Няколко избрани рецепти и от мен

  • 7 424
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 172
Обичам да съм в кухнята..и да творя...
Започвам със СЛАДКИШИ::

СЛАДКИШ С КАЙСИИ/рецептата на Котка/:
Продукти:
500 гр. кайсии  (пресни или от компот, аз имах пресни)
200 гр захар
1 ч.л. ванилена захар
250 гр. масло (или маргарин, аз имах масло)
5 яйца
2 ч.л. бакпулвер (или 1 ч.л. сода)
200 – 250 гр. брашно (аз сложих 250 гр.)
пудра захар за посипване

Маслото се разбива със захарта и ванилената захар.
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбъркват добре с горната смес.
Добавя се и брашното с бакпулвера и се забърква не много гъсто тесто.
Отделно се разбиват белтъците. Постепенно, лъжица по лъжица се добавят към тестото (бърка се не твърде енергично, за да не спаднат).
Намаслява се и набрашнява малка тавичка.... изсипва се половината от тестото. Върху него се нареждат половинките кайсии, покриват се с останалото тесто, заравнява се.
Пече се 45 – 50 минути в предварително загрята на 180º фурна.


БОЖЕСТВЕН ТИКВЕНИК/рецепта на Селма/
Продукти:
1 пакет кори за баница Белла
1.300 кг (или около това) тиква
краве масло за намазване
захар по 1- 1.5 чаена лъжичка за поръсване на плънката във всяко руло(гледйте обясненията долу)
канела,орехи/моя добавка/
   
за заливката:
2 яйца
1/3 ч.ч.(или малко повече)  прясно мляко
сода бикарбонат на върха на ножа
1 ванилия

за глазурата:
сок от половин лимон
пудра-захар(толкова,колкото да се получи нещо,като каша)
   
Тиквата рендосваме или нарязваме ситно в блендера.
Взимаме една кора,намазваме я леко с краве масло (аз не го разтопявам,рисувам направо с пакетчето няколко черти върху кората).
Отгоре слагаме друга кора.Поръсваме я с канела,малко орехи.Отгоре слагаме тиквата,някъде 3 големи супени лъжици с връх.Разпределяме я равномерно,като гледаме да не стигаме чак до краищата на кората.Поръсваме тиквата с 1-1.5 чаена лъжичка захар.Завиваме 2-те кори на руло.Повтаряме процедурата с останалите двойки кори.
     Една тава намазваме с олио.Постиламе на дъното една от корите.Върху нея едно до друго започваме да редим рулата.
След като сме ги наредили,нарязваме ги напречно.Така се получават квадратчетата(които се виждат на снимката).
Приготвяме заливката от яйца, сода и ванилия.Заливаме с нея квадратчетата,като гледаме,тя да се разпредели равномерно.
Тук-там отгоре слагаме малки парченца масло.
Печем тиквеника на умерена фурна.
След изпичането напръскваме го с глазурата от лимонов сок и пудра -захар.


ШОКОЛАДОВА ТОРТА С БАНАНИ/рецепта-Селма/
Продукти:
За блата:
  3 яйца
  1 ч.ч. захар
  130 г маргарин/масло
  1 бакпулвер
  3-4 с.л. прясно мляко
  1 ванилия
  2 намачкани банана
  1 пакетче шоколадов пудинг д-р Йоткер
  малко по-малко от 1 1/2ч.чаша брашно
 
   Смесвате горепосочените продукти в реда,в който са изписани.
   Разбърквате всичко.
   Готовата смес изсипвате в намаргаринена и набрашнена форма.
   Печете на умерена температура до готовност.

за крема:
400 г заквасена сметана Данон
400 г течен шоколад
есенция Ром на д-р Йоткер
2 банана
Разбъркване сметаната и шоколада,добавяме есенцията.Кремът е готов!

За украса тортата се поръсва отгоре с малко какао на прах....и по желание..
Желателно е да престои в хладилника поне 1 денонощие.

       
СЛАДКИШ С КАЙСИИ/вариант 2/   
Продукти:
3 яйца
1 ч.чаша захар
130-140 г маргарин(аз ползвам Белла 80%)
1 бакпулвер(д-р Йоткер)
1 ванилия
2 с.л. прясно мляко
2-3 намачкани на каша кайсийки
1.5 ч.чаша

   Пълнеж:
500-600 г кайсии
шепа орехи
канела(по желание)
   
   пудра захар  за поръсване

   .Забъркваме тесто от горепосочените продукти.Изсипваме го в намаслена и набрашнена форма(моята е с диаметър 25 см) .Оставяме само 2-3 супени лъжици от сместа.
   .Върху сместа слагаме орехи,канела и резенчета кайсии.
   .Съвсем леко покриваме плодовете с останалата смес.
   .Слагаме в студена фурна.Пускаме я на умерена температура.След като сладкиша се надигне хубаво и се покрие с коричка,намаляваме леко температурата и допичаме до готовност.
   .Още топъл сладкиш поръсваме обилно с пудра захар.
 
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С КАРАМЕЛ

Продукти:
3 яйца
2ч.ч.захар
125гр.масло
1ч.ч.брашно
4-5 големи ябълки/праскови/
бакпулвер

В тавичка се сипва 1 ч.ч.захар и маслото, слага се на котлона и се карамелизира до розово/да не загори/. Сваля се от котлона и отгоре се нареждат обелените и нарязани на полумесеци ябълки/като ветрило/. Отделно се разбиват яйцата с останалата захар и се прибавя брашното, предварително объркано с бакпулвера. Сместа се изсипва върху ябълките и се пече до зачервяване  в умерена фурна.
Още топъл сладкиша се обръща върху голяма чиния или поднос, зависи от тавата. В тавата се сипва 1 ч.ч. вода и се слага на котлона да кипне, защото остава карамел - залива се сладкиша с получения сироп..
Става много красив и вкусен- ще си оближете пръстите.
Може да му се сложи отгоре разбита сметана

ЛЕСЕН СЛАДКИШ С ЯГОДИ

Продукти:
500гр. ягоди (на око)
1,5 коф. кисело мляко
6 с. л. захар (пробвате на вкус)
2  пак.  желатин
 бисквити
В голям съд изсипвате ягодите и с нож ги нарязвате (накълцвате) на едро, добавяте кис. мляко и захарта на вкус + разтворения желатин.  На дъното та тавичката слагате ред бисквити напоени със сок или сироп(по желание) и отгоре изсипвате сместта с ягоди. Слагате в хладилника да стегне. Може и във форма за кекс!
Е, какво по-лесно и вкусно в жегата! 

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И ОРЕХИ

Необходими продукти:
1 кг. ябълки
125 гр. меко масло
1 чаша захар
1 1/2 чаша брашно (да стане като за кекс тестото)
3 яйца
1 кафена чаша прясно мляко
1 чаша наситнени орехи
1 бакпулвер
1 ванилия
канела

Разбивате мекото масло и захарта добре,
добавяте жълтъците и пак разбивате,
добавяте прясното мляко и брашното смесено с бакпулвера,
ванилията и канелата.
Отделно разбивате белтъците на сняг
 и с лъжица леко ги разбърквате с горната смес.
В омаслена тава изсипвате 2/3 от сместа,
отгоре изсипвате настърганите ябълки и орехите и
покривате с останалата 1/3 от сместа ябълките
(ако трябва с лъжица го размазвате).
С клечка за зъби надупчвате сладкиша и
слагате да се пече в загрята на 200 градуса фурна.
Пече се до зачервяване около 50 мин.
Ако видите, че отгоре загаря сложете фолио.
Проверявайте с клечка кога е готово.
Като изстине го поръсвате с пудра захар!
Това е, много е вкусен. Добър апетит!

ПЛОДОВО ИЗКШЕНИЕ

Продукти:
5 бр. банани (може и други плодове, аз добавих 6-7 череши)
1 коф. кисело мляко
1 малка коф. заквасена сметана
2 желатина
бисквити
захар (или сироп)

В купа се нареждат(по стените) нарязани на колелца банани. В друг съд се изсипват к. мляко и сметаната + плодовете ситно нарязани(освен банани добавих няколко череши - може и ягоди или боровинки, кайсии, каквото има)  + захар на вкус (или плодов сироп)  + разтворения желатин). Сместа се изсипва в купата с наредени по стените банани. Отгоре се нареждат сиропирани бисквити(все едно какви). Слага се в хладилника за 2-3 часа  и после се обръща в чиния , но се прокарва с нож по стените, за да се отлепи.   chef  Украса по желание

СЛАДКИШ/ТОРТА С РУЛА

Необходили продукти:

две рула шоколадови "7 дейс"
голяма коф. заквасена сметана - 400гр.
коф. течен шоколад - 300гр.
1 пак. желатин (разтваря се в чаша за кафе!!!! )
5-6 бисквити
1 банан (може и без него)

1. Нарязвате рулата на кръгчета около 1, 5 см. дебели и ги нареждате на дъното на кръгла купа.Може да сложите фолио на дъното на купата за по-лесно обръщане.


2. Разбивате сметаната с течния шоколад и разтворения желатин (внимавайте да не се пресече). Може да сложите повече или по-малко шоколад по ваш вкус. Изсипвате половината смес  в купата и отгоре нарязвате един банан.
3. Досипвате останалата смес.
4. Бисквитите ги натопете леко  в мляко или сироп, или сладък сок и ги нареждате върху крема. След обръщане на сладкиша те се явяват като дъно.
5. Оставяте го за 2-3ч. поне в хладилника и го обръщате. Бон Апети!!

СЛАДКИШ С ШОКОЛАД И БИСКВИТИ

Продукти:
Пакет бисквити за предпочитане шоколадови (можете да вземете и бяли и да редувате)
300 гр. заквасена сметана
300 грама течен шоколад
1 банан (по желание)
за украсата ползвах 100 грама карамелизирани лешници (пак по ваш избор)

1.Натопените бисквити нареждате в поднос (тавичка) , аз ползвах "Закуска"
2. Разбърквате с тел сметаната и течния шоколад и с 1/3 от сместа мажете бисквитите. Отгоре нареждате колелцата банан .
3. Следват още два реда бисквити и крем (оставете малко повече крем за последния ред).
4. Поръсих я със смлени карамелизирани лешници, вие можете да импровизирате по ваш вкус.
Оставете го в хладилника за поне 4 часа, колкото повече престои по-добре. Ако искате по-голяма торта удвоите количеството и готово


ЕФЕКТЕН КОЗУНАК

За тестото:
500 г брашно
150 г мляко
20 г мая
3 яйца 
100 г масло/маргарин
150 г захар
8 г сол
2 пак. ванилия
кора от лимон
1/2 есенция портокал
1 лимонова есенция

За плънката:
50 г масло
3 с.л. захар
2 с.л. канела
125 г сушени плодове
135 г стафиди
150г орехи/лешници печени и  натрошени
За украса: 1 яйце - мляко – захар - едра захар за поръсване(гранела) – кора от лимон
Замесва се меко, еластично тесто и се оставя 1-2 часа на топло да бухне. Разточва се на правоъгълно парче с дебелина 1см и се намазва с кравето масло. Отгоре се слагат продуктите за плънката. Навива се на руло и се реже на парчета с дебелина 1-2см. Нареждат се покрита с пергамент тава като леко се застъпват едно към друго. Оставя се покрита да бухне още 30-40 мин на топло. Намазва се отгоре с разбит жълтък с малко мляко. Наръсва се обилно със захар и гранела. Пече се на 180 С около 40 мин.
Бележки: Аз направих плънката от ядки, сварени портокалови корички, шоколадов чипс, и желе от ябълки с парченца плод( много ароматно). Канела не съм слагала. Получи се много ароматен сладкиш с козуначено тесто.

КЕЙКА НА МАМА
Продукти:
4 яйца
250г захар
180мл олио
2ч.л. набухвател(бакпулвер)
1 ч.ч прясно мляко (200мл), аз го правих с вода
250г брашно ( може и малко повече, на гъстота трябва да стане като гъста сметана)
1 ванилия
3ч.л. какао на прах

За заливката:
150г натурален шоколад
20г сладкарска или готварска сметана от тетрапак
50г филирани бадеми

Яйцата се разбиват на пяна със захарта, на тънка струйка се прибавя олиото, като се бие постоянно, добавя се млякото и ванилията. Набухвателя се смесва с брашното и се сипва по малко към тестото, като се бърка да не станат бучки.
Форма за кекс се намазва с маргарин( ако е тефлонова , ако не е и с брашно) изсипва се кекса и се пече на 180С в предварително загрята фурна около 40 мин. Оставя се да седи във фурната около 10 мин, след това се вади, обръща се и се залива с предварително приготвената заливка. Украсява се с бадемите (или с орехи).

ПОКРИВ С КРЕМА СИРЕНЕ/на Natalyana/
Продукти:
300g сирене Крема или Филаделфия
100g меко масло
100g пудра захар(по желание може да намалите или увеличите захарта)
1 - 2 банана(мисля обаче, че ще е вкусно и с други плодове, но се губи малко ефекта)
Какаови и бели бисквити с еднаква големина(дано да има нещо такова в БГ) моите са 5 x 6 см и около 3 mm. дебели, но може и да са с друга големина. Имайте в предвид обаче, че ако са по-големи, ще е нужен повече крем. Ако не намерите два цвята, просто сложете бисквити от един цвят, но няма да стане толкова ефектно.
Прясно мляко за потапяне на бисквитите
По желание стафиди
За намазване отгоре - или разтопен шоколад, или ако имате останал крем или както направих аз - нутела.
Приготвяне:
Крем:
Разбивате добре крема сиренето, маслото и захарта, до получаването на гладък крем.


НЕГЪРЧЕ

За тестото:
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
2 -2 1/2 ч. ч. брашно
2 с. л. какао
1 ч. л. канела (по желание)
портокалови к&#

Последна редакция: сб, 20 ное 2010, 14:49 от Kiki_andr

# 1
  • Мнения: 172
СЛАДКИ:

МЕДЕНИ СЪРЧИЦА С ШОКОЛАД
Продукти:
200 гр мед
150 гр захар
2 яйца
150мл олио
2 пак бакпулвер (20 гр)
1 с л канела
2 ч л джинджифил
2 чаши от по 220 мл брашно
2 с л кисело мляко

100гр шоколад за глазура и 2 с л пр мляко или течна сметана

Приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта до побеляване.
Прибавя се меда (да не е захаросан), канелата и олиото
След като се обърка добре се прибавя брашното с бакпулвера.
Докато може - с миксера се бърка.
След това се омесва с ръце - тестото трябва да е сравнително меко.
Не се меси много, колкото да се събере на топка.
Разделя се на 2 части и всяка се точи на кора, дебела около 6-8мм
Изрязват се фигурки по желание
Нареждат се на разстояние поне 1см една от друга
Пекат се на намаслена хартия в загрята фурна на 200* за около 10 мин - според фурната, но до съвсем леко зачервяване.
Вадят се, завиват се с кърпа да се   задушат.
След като изстинат хубаво се приготвя глазурата от шоколада и сметаната (2 течни сметани за кафе) в мв-то
Потапят се половинките на всяка и се нареждат на найлоново фолио да засъхват.
Ако е възможно се прибират в хладилник за малко.
Може шоколадовата част да се поръси с шарени пръчици, но и така са достатъчно лъскави.

***От тази доза излизат 3 тави с d 40см.
***Време на приготвяне - около 1 час.
***Леко хрупкави са, тип бисквити


МЕДЕН ЛИНЦЕР
Продукти:
2 яйца
7 пълни с л мед ( около 300гр)
3 с л захар
3 с л кисело мляко,  разбити с 15гр амониев бикарбонат (амонячна сода)
настъргана кора на 1 лимон (възможно най-ситно)
80гр масло
15 гр канела
3 чаши брашно от по 220мл (и тъй като си зависи от големината на яйцата и лъжиците, тестото трябва да е меко и да не лепи по ръцете

сладко за слепване (от сините сливи е много подходящо)
200гр натурален шоколад за глазурата и 40мл сметана и 20мл коняк

Приготвяне:
Меда и захарта се загряват в микровълновата (или на слаб котлон)  до разтваряне на захарта.
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя киселото мляко с  амонячната сода
Към тях се прибавя всичко останало, разбърква  се колкото да стане еднородна смес и се смесва с половината брашно.
Другата половина се прибавя, но вече с ръце се омесва - не много, колкото да се събере на топка.
Разделя се на 3 части и всяка се точи на не по-тънка кора от 4-5мм.
Реже се на правоъгълници, или се изрязва с фигурка или чаша.
Поставят се в намаслена тава и се пекат на 220* за около 10-15 мин (зависи от фурната) до съвсем бледо порозовяване
Като се извадят се задушават с дебела кърпа за около 15-20 мин (докато излезе следващата тава)
След като изстинат се слепват със сладкото по двойки
Шоколада се разтопява със сметаната и коняка на водна баня или в мв-то
Потапят се половинките в разтопения шоколад и се нареждат на дъска или широка чиния върху полиетиленово фолио.
Прибират се за 30 мин. в хладилника
След това и другата половина по същия начин се потапя в шоколад и пак в хладилника.

*** Излизат 2 и половина тави от тази доза.
*** Време за приготвяне - около час и половина, но пък си има почивка от 30 мин. 
*** Това си е за гафовете, но явно и в мв-то на по-голяма мощност шоколада се пресича ( едната доза ще чака някакво приложение сега)
*** Наистина станаха много пухкави, а до сутринта сигурно ще са още по-меки от поетото сладко.

КАЛИИ
2 яйца,
1ч.ч. пудра захар,
1ч.ч. брашно,
1 ванилия

Всичко се обърква добре с миксера. Слага се върху пергаментова хартия или намазана тава с краве масло по 1 кафена лъжичка от сместта и се пече в умерена фурна. Докато са още горещи се свиват с пръсти от едната страна за да се получи като цвета на калия. В сгъвката се слага по 1 черешка от сладко или някакъв друг дребен плод.
Действайте бързо със щипването, защото като изстинат се трошат.

БОНБОНИ"ала РАФАЕЛО

1 кофичка кондензирано мляко, 100-150 гр. кокосови стърготини, 2бр. бял шоколад LZ,  малко течна ванилия и сложих 40- 50 гр. масло. Всичко се бърка в един тефлонов тиган, за да не загори, след около 10-15 минути приблизително сместа започна да се сгъстява. Като се мине с дървената лъжица, трябва да остава пътечка и да не се събира лесно сместа. Оставя се тигана настрани да поизстине, след това сложате сместа в хладилника. Като изстина и се повтвърди, с ръце оформяте топчета, сложате по едно лешниче вътре и ги овалвате в кокос. Отново се слагат в хладилника и след няколко часа са готови за папкане.  
Мнооого са вкусни и лесни за приготвяне.   

МЕДЕНКИ
Продукти:
захар-1 ч.ч.
олио-1ч.ч.
мед-6 с.л.
яйца-2 бр.
сода бикарбонат-2 с.л.
канела-2 с.л.
брашно за средно твърдо тесто

Приготовление:
Замесва се тестото.Разделя се на 10 топки.Всяка топка се разтегля на фитил.
Той от своя страна на 12 парчета.Правят се топчета,които се нареждат в леко намаслена тава.Сладките се издълбават докато са топли.
Пълнят се с крем  от:1 пак.(125 гр)краве масло,1 ч.ч. прясно мляко,1ч.ч.смлени орехи+трохите от сладките.Украсяват се с разтопен шоколад+малко олио.  Много вкусни сладки.

Последна редакция: пн, 22 дек 2008, 13:24 от Kiki_andr

# 2
  • Мнения: 172
ТЕСТЕНИ:

БЪРЗИ ПИТКИ
Продукти
1 кофичка кисело мляко
150 гр. бяло саламурено сирене
2 1/3 ч.ч. брашно
1-2 ч.л. хлябна сода
щипка сол (ако сиренето е много солено не се слага)
50 гр. кашкавал
1 с.л. краве малсо или маргарин
олио за намазване на тавата

Приготовление
Киселото мляко се изсипва в купа и към него се дабавя хлябната сода. След това натрошеното сирене и солта. Всичко това се разбърква на ръка с вилица или лъжица. След това добавяме брашното и бъркаме до поучаване на еднородно тесто. Тестото, което се получава е сравнително меко и лепкаво, за това питките се оформят като се вземе от него с лъжица и с намазнени ръце леко се овалват. Поставят се в тава намазана с олио (може да поръсите с брашно, за по-лесно отделяне от тавата, но вкъщи ги предпочитаме изпечени само върху тава намазана с олио, защото коричката отдолу става хрупкава и вкусна.) След като се оформят питките върху всяка се слага малко парченце (колкото грахово зърно) масло или маргарин и малко кубче кашкавал. Слагате в предварително загрята фурна на 180 градус и печете около 20 мин., може и малко по-дълго - зависи от фурната. След като се изпекат на външен вид не са с перфектни форми като питки от месено тесто, но за сметка на това са много вкусни! Стават за около 30 мин. и не изискват много продукти.
Добър апетит!





ГОФРЕТИ

1 с. л. маргарин
щипка сол
щипка захар
1 ч.ч. прясно мляко /200 мл./
1 п. бакпулвер /10 гр./
2 яйца
брашно, като за кексово тесто

Приятен апетит!
N.B. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ БРАШНО С НАБУХВАТЕЛИ, ЗАЩОТО ЗАГАРЯ В ГОФРЕТНИКА



ВЪЗДУШНИ БУХТИ

Продукти:

250 мл кисело мляко
1 яйце
2 с л разтопено масло
1 ч л ванилова есенция
140-150 г брашно
2 с л захар
1/4 ч л сол
1/2 ч л сода
1 ч л бакпулвер
Приготвяне:
• В купа се разбиват добре киселото мляко, яйцето, маслото, захарта и ванилията.
• Отделно се пресява брашното, солта, содата и бакпулвера.
• Сега най-важното : изсипете сухите съставки към мокрите и объркайте, но само колкото сухите да се смесят с мокрите съставки.
• НЕ ТРЯБВА да се бърка до гладка смес.
• Тестото трябва да изглежда на буци (след "втасването" ще изчезнат).
• Оставете настрани за 15-20 минути.
• В намаслен и загрят тиган се пържат бухти (оформете ги с помощта на супена лъжица).

Вариант: Можете да добавите в тестото нарязани на кубчета ябълки или горски ягоди.


МЕКИЦИ:
Тесто:
1 ч.ч.кисело мляко(250 гр),1 ч.л.сода бикарбонат
1 ч.ч. прясно мляко(250гр),1/4 мая за хляб
1-2 яйца
брашно до меко тесто,сол-1 ч.л.
Тестото втасва.С намазнени ръце се оформят мекици и се пържат в повече мазнина.

БУХТИ:
 Продукти: 300 мл.прясно мляко, около 500 гр. типово брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. течен "Суитли-ултра"/захар/, 1 бакпулвер, олио за пържене.
 Приготвяне: Към млякото добавяме солта и подсладителя, после брашното,пресято с бакпулвера. Замесваме меко тесто, като ръсим постоянно с брашно. Оставяме го да почине 10 минути, после го разточваме на кора, дебела 5 мм. За да не залепва по плота ръсим с брашно. Нарязваме на парчета и ги изпържваме на маслена баня във фритюрник или дълбока съдинка. Поднасяме топли със сирене.

ТУТМАНИК:
 


Продукти:
300 гр кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
4 яйца
3/4 ч.ч.олио
250 гр сирене
2 ч.ч.брашно
Приготовление:
Продуктите се объркват в дадената последователност,сместа се изсипва в намазнена тава и се пече около 40 мин в умерена фурна.Да ви е сладко.

КРЕНВИРШКИ

Продукти:
за тестото-20 гр мая,1/2л прясно мляко,1 яйце,чаена лъжичка сол,щ.захар ,2-3 л.растителна мазнина,брашно около килограм.
Приготовление:
Омесва се тесто,втасва.Разделя се на 4 топки.Разточва се,реже се на триъгълници.На всеки се поставя парче кренвирш и се завива на кифличка.Втасват.Мажат се с яйце и се пекат в предварително загрята фурна.


ХАЧАПУРИ - СТРАХОТНИ ВКУСОТИИ!

Тесто
1 яйце
2,5 ч.ч. брашно (приблизително 375 гр.)
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.ч. кисело мляко, разбито с малко вода (3/4 ч.ч. мляко + вода, за да се напълни)
1 бакпулвер

В съд наливаме млякото, зехтина/олиото, добавяме яйцето и разбиваме с тел. Сипваме бакпулвера, разбъркваме и добавяме брашното. Замесваме меко тесто, покриваме с кърпа и го оставяме 30-ина мин.

Пълнеж
200 гр. сирене
150 гр. Моцарела (става и с бълг. Кашкавал)
50 гр. извара
В купа рендосваме на едро сиренето и смесваме трите компонента.
Тестото разделяме на 10 топки. Разточваме всяка една на тънко /около 2 мм/ с диаметър 14 -15 см. В средата на всяко кръгче слагаме от пълнежа, краищата събираме като торбичка и обръщаме наобратно. Притискаме леко с ръка и разточваме внимателно с точилката. Готови са за пържене. Пържим в малко по количество загрята мазнина до зачервяване.
Според рецептата препоръчват хачапурите да се мажат с краве масло и да се редят едно върху друго.
Моите забележки:
За пълнеж обикновено използвам само настъргано сирене + топченце масло или маргарин в него. Не мажа с краве масло, получават се достатъчно намаслени.


СОЛЕНА КОРОНА/рецепта на Котка/

за тестото:
1 пакетче суха мая или прясна
300 мл. прясно мляко
500 гр. брашно
2л. гр. пудра захар
3л. сол
80 гр. меко масло или маргарин

за плънката
200 гр. сирене за намазване (аз сложих крема сирене)
100 гр. шунка, нарязана на кубчета (при мен се получи „изчисти хладилник” – сложих малко шунка, малко кремвирш и малко дебърцини)


за отгоре
едно яйце (аз сложих само жълтък)
маково семе

Слагаме продуктите за тестото в машината за хляб и ...включваме на програма тесто-месене и втасване.Разточваме 2 правоъгълника, намазваме със сиренето, поръсваме с колбасите и оформих короната/правоъгълникът се завива на руло и се разрязва през средата. Двата правоъгълника се  обръщат с плънката нагоре и се усукват една около друга. Краищата се съединяват, за да се получи корона.
Така оформената корона слагаме направо във формата да втасва (използвах кексова форма с дупка с диаметър 26 см., След втасването (пак около час) намазах с разбит жълтък и поръсих с маково семе.
печем около 45 минути на 180º.

Последна редакция: сб, 20 ное 2010, 14:44 от Kiki_andr

Общи условия

Активация на акаунт