Започвам със СЛАДКИШИ::
СЛАДКИШ С КАЙСИИ/рецептата на Котка/:
Продукти:
500 гр. кайсии (пресни или от компот, аз имах пресни)
200 гр захар
1 ч.л. ванилена захар
250 гр. масло (или маргарин, аз имах масло)
5 яйца
2 ч.л. бакпулвер (или 1 ч.л. сода)
200 – 250 гр. брашно (аз сложих 250 гр.)
пудра захар за посипване
Маслото се разбива със захарта и ванилената захар.
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбъркват добре с горната смес.
Добавя се и брашното с бакпулвера и се забърква не много гъсто тесто.
Отделно се разбиват белтъците. Постепенно, лъжица по лъжица се добавят към тестото (бърка се не твърде енергично, за да не спаднат).
Намаслява се и набрашнява малка тавичка.... изсипва се половината от тестото. Върху него се нареждат половинките кайсии, покриват се с останалото тесто, заравнява се.
Пече се 45 – 50 минути в предварително загрята на 180º фурна.
БОЖЕСТВЕН ТИКВЕНИК/рецепта на Селма/
Продукти:
1 пакет кори за баница Белла
1.300 кг (или около това) тиква
краве масло за намазване
захар по 1- 1.5 чаена лъжичка за поръсване на плънката във всяко руло(гледйте обясненията долу)
канела,орехи/моя добавка/
за заливката:
2 яйца
1/3 ч.ч.(или малко повече) прясно мляко
сода бикарбонат на върха на ножа
1 ванилия
за глазурата:
сок от половин лимон
пудра-захар(толкова,колкото да се получи нещо,като каша)
Тиквата рендосваме или нарязваме ситно в блендера.
Взимаме една кора,намазваме я леко с краве масло (аз не го разтопявам,рисувам направо с пакетчето няколко черти върху кората).
Отгоре слагаме друга кора.Поръсваме я с канела,малко орехи.Отгоре слагаме тиквата,някъде 3 големи супени лъжици с връх.Разпределяме я равномерно,като гледаме да не стигаме чак до краищата на кората.Поръсваме тиквата с 1-1.5 чаена лъжичка захар.Завиваме 2-те кори на руло.Повтаряме процедурата с останалите двойки кори.
Една тава намазваме с олио.Постиламе на дъното една от корите.Върху нея едно до друго започваме да редим рулата.
След като сме ги наредили,нарязваме ги напречно.Така се получават квадратчетата(които се виждат на снимката).
Приготвяме заливката от яйца, сода и ванилия.Заливаме с нея квадратчетата,като гледаме,тя да се разпредели равномерно.
Тук-там отгоре слагаме малки парченца масло.
Печем тиквеника на умерена фурна.
След изпичането напръскваме го с глазурата от лимонов сок и пудра -захар.
ШОКОЛАДОВА ТОРТА С БАНАНИ/рецепта-Селма/
Продукти:
За блата:
3 яйца
1 ч.ч. захар
130 г маргарин/масло
1 бакпулвер
3-4 с.л. прясно мляко
1 ванилия
2 намачкани банана
1 пакетче шоколадов пудинг д-р Йоткер
малко по-малко от 1 1/2ч.чаша брашно
Смесвате горепосочените продукти в реда,в който са изписани.
Разбърквате всичко.
Готовата смес изсипвате в намаргаринена и набрашнена форма.
Печете на умерена температура до готовност.
за крема:
400 г заквасена сметана Данон
400 г течен шоколад
есенция Ром на д-р Йоткер
2 банана
Разбъркване сметаната и шоколада,добавяме есенцията.Кремът е готов!
За украса тортата се поръсва отгоре с малко какао на прах....и по желание..
Желателно е да престои в хладилника поне 1 денонощие.
СЛАДКИШ С КАЙСИИ/вариант 2/
Продукти:
3 яйца
1 ч.чаша захар
130-140 г маргарин(аз ползвам Белла 80%)
1 бакпулвер(д-р Йоткер)
1 ванилия
2 с.л. прясно мляко
2-3 намачкани на каша кайсийки
1.5 ч.чаша
Пълнеж:
500-600 г кайсии
шепа орехи
канела(по желание)
пудра захар за поръсване
.Забъркваме тесто от горепосочените продукти.Изсипваме го в намаслена и набрашнена форма(моята е с диаметър 25 см) .Оставяме само 2-3 супени лъжици от сместа.
.Върху сместа слагаме орехи,канела и резенчета кайсии.
.Съвсем леко покриваме плодовете с останалата смес.
.Слагаме в студена фурна.Пускаме я на умерена температура.След като сладкиша се надигне хубаво и се покрие с коричка,намаляваме леко температурата и допичаме до готовност.
.Още топъл сладкиш поръсваме обилно с пудра захар.
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С КАРАМЕЛ
Продукти:
3 яйца
2ч.ч.захар
125гр.масло
1ч.ч.брашно
4-5 големи ябълки/праскови/
бакпулвер
В тавичка се сипва 1 ч.ч.захар и маслото, слага се на котлона и се карамелизира до розово/да не загори/. Сваля се от котлона и отгоре се нареждат обелените и нарязани на полумесеци ябълки/като ветрило/. Отделно се разбиват яйцата с останалата захар и се прибавя брашното, предварително объркано с бакпулвера. Сместа се изсипва върху ябълките и се пече до зачервяване в умерена фурна.
Още топъл сладкиша се обръща върху голяма чиния или поднос, зависи от тавата. В тавата се сипва 1 ч.ч. вода и се слага на котлона да кипне, защото остава карамел - залива се сладкиша с получения сироп..
Става много красив и вкусен- ще си оближете пръстите.
Може да му се сложи отгоре разбита сметана
ЛЕСЕН СЛАДКИШ С ЯГОДИ
Продукти:
500гр. ягоди (на око)
1,5 коф. кисело мляко
6 с. л. захар (пробвате на вкус)
2 пак. желатин
бисквити
В голям съд изсипвате ягодите и с нож ги нарязвате (накълцвате) на едро, добавяте кис. мляко и захарта на вкус + разтворения желатин. На дъното та тавичката слагате ред бисквити напоени със сок или сироп(по желание) и отгоре изсипвате сместта с ягоди. Слагате в хладилника да стегне. Може и във форма за кекс!
Е, какво по-лесно и вкусно в жегата!
СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И ОРЕХИ
Необходими продукти:
1 кг. ябълки
125 гр. меко масло
1 чаша захар
1 1/2 чаша брашно (да стане като за кекс тестото)
3 яйца
1 кафена чаша прясно мляко
1 чаша наситнени орехи
1 бакпулвер
1 ванилия
канела
Разбивате мекото масло и захарта добре,
добавяте жълтъците и пак разбивате,
добавяте прясното мляко и брашното смесено с бакпулвера,
ванилията и канелата.
Отделно разбивате белтъците на сняг
и с лъжица леко ги разбърквате с горната смес.
В омаслена тава изсипвате 2/3 от сместа,
отгоре изсипвате настърганите ябълки и орехите и
покривате с останалата 1/3 от сместа ябълките
(ако трябва с лъжица го размазвате).
С клечка за зъби надупчвате сладкиша и
слагате да се пече в загрята на 200 градуса фурна.
Пече се до зачервяване около 50 мин.
Ако видите, че отгоре загаря сложете фолио.
Проверявайте с клечка кога е готово.
Като изстине го поръсвате с пудра захар!
Това е, много е вкусен. Добър апетит!
ПЛОДОВО ИЗКШЕНИЕ
Продукти:
5 бр. банани (може и други плодове, аз добавих 6-7 череши)
1 коф. кисело мляко
1 малка коф. заквасена сметана
2 желатина
бисквити
захар (или сироп)
В купа се нареждат(по стените) нарязани на колелца банани. В друг съд се изсипват к. мляко и сметаната + плодовете ситно нарязани(освен банани добавих няколко череши - може и ягоди или боровинки, кайсии, каквото има) + захар на вкус (или плодов сироп) + разтворения желатин). Сместа се изсипва в купата с наредени по стените банани. Отгоре се нареждат сиропирани бисквити(все едно какви). Слага се в хладилника за 2-3 часа и после се обръща в чиния , но се прокарва с нож по стените, за да се отлепи. Украса по желание
СЛАДКИШ/ТОРТА С РУЛА
Необходили продукти:
две рула шоколадови "7 дейс"
голяма коф. заквасена сметана - 400гр.
коф. течен шоколад - 300гр.
1 пак. желатин (разтваря се в чаша за кафе!!!! )
5-6 бисквити
1 банан (може и без него)
1. Нарязвате рулата на кръгчета около 1, 5 см. дебели и ги нареждате на дъното на кръгла купа.Може да сложите фолио на дъното на купата за по-лесно обръщане.
2. Разбивате сметаната с течния шоколад и разтворения желатин (внимавайте да не се пресече). Може да сложите повече или по-малко шоколад по ваш вкус. Изсипвате половината смес в купата и отгоре нарязвате един банан.
3. Досипвате останалата смес.
4. Бисквитите ги натопете леко в мляко или сироп, или сладък сок и ги нареждате върху крема. След обръщане на сладкиша те се явяват като дъно.
5. Оставяте го за 2-3ч. поне в хладилника и го обръщате. Бон Апети!!
СЛАДКИШ С ШОКОЛАД И БИСКВИТИ
Продукти:
Пакет бисквити за предпочитане шоколадови (можете да вземете и бяли и да редувате)
300 гр. заквасена сметана
300 грама течен шоколад
1 банан (по желание)
за украсата ползвах 100 грама карамелизирани лешници (пак по ваш избор)
1.Натопените бисквити нареждате в поднос (тавичка) , аз ползвах "Закуска"
2. Разбърквате с тел сметаната и течния шоколад и с 1/3 от сместа мажете бисквитите. Отгоре нареждате колелцата банан .
3. Следват още два реда бисквити и крем (оставете малко повече крем за последния ред).
4. Поръсих я със смлени карамелизирани лешници, вие можете да импровизирате по ваш вкус.
Оставете го в хладилника за поне 4 часа, колкото повече престои по-добре. Ако искате по-голяма торта удвоите количеството и готово
ЕФЕКТЕН КОЗУНАК
За тестото:
500 г брашно
150 г мляко
20 г мая
3 яйца
100 г масло/маргарин
150 г захар
8 г сол
2 пак. ванилия
кора от лимон
1/2 есенция портокал
1 лимонова есенция
За плънката:
50 г масло
3 с.л. захар
2 с.л. канела
125 г сушени плодове
135 г стафиди
150г орехи/лешници печени и натрошени
За украса: 1 яйце - мляко – захар - едра захар за поръсване(гранела) – кора от лимон
Замесва се меко, еластично тесто и се оставя 1-2 часа на топло да бухне. Разточва се на правоъгълно парче с дебелина 1см и се намазва с кравето масло. Отгоре се слагат продуктите за плънката. Навива се на руло и се реже на парчета с дебелина 1-2см. Нареждат се покрита с пергамент тава като леко се застъпват едно към друго. Оставя се покрита да бухне още 30-40 мин на топло. Намазва се отгоре с разбит жълтък с малко мляко. Наръсва се обилно със захар и гранела. Пече се на 180 С около 40 мин.
Бележки: Аз направих плънката от ядки, сварени портокалови корички, шоколадов чипс, и желе от ябълки с парченца плод( много ароматно). Канела не съм слагала. Получи се много ароматен сладкиш с козуначено тесто.
КЕЙКА НА МАМА
Продукти:
4 яйца
250г захар
180мл олио
2ч.л. набухвател(бакпулвер)
1 ч.ч прясно мляко (200мл), аз го правих с вода
250г брашно ( може и малко повече, на гъстота трябва да стане като гъста сметана)
1 ванилия
3ч.л. какао на прах
За заливката:
150г натурален шоколад
20г сладкарска или готварска сметана от тетрапак
50г филирани бадеми
Яйцата се разбиват на пяна със захарта, на тънка струйка се прибавя олиото, като се бие постоянно, добавя се млякото и ванилията. Набухвателя се смесва с брашното и се сипва по малко към тестото, като се бърка да не станат бучки.
Форма за кекс се намазва с маргарин( ако е тефлонова , ако не е и с брашно) изсипва се кекса и се пече на 180С в предварително загрята фурна около 40 мин. Оставя се да седи във фурната около 10 мин, след това се вади, обръща се и се залива с предварително приготвената заливка. Украсява се с бадемите (или с орехи).
ПОКРИВ С КРЕМА СИРЕНЕ/на Natalyana/
Продукти:
300g сирене Крема или Филаделфия
100g меко масло
100g пудра захар(по желание може да намалите или увеличите захарта)
1 - 2 банана(мисля обаче, че ще е вкусно и с други плодове, но се губи малко ефекта)
Какаови и бели бисквити с еднаква големина(дано да има нещо такова в БГ) моите са 5 x 6 см и около 3 mm. дебели, но може и да са с друга големина. Имайте в предвид обаче, че ако са по-големи, ще е нужен повече крем. Ако не намерите два цвята, просто сложете бисквити от един цвят, но няма да стане толкова ефектно.
Прясно мляко за потапяне на бисквитите
По желание стафиди
За намазване отгоре - или разтопен шоколад, или ако имате останал крем или както направих аз - нутела.
Приготвяне:
Крем:
Разбивате добре крема сиренето, маслото и захарта, до получаването на гладък крем.
НЕГЪРЧЕ
За тестото:
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
2 -2 1/2 ч. ч. брашно
2 с. л. какао
1 ч. л. канела (по желание)
портокалови к