. Изцедете образувалия се сос от месото, смесете го с брашното и с бульона и варете тази смес до сгъстяване. Затоплете остатъка от пълнежа.
Сервирайте всичко заедно

Втори вид пълнеж - от лимон и зеленина.
(Използва се като пълнеж за кокошката и за гарнитура.)
Продукти: 75 г масло, 4 скилидки счукан чесън, 500 г нарязан праз, 350 г галета, доматено пюре, 5 с.л. нарязани подправки розмарин, пресен магданоз, чубрица, пресен копър и др., сокът и кората на 1 лимон, сол и пипер.
Приготовление: Запържете чесъна и праза в сгорещено масло за 5 мин, прехвърлете ги в тенджера. Запържете галетата в същия тиган до златисто. Смесете в тенджерата всички продукти, доматеното пюре, зелените подправки, лимоновия сок и лимоновата кора, пипера и другите подправки по желание. 1/3 от сместа използвайте за пълнеж, а останалото запазете за гарнитура на изпечената кокошка.

Общи условия

Активация на акаунт