Смята се, че в тази ситуация няма риск от свръхдозиране на витамин А, независимо че в организма бета-каротенът се превръща във витамин А. последният е който е опасен ако се внася под формата на витаминен суплемент.
Важно е да се отбележи, че при оранжевото бебе склерите на очите са бели, т.е. неоцветени. Ако те са жълти или оранжеви то е налице жълтеница.
Кои храни предизвикват оцветяване на кожата:
Оранжевите - моркови, тиква, сладък картоф. Всички те съдържат големи количества от бета-каротен, като количеството му е толкова по-голямо, колкото по-наситен е цветът. Богати са и тъмно-зелените зеленчуци.
Кърмата също може да придобие такъв оттенък, ако майката консумира богати на каротиноиди храни. Последните са антиоксиданти, а бета-каротенът се превръща във витамин А и е незаменим в развитието на детето."
от www.wholesomebabyfood.com
Момичета, ето какво прочетох и се чудя някой знае ли колко често мога да давам тиква, а и моркови, без да получа оранжево бебе? Някой имал ли е подобен проблем или оранжеви бебета в БГ няма
В този сезон май изборът не е голям пък и тиквата е просто чудесна за захранването...