Козунак с шоколад

  • 2 742
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 90
Козунак с шоколад

 Продукти:
1кг. брашно,
300мл.прясно мляко,
300гр.захар,
2 пакетчета инстантна мая/14гр./,
8 яйца,
200гр.краве масло,
1 ч.л.сол,
кората от един зелен лимон/лайм/, малко от обикновен лимон и малко портокалова кора,
3-4 ванилии,
1-2 с.л.ром, коняк,
стафиди,
жълтък за намазване.
Приготвяне:
В купа размиваме 1/2 ч.ч.брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка.
Маята размиваме с 2 с.л.мляко и 2 с.л.захар и я изливаме към брашнено-млечната смес.
Оставяме на страни, докато шупне и образува гъба.
В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти заедно със солта и ванилията.
В средата правим кладенче изсипваме жълтъците и белтъците по отделно.
Добавяме лимоновите и портокаловата кора, рома и сместа с маята.
Замесваме тестото, като от време на време добавяме по малко от разтопеното маслото и месим, докато се поеме цялото брашно.
Месим около 30-40мин.
След което бием тестото около 100 пъти в плота завиваме добре и оставяме тестото на топло да втасва около 1-1,5 ч., докато си удвои обема.
Премесваме отново внимателно тестото без да мачкаме излишно тестото.
При премесването добавяме маринованите в малко коняк или ром стафиди и смесваме с тестото.
И отново оставяме да почине около 30-40 мин.
Тестото разделяме на три топки.
Топките се разточват на три правоъгълника.
Слагаме върху всеки течен шоколад, ядки  и навиваме на руло.
По този начин приготвяме всеки пласт.
Осукваме всеки от тях и сплитаме плитка.
Оставяме да втасат, намазваме с жълтък, поръсваме със захар, ядки и др.
Печем в предварително загрята фурна на 190*С около 1 час.
Изваждаме и слагаме върху метална решетка.
Рецептата е взета от www.vkusnoikrasivo.com

Въпросът ми е как трябва да разбирам текста в червено newsm78 Какво означава инстантна мая, и две пакетчета по 14грама ли ми трябват или това е общият грамаж?

# 1
  • София
  • Мнения: 1 341








Инстантна мая = суха мая.На всяка опаковка пише количеството мая за какво
количество брашно се използва.Маята на Др Йоткер е за 0,5 кг. брашно,а френската ( кафяви пакетчета) е за 1 кг. брашно.

# 2
  • Мнения: 940
На Йоткер маята е по 7 гр. всяко пакетче. Ако вземаш нея, ти трябват две за да изпълниш тази рецепта.

# 3
  • Мнения: 90
Благодаря, че ми отговорихте на тъпите въпроси Embarassed

# 4
  • Мнения: 201
Инстантната мая не е сухата, но също е суха - първата е по-бързо действаща (поне това знам аз) Peace

Последна редакция: сб, 10 яну 2009, 10:11 от Danicka

Общи условия

Активация на акаунт